Ajutoare materiale pentru persoanele afectate de INUNDAȚII

Publicat: 05/07/2018, 13:10

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în ședința de joi a Executivului va fi adoptat un proiect care prevede oferirea de ajutoare materiale persoanelor din zonele afectate de inundații, cum ar fi apă, alimente și materiale de construcții

„Am convenit să venim în primul rând cu soluții ce țin de intervenția rapidă și sunt măsuri ce vor fi adoptate în ședința de Guvern de astăzi. Mă refer aici la asigurarea produselor de strictă necesitate – apă, alimente, locuințe mobile pentru cazarea oamenilor ale căror locuințe au fost distruse sau grav afectate. Suntem pregătiți să punem la dispoziție imediat aceste produse. De asemenea, avem disponibile în rezerva Guvernului materiale de construcții pentru reconstrucția caselor distruse de calamități. Vom aloca ajutoare financiare familiilor afectate în baza anchetelor sociale, Ministerul Muncii a pregătit deja proiectul și îl vom adopta în cadrul ședinței de astăzi. Asigurăm, de asemenea, echipamente și personal pentru deblocarea drumurilor, căilor de acces afectate de inundații, precum și restabilirea legăturilor de acces pentru comunitățile izolate. În același timp, Direcțiile de sănătate se implică în consilierea populației pentru conștientizarea riscurilor de sănătate la care se expun, dar și pentru asigurarea vaccinurilor necesare. În același timp, Ministerul Agriculturii asigură furaje necesare animalelor domestice ce aparțin familiilor afectate”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, joi dimineață la Radio România Actualități.

Aceasta a adăugat că autoritățile locale sunt pregătite să intervină, existând deja echipe care lucrează la „consolidarea digurile, la decolmatarea albiilor și la reparații acolo unde forța apei a făcut breșe”.

„Avem și suportul Ministerului Apărării, a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a Ministerului Afacerilor Interne, pompieri militari pentru intervenții în înlăturarea efectelor inundațiilor și pentru pregătirea în teren pentru situația în care ploile puternice vor reveni în zonă. Suntem în contact permanent cu Administrația Națională de Meteorologie și cu hidrologii pentru că (…) urmează un nou val de precipitații abundente. Oamenii cu care am stat de vorbă luni mi-au spus că autoritățile locale și forțele de intervenție au reacționat prompt și au oferit sprijin imediat. Am fost impresionată de modul în care jandarmii, pompierii, militarii munceau să scoată mâlul din casele și curțile oamenilor. Am cerut în același timp suplimentarea forțelor de intervenție pentru ca oamenii să treacă cât mai repede peste aceste necazuri”, a completat prim-ministrul.

Dăncilă a mai spus că se lucrează și la „deblocarea căilor de acces, îndepărtarea aluviunilor sau decolamatare, lucrurile sunt deja în desfășurare”.

Premierul a precizat că România poate accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, care se poate face pe baza unei analize care deja a fost demarată de către Guvern. Viorica Dăncilă nu a dat detalii legate de perioada în care țara noastră va primi bani de la UE.

„Am discutat cu doamna comisar Corina Crețu și cu Sefcovici, vicepreședintele Comisiei Europene, despre acest subiect. Doamna ministru Rovana Plumb va continua demersurile în zilele următoare și chiar eu marți voi mai discuta despre acest lucru. (…) Procedurile sunt în derulare, însă (…) acest lucru durează. Reducerea timpului de răspuns în astfel de situații este un lucru pentru care am insistat în calitate de europarlamentar. Am propus ca o parte din finanțarea solicitată de către un stat să fie acordată imediat după depunerea aplicației, adică atunci când este mai mare nevoie de sprijin. (…) Sprijinul european cu siguranță este necesar, dar va fi complementar fondurilor alocate de la bugetul național”, a conchis Dăncilă.

În această săptămână, mai multe zone au fost afectate de inundații din județele Buzău, Bacău, Covasna și Brașov. Sute de gospodării și locuințe au fost inundate în Bacău, șapte mașini au fost luate de ape, iar pe un drum național care trece prin Slănic Moldova și care a fost acoperit de aluviuni, iar cinci autoturisme cu 22 de oameni au fost blocate. Cele mai afectate localități de inundații în Bacău au fost Slănic Moldova și Oituz.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică