Alina Bica rămâne în arest preventiv

Alina Bica rămâne în arest preventiv
Publicat: 28/11/2014, 10:19
Actualizat: 28/11/2014, 11:06

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondate, contestațiile formulate de Bica, Bogdan, Alexandru și Nuțiu și a menținut decizia din 22 noiembrie pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți de la aceeași instnață.

Decizia pronunțată joi în cameră de consiliu este definitivă.

Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, Dragoș Bogdan și Emil Nuțiu, toți acuzați de abuz în serviciu privind despăgubirile pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro, au fost reținuți în 21 noiembrie și arestați o zi mai târziu, după ce judecătorul de drepturi și libertăți de la ICCJ a admis cererea procurorilor DNA și a emis pe numele celor patru mandate pentru 30 de zile.

Bica, Alexandru și Bogdan au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP care în 2011 a acordat o despăgubire de 377.282.300 de lei pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita din Capitală, supraevaluat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), iar Nuțiu este expertul care a stabilit valoarea terenului.

În același dosar a fost arestată și fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean, președintele comisiei care a aprobat despăgubirea, iar Oana Vasilescu, fost vicepreședinte al instituției și membru în comisie, este cercetată în libertate sub control judiciar, ambele fiind acuzate de abuz în serviciu.

Tot de abuz în serviciu sunt acuzați și ceilalți foști membri ai comisiei , respectiv deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu și deputatul UDMR Marko Attila, pentru arestarea cărora procurorii au cerut aviz la Camera Deputaților, precum și Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Anchetatorii susțin că, în 15 martie 2011, Crinuța Dumitrean și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Sergiu Ionuț Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru – au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuțiu, privind soluționarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.

Procurorii susțin că activitatea Comisiei Centrale de Despăgubiri din care au făcut parte cele nouă persoane a fost „abuzivă, infracțională”, întrucât prin intermediari s-a intervenit la aceștia pentru ca dosarul de despăgubire al lui Gheorghe Stelian să fie soluționat favorabil acestuia, iar în același scop, evaluatorul ar fi primit până la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul.

Totodată, în documente ale anchetatorilor se arată că omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni „pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP” în vederea soluționării dosarului lui Gheorghe Stelian.

Anchetatorii prezintă în acest sens o declarație a unei persoane care afirmă că Gheorghe Stelian a cumpărat de la un anume Dino Sinigalia, în 2010, drepturi litigioase pentru terenul de 13 hectare din zona Plumbuita.

„După aceea, Dorin Cocoș a garantat că totul va fi bine ….După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i a dat un plic cu bani ….100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, …valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, și Dorin Cocoș a cerut 10.000.000 Euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluționării dosarului…. Cocoș Dorin, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 10.000.000 euro”, a mai spus persoana audiată de anchetatori, citată în aceleași documente.

Anchetatorii susțin că Gheorghe Stelian, ar fi împărțit cei 61 de milioane de euro cu oamenii de afaceri Valentin Vișoiu, Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova, și Gabriel Gheorghe. Astfel, Gheorghe Stelian ar fi luat 46.288.238 de euro, Vișoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro și Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat și în dosarul de corupție al primarului Piteștiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumpărat Elena Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca din București, pentru a construi locuințe. Totodată, Udrea a mai cumpărat un teren pe malul lacului Grivița, tot pentru un proiect imobiliar, după ce a făcut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavând succes, Udrea a vândut terenul și creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Lege pentru șoferii care merg cu viteză pe autostradă. Polițiștii din România sunt obligați
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern