Agricultorii, nemulțumiți de durata evaluării pagubelor produse de secetă

Agricultorii, nemulțumiți de durata evaluării pagubelor produse de secetă
Publicat: 17/08/2015, 17:57

„E adevărat că domnul ministru (al Agriculturii, Daniel Constantin, n.r.) deține o statistică a producției totale a României, numai că noi, agenții economici, privim lucrurile astea prin recuperarea cheltuielii. Or, an de an, cheluielile cresc. Iar anul acesta procentul de recuperare este mult mai mic decât anul trecut. Și atunci când noi vă dăm câte o știre ne raportăm la situația financiară. Legat de irigații, nu aș vrea să ne întoarcem în urmă, dar pe timpul răposatului problema irigațiilor era o problemă de CSAT. Nu poți să stai indiferent în ceea ce privește alimentația poporului. În ultimii 25 de ani majoritatea guvernelor s-au străduit să distrugă acele sisteme de irigații, iar acum se fac eforturi foarte mari dând o cifră care să ne satisfacă în a pune pe picioare acel sistem de irigații, care ajunge la câteva zeci de miliarde, lucru care este imposibil pentru România”, a declarat luni Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), după o întâlnire cu ministrul de resort, Daniel Constantin.

Baciu a spus că agricultorii așteaptă să vadă ce se întâmplă în următoarele zile.

„Un lucru la care am găsit înțelegere la minister ca acea evaluare care se face în teren să se facă pe fermier și nu cum era procedeul înainte, pentru o anumită zonă, într-un anumit procent, pentru că sunt situații diferite de la fermier la fermier, de la exploatație la exploatație. În situația aceasta poți face și o evaluare corectă a pierderilor pe care le-am avut. Ce-i drept nu ne mulțumește că durează. Și noi avem nevoie de acele resurse. Nu știm la ora aceasta la cât vor ajunge. Deci nu am putea spune că vom fi despăgubiți cu 100, cu 200, cu 300 sau cu 1.000 de euro pe hectar. Nu știm pentru nici nu s-a terminat evaluarea din teren, evaluare care, dacă vrei să o faci cât mai corectă, duce până la recoltare. E un lucru destul de complex”, a completat Baciu.

La rândul său, președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, a precizat că cele mai afectate sunt exploatațiile medii, pe care fermierii încearcă să le consolideze.

„Oricum, România și fermierii români au un deficit de competitivitate raportându-ne la subvențiile pe care le încasăm față de fermierii din UE. Cu siguranță avem secetă în România. (…) Consumatorul probabil că va plăti un preț mai mare, mă refer și la ce înseamnă prețul de achiziție pe care traderii din România îl lansează în piață astăzi pe ceea ce înseamnă producția de culturi de porumb și de floarea-soarelui. Eu sunt nemulțumit de modul în care funcționează filierele de produs în România și în care traderii, care dețin peste 51% din capacitățile de depozitare înțeleg să creeze un parteneriat cu fermierul și să-și împartă profitul pe filiera de produs. Nu am fost capabili în 25 de ani să reabilităm un sector de irigații în care se pare că am cheltuit undeva la 2,8 miliarde de euro și dacă am fi știut să le cheltuim altfel ar fi arătat suprafața agricolă a României”, a spus Dumitru.

Sistemul de irigații este distrus în proporție de 90%, astfel că din 3,3 milioane de hectare irigabile în 1989 în prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.

Președintele LAPAR declara pentru MEDIAFAX, la începutul lunii august, că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a determinat producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentând investiții nerecuperabile, și va duce la majorarea prețurilor produselor românești, în perioada următoare.

Constantin a afirmat luni că autoritățile vor acorda diferențiat despăgubirile specifice fermierilor mici și fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

El a afirmat că nu există o evaluare precisă a efectelor secetei în agricultură și că, probabil, fiecare fermier înregistrează pierderi din cauza secetei la culturile de primăvară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York