Ajutoare sociale pentru persoanele care își încălzesc locuințele cu surse electrice

Ajutoare sociale pentru persoanele care își încălzesc locuințele cu surse electrice
Persoanele cu venituri mici care își încălzesc locuințele cu surse electrice ar putea beneficia de ajutoare din partea statului, potrivit unui proiect de ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea OUG nr. 70/2011, pus marți în dezbatere publică.
Publicat: 30/07/2013, 16:55
Actualizat: 30/07/2013, 16:55

Persoanele cu venituri mici care își încălzesc locuințele cu surse electrice ar putea beneficia de ajutoare din partea statului, potrivit unui proiect de ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea OUG nr. 70/2011, pus marți în dezbatere publică.

Având în vedere că, în perioada sezonului rece 2013-2014, cheltuielile cu încălzirea locuinței vor fi mai ridicate față de sezonul anterior din cauza creșterii, prețului gazelor naturale cu aproximativ 12% și cu 10% la energie electrică, este necesară ajustarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței pentru persoanele și familiile cu venituri reduse, în așa fel încât să fie diminuat impactul negativ asupra bugetului familiei și riscul de excluziune socială, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) remis gândul.

În acest sens, Ministerul MMFPSPV supune dezbaterii publice, în perioada 26 iulie – 4 august a.c., proiectul de ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.

„Proiectul de act normativ vine în sprijinul și completarea măsurilor de protecție socială destinate clienților (consumatorilor) vulnerabili, inițiate deja prin majorarea cuantumului venitului minim garantat și al alocației pentru susținerea familiei și aprobate prin OUG nr.42/2013″, se mai arată în comunicat.

Dacă cele trei sisteme deja consacrate – energie termică, gaze naturale și lemne, cărbuni combustibili petrolieri – erau acoperite prin programul deja reglementat de OUG nr.70/2011, în ultima perioadă, s-a constatat faptul că sunt zone în care nu există posibilitatea furnizării de energie termică în sistem centralizat ori costul de producție al acesteia este prea mare pentru a putea fi suportat de cetățeni, încălzirea locuinței realizându-se cu energie electrică.

Potrivit, datelor recensământului realizat în anul 2011, doar 44% dintre locuințe au instalații de termoficare sau centrală termică proprie, restul de locuințe utilizând, după caz, gazele naturale, combustibilii solizi sau lichefiați, precum și energia electrică.

„În consecință, deși fenomenul nu este de masă, cele 24.000 familii și persoane singure estimate ca potențiali beneficiari ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie electrică nu au posibilități alternative, reprezentând astfel o categorie extrem de vulnerabilă pentru care, până în prezent, nu au fost luate măsuri de protecție pe perioada sezonului rece”, mai spun reprezentanții Ministerului Muncii.

În acest sens, MMFPSPV propune acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie electrică cu aceleași limite de venituri ca și în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, respectiv până la 615 lei/persoană. Ajutoarele variază între 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace având venituri de până la 155 lei/persoană, și 48 lei pentru persoanele cu venituri între 540,1 lei și 615 lei/persoană.

Limite venituri (lei) Cuantum (lei)
până la 155 240
155,1 – 210 216
210,1 – 260 192
260,1 – 310 168
310,1 – 355 144
355,1 – 425 120
425,1 – 480 96
480,1 – 540 72
540,1 – 615 48

Modificările OUG nr. 70/2011 conțin și introducerea obligativității prezentării de documente justificative referitoare la componența familiei, veniturile realizate și situația juridică a locuinței și efectuarea anchetei sociale la stabilirea dreptului, pentru „a se evita acordarea de drepturi necuvenite și înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate, ori acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de încălzire utilizate în aceeași gospodărie”.

Ministerul Muncii estimează că suma totală necesară acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie termică, gaze naturale, energie electrică și lemne este de 556,8 milioane lei, din care 176,8 milioane lei pentru perioada noiembrie și decembrie 2013 și 386,5 milioane lei pentru perioadele ianuarie-martie și noiembrie-decembrie 2014, sume care pot fi suportate din bugetul actual, respectiv din propunerea de buget pentru anul viitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore