Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunțat judeţul cu cei mai mulţi şomeri din ţară

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunțat judeţul cu cei mai mulţi şomeri din ţară
Buzău este judeţul cu cei mai mulţi 90 şomeri din ţară, conform ANOFM (FOTO: Arhivă)
Publicat: 12/10/2020, 18:29
Actualizat: 12/10/2020, 18:43

Conform unui clasamentul publicat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Buzău este județul cu cu cea mai mare rată a şomajului, 7,15%. Mai precis, la finalul primelor opt luni din 2020 au fost înregistrați 12.280 de şomeri.

Buzăul a început anul 2020 cu o rată a şomajului de 6,58%, însă înregistrarea celor 984 de noi şomeri a făcut ca opt luni mai târziu rata şomajului să ajungă la 7,15%, cea mai mare din ţară.

Judeţul Buzău se află printe primele din ţară şi când vine vorba despre şomerii neindemnizaţi, mai exact, 10.097, potrivit Adevărul.

Ministrul Muncii, despre creșterea indemnizației de șomaj: „Nu este prima prioritate”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat pe Facebook că, din punctul său de vedere, creșterea indemnizației de șomaj nu este o prioritate imediată, deoarece persoanele care au rămas fără loc de muncă ar avea mai degrabă nevoie de recalificare imediată.

Reacția acesteia vine în contextul în care reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) au cerut, recent, Guvernului să ia în calcul creșterea indemnizațiilor de șomaj.

„Și acum răspund și aici unui punct ridicat astăzi (miercuri, n. red.) de BNS în noua rundă de consultări. Ne vom consulta în continuare însă, astăzi, când sunt întrebată despre creșterea cuantumului indemnizației de șomaj, spun că nu ar fi prima prioritate. Știu că este nevoie de sprijin pentru cei care și-au pierdut locul de muncă dar sunt tentată să îi ajut să fie cât mai puțin dependenți de indemnizația de șomaj. Mai degrabă, aș susține recalificarea lor imediată, i-aș susține cu tot ceea ce trebuie pentru a-și găsi, în cel mai scurt timp, un loc de muncă. Oamenii trebuie să fie în activitate. Sindicatele ar trebui să susțină această abordare”, a scris Violeta Alexandru, luna trecută, pe Facebook.

Spania înregistrează cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din UE

Nivelul șomajului în rândul tinerilor din Spania este cel mai ridicat din UE, potrivit Comisiei Europene. Astfel, șomajul în rândul tinerilor spanioli este de 41,7%, cu 10% mai mare decât Italia, o altă țară puternic afectată de pandemie.

Spania se confrunta deja cu niveluri îngrijorătoare de tineri șomeri, iar pandemia de coronavirus a servit doar la creșterea acestor cifre.

Júlia Partal, care tocmai a absolvit un curs de turism și marketing, a declarat că pandemia i-a dat peste cap planurile de viitor.

„Planurile mele erau să găsesc un loc de muncă cu jumătate de normă și să câștig ceva bani, în timp ce mă gândeam ce să fac în continuare și apoi, în februarie, să călătoresc în Asia și să studiez chineza”, a spus ea.

Africa de Sud are cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din lume

Pe măsură ce Africa de Sud se deschide încet de la unul dintre cele mai stricte blocaje din lume, șomajul crește și inegalitatea se extinde.

Africa de Sud se afla deja în recesiune și se lupta cu un șomaj record înaintea pandemiei. În 2019, a avut cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din lume, la 56%, iar Covid-19 a condus la pierderi și mai mari de locuri de muncă.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase