AJUTOARE. UE a donat, în 2019, 75,2 miliarde de euro pentru țările cel mai puțin dezvoltate

AJUTOARE. UE a donat, în 2019, 75,2 miliarde de euro pentru țările cel mai puțin dezvoltate
TENSIUNI. UE ar putea lansa o procedură de sancţionare a Germaniei după decizia privind BCE
Publicat: 17/04/2020, 16:48
Actualizat: 07/04/2021, 01:26

Asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) colectivă din partea Uniunii Europene și a statelor sale membre s-a ridicat la 75,2 miliarde de euro în 2019, ceea ce reprezintă 55.2 % din asistența furnizată la nivel mondial, potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeană, relatează Mediafax.

Conform cifrelor preliminare publicate, vineri, de Comitetul de asistență pentru dezvoltare (CAD) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), asistența colectivă furnizată de UE și de statele sale membre a reprezentat 0.46 % din venitul național brut (VNB) al UE, o cifră ușor mai redusă decât nivelul de 0.47 % din 2018, dar care rămâne cu mult peste media de 0.21% a membrilor Comitetului de asistență pentru dezvoltare (CAD) care nu fac parte din UE.

„În calitate de principal donator mondial de asistență oficială pentru dezvoltare, UE salvează vieți, construiește economii mai puternice și protejează planeta în beneficiul a milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, constat cu îngrijorare faptul că efortul nostru colectiv a continuat să scadă în 2019, iar raportul nostru AOD/VNB se află la cel mai scăzut nivel din 2016 până în prezent. Dezvoltarea durabilă necesită un efort colectiv constant. Următorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 va avea o importanță fundamentală pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Fac apel la toate statele membre să își respecte angajamentele în materie de AOD și la toți actorii din domeniul dezvoltării să își intensifice eforturile pentru a eradica sărăcia. Criza actuală provocată de coronavirus arată cât de interdependenți suntem cu toții și cât de important este să ne intensificăm sprijinul pentru țările noastre partenere în calitate de Echipa Europa (Team Europe).”, a explicat comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

În 2019, trei state membre ale UE și-au îndeplinit angajamentele în materie de AOD furnizând 0,7 % sau mai mult din VNB-ul lor sub formă de AOD: Luxemburg, Suedia, Danemarca, precum și Regatul Unit.

Următoarele state membre și-au majorat raportul AOD/VNB cu cel puțin 0,01 puncte procentuale: Austria, Cipru, Finlanda, Franța, Luxemburg și Malta. Cu toate acestea, raportul AOD/VNB s-a diminuat în 8 state membre: Belgia, Estonia, Germania, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia și Suedia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase