Adolescentul din Sfântu Gheorghe amenințat cu moartea de extremiștii maghiari a lansat un apel către toți românii

Adolescentul din Sfântu Gheorghe amenințat cu moartea de extremiștii maghiari a lansat un apel către toți românii
Publicat: 15/01/2015, 18:52

Adolescentul din Sfântu Gheorghe care a fost amenințat pe Facebook, după ce a postat o fotografie în care avea steagul național la gât, vrea să desfășoare, în 24 ianuarie, ziua când se sărbătorește Unirea Moldovei cu Țara Românească, un drapel de 150 de metri.

„Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, îi invit pe toți românii din județul Covasna și nu numai, să sărbătorească Mica Unire împreună cu noi! În această zi, vom desfășura în Municipiul Sfântu Gheorghe cel mai lung drapel din județ (150 de metri), drapel oferit de către Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Vom face demersurile necesare obținerii autorizației, pentru a putea mărșălui cu acesta de la Statuia Ostașului Român până în Piața Mihai Viteazu. Vom manifesta pașnic și vom afișa mesaje unioniste”, a scris acesta.

Drapelul de 150 de metri a fost confecționat la Chișinău și a fost folosit la mai multe evenimente organizate de Platforma Uniunistă Acțiunea 2012, care susține unirea Basarabiei cu România, a afirmat pentru gândul George Simon, președintele organizației, adăugând că se bucură că tricolorul de mari dimensiuni va fi purtat și pe străzile din Sfântu Gheorghe.

Cosmin a povestit pentru gândul că ideea de a aduce un steag atât de mare la Sfântu Gheorghe i-a venit după ce l-a văzut întins în mai multe orașe ale României.

„Am vorbit cu prietenii mei de la Acțiunea 2012 și le-am spus că aș dori să organizăm ceva cu ocazia zilei de 24 ianuarie, ținând cont că în această zonă nu s-au mai organizat evenimente cu scopul unirii. Le-am explicat acestora cam ce am în plan, iar ei m-au asigurat că până pe 24 ianuarie un steag cu o lungime de 150 de metri va ajunge la mine”, afirmă adolescentul.

Pe 15 martie 2014 , Cosmin C., a postat pe Facebook o fotografie în care apare cu steagul național la gât, iar în plan depărtat pot fi văzuți maghiarii care sărbătoareau Ziua Maghiarilor și care aveau steaguri ale Ungariei și steaguri secuiești, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

După postarea fotografiei, care s-a viralizat rapid, Cosmin a primit amenințări din partea unor extremiști maghiari. „În locul tău nu aș mai ieși pe stradă”, „Cred că meriți o bătaie mare” sau „Nu-l omorâți, vin acasă și vreau și eu să-i dau”, au fost câteva dintre mesajele de amenințare pe care băiatul le-a primit pe pagina personală de Facebook.

După primirea unui alt mesaj de la un elev de etnie maghiară din Sfântu Gheorghe, în vârstă de 17 ani, Cosmin a depus plângere penală și a cerut protecția poliției. „Dacă te prind, te omor”, i-a scris tânărul Majos Attila într-un mesaj privat pe Facebook. În 11 decembrie 2014, procurorul de caz Ianoși Cristinel-Nelu a decis să renunțe la urmărirea penală în cazul tânărului de etnie maghiară care l-a ameințat cu moartea pe Cosmin. Potrvivit referatului de neîncepere a urmăriile penale, Majos Attila trebuie să îi ceară scuze public lui Cosmin în șase luni de la decizie astfel se va începe din nou urmărirea penală.

„Încă nu a apărut nici-o reacție din partea lui Majos Attila”, ne-a spus Cosmin, care a depus la Parchet o plângere față de decizia luată de procurorul Ianoși Cristinel-Nelu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase