ALERTĂ. Un dig a cedat în urma creșterii nivelul râului Timiș care a atins cota maximă, fiind mai mare cu 11 cm. Ministrul de Interne, Marcel Vela, este așteptat la fața locului

ALERTĂ. Un dig a cedat în urma creșterii nivelul râului Timiș care a atins cota maximă, fiind mai mare cu 11 cm. Ministrul de Interne, Marcel Vela, este așteptat la fața locului
ALERTĂ. Un dig a cedat în urma creșterii nivelul râului Timiș care a atins cota maximă, fiind mai mare cu 11 cm. Ministrul de Interne, Marcel Vela, este așteptat la fața locului
Publicat: 19/06/2020, 14:27
Actualizat: 19/06/2020, 14:29

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) anunţă că pe râul Timiș  s-a atins un “nivel excepțional”, la ora 10.00 la Staţia Hidrometică (S.H.) Lugoj atingându-se cota maximă, nivelul fiind mai mare cu 11 cm decât cel înregistrat în 2005. Un dig a cedat în zona Pohalma.

ABA Banat transmite că, deși s-a intervenit la menținerea primei linii de apărare din aval de localitatea Lugoj, pe malul stâng al râului Timiș, digul a cedat în zona Pohalma, la km 2 +125.

Calea ferată Lugoj-Timișoara reprezintă linia a doua de apărare. Apa râului Timiș va inunda terenurile agricole din zonă până la calea ferată, după care se va scurge natural în albia râului Timiș, în aval de pragul deversor de la nodul hidrotehnic Coștei, potrivit debanat.ro.

În zona Lugojului, nivelul râului Timiş este în scădere.

 Ministrul Marcel Vela şi directorul general al Apelor Române  la faţa locului

Pe râul Timiș, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere.

Directorul general al Apelor Române, Ervin Molnar, a ajuns la faţa locului, împreună cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este aşteptat şi ministrul de Interne, Marcel Vela, șiErvin Molnar, coordonează de la fața locului echipele de intervenție. Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș,

“În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități”, transmit reprezentanţii ABA Banat.

Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme).

Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.

Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în peste trei sferturi din ţară până sâmbătă dimineaţa, precum şi un Cod galben de vreme instabilă în zone din alte 11 judeţe şi Bucureşti.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUPLUL care a DĂRÂMAT gardul de la Târgul de Crăciun, un nou PROTEST! VIDEO
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Se schimbă banii în România?! Mugur Isărescu a dat vestea cea mare: Aş vrea să...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...