Afacerile din România care s-ar „prăbuși” în cazul unui cutremur similar celui din 4 martie 1977

Afacerile din România care s-ar prăbuși în cazul unui cutremur similar celui din 4 martie 1977
Publicat: 03/03/2017, 16:36
Actualizat: 07/06/2018, 03:21

În sectorul imobiliar, primele victime ar apărea pe piața caselor de epocă, majoritatea fiind construite înainte de 1940, când România a fost lovită de un alt mare cutremur. De asemenea, sunt amenințate cu prăbușirea clădirile construite cu ignorarea indicatorilor de rezistență la seism, însă acestea sunt relativ puține, arată rapoartele oficiale.

Pe de altă parte, evacuările din clădirile cu risc seismic ridicat, operate anul trecut în urma evenimentelor de la Colectiv, au redus substanțial riscul unor pagube majore la nivelul instituțiilor și companiilor vizate.

Sectorul asigurărilor ar putea fi, însă, unul dintre cele mai puternic afectate de un eventual seism ca acela din 4 martie 1977, doar câteva din companiile de profil rezistând la un test de stres cu această temă.

„Scenariile privind testele de stres specifice asigurărilor (și anume scenarii privind testele de stres care implică catastrofe naturale, respectiv cutremur și inundații) au cel mai mare impact asupra poziției societăților de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II”, se arată în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evaluarea activelor și pasivelor și testul de stres (Balance Sheet Review – BSR).

În scenariul de catastrofă naturală cu cutremur, valoarea SCR agregată crește de la 5,4 miliarde de lei în scenariul de bază, la 6,4 miliarde de lei, însă totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scăzut de la +174 de milioane de lei la ‐3,6 miliarde de lei. „La nivel individual, numai ING – o societate de asigurări de viață, a înregistrat – ulterior testării la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, în timp ce Allianz a înregistrat o valoare pozitivă a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societăți de asigurare participante la exercițiu au înregistrat în cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%”, notează raportul.

Ca o concluzie, ASF a menționat că societățile participante la aceste teste de stres „trebuie să pregătească planuri de acțiune care să includă măsurile menite să corecteze orice problemă identificată ca rezultat al exercițiului BSR”.

În replică la acel raport, asigurătorii au contrazis constatările și au precizat că își pot despăgubi clienții în cazul unui cutremur major. În total, 12 companii care vând polițe de asigurare a locuinței au o capacitate de despăgubire de aproape 1,5 miliarde de euro, cu 60% peste daunele care asigurătorii respectivi estimează că s-ar putea înregistra.

Un alt studiu arată că daunele provocate de un cutremur similar celui din 4 martie 1977 ar fi de 6,5 miliarde de euro pentru 847.000 de locuințe afectate, din care asigurătorii vor acoperi doar 23,2%, conform calculelor brokerului AON. Locuințele neasigurate, aproape 700.000 la număr, vor suferi daune în sumă de 5,07 miliarde de euro.

Valorea daunelor după cutremurul din martie 1977 s-a ridicat la circa două miliarde de dolari. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade Richter și o durată de 56 de secunde. În urma cutremurului, 33.000 de clădiri au suferit daune totale, iar alte 750.000 de imobile au fost afectate în diferite grade, dintr-un fond locativ la acea dată de 6,2 milioane de locuințe. Dezastrul natural din urmă cu 40 de ani a avut peste 1.500 de victime, iar mai mult de 11.000 de persoane au fost rănite.

Un studiu al PAID (Pool-ul de Asigurări Împotriva Dezastrelor) din 2012 arăta că un cutremur de magnitudine 7,2 grade ar produce prăbușirea sau afectarea iremediabilă a unui număr de aproape 45.000 de locuințe, iar un milion de locuințe vor suferi daune de mai mică amploare, având în vedere că fondul locativ a depășit 8,4 milioane de locuințe. Asigurătorii au calculat atunci, pe baza unui model liniar, că daunele totale s-ar cifra la circa 3,5 miliarde de euro, mai puțin de jumătate din noua estimare.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 de euro. Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 de lei.

Datele asigurătorului arată că peste 75% din locuințele asigurate de PAID sunt amplasate în mediul urban. De asemenea, polițele PAID acoperă aproape 942.000 de apartamente și peste 699.000 de case.

Cele mai bine asigurate zone sunt Capitala și Transilvania, fiecare cu o pondere de 19% în total polițe în vigoare, urmate de Muntenia – 18% și Moldova – 12%. La polul opus se află Bucovina – 3% și Maramureș – 2%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația