„Am fost un dobitoc”. De ce l-a denunțat fostul șef de la Cimitire pe Sorin Oprescu

Redactor:
Claudiu Surmei
„Am fost un dobitoc”. De ce l-a denunțat fostul șef de la Cimitire pe Sorin Oprescu
„Am fost un dobitoc". De ce l-a denunțat fostul șef de la Cimitire pe Sorin Oprescu. Bogdan Popa, inculpat și denunțător în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în fața judecătorilor că 45% din sumele primite mită, în primă fază, ar fi ajuns la fostul edil, precizând că în 2015 i-a dat acestuia de câteva ori câte 50.000 euro.

„În 80-90% din situații Ion Niță și Romeo Albu îmi remiteau sumele de bani, prin virament bancar. Erau remise în aceeași zi și, din câte îmi amintesc, inculpatul Claudiu Bengalici remitea sumele la o săptămână. Sumele de bani, le remiteam la rândul meu în aceeași zi sau maxim la 2-3 zile, inculpatului Sorin Oprescu, inculpatului Mircea Constantinescu. La sfârșitul anului 2012, începutul lui 2013 a venit la mine Ion Olteanu, reprezentant al unei firme, care mi-a spus că a vorbit cu Oprescu pentru acest contract și că îmi va da 10% mită din valoarea acestuia. La rândul meu, am verificat acest lucru, am mers și am discutat cu Oprescu și acesta mi-a spus „Ok, dă-i drumul”. Structura mitei era 33% pentru martorii denunțători., 45% către Oprescu, 10% la Constantinescu și restul la mine”, și-a început Bogdan Popa, fostul șef al Administrației Cimitirelor declarația în fața judecătorilor.

Bogdan Popa, fost șef al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, este unul dintre cei trei inculpați din dosarul lui Sorin Oprescu care au cerut acord de recunoaștere a vinovăției la primul termen al procesului în care fostul edil este acuzat de luare de mită. Alături de el, au făcut cereri similare și Florin Șupeală, fost director adjunct al Centrului al Palatelor Brâncovenești și Romeo Albu, administrator societăți comerciale.

„În 2013 am fost la Ciolpani de patru sau cinci ori în perioada aprilie-august să îi dau mită lui Oprescu, însoțit de Albu Romeo. Mita era colectată de la Ion Niță. Mita și discuțiile erau purtate de mine cu Oprescu. Albu nu a fost de față. Albu stătea în mașină, eu vorbeam cu Oprescu. Nu era nimeni de față. Doar Cristian Stanca era în camera alăturată împreuna cu menajera lui Oprescu. În 2013, mita dată lui Oprescu de patru-cinci ori a fost de câte 50.000 de euro de fiecare dată”, a mai declarat Bogdan Popa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

„Cred că grupul infracțional a început să funcționeze la începutul lui 2013. Inițial am fost eu, Oprescu, Constantinescu, Albu și Niță. Stanca a apărut în 2014. Șuteala și Pietroi au apărut în 2015, când s-a făcut diferența de gard la palat. Bengalici a intrat în 2014. Traficul de influență exercitat la Oprescu și Constantinescu consta în faptul că mă duceam cu o problema și puneam mita pe masă”, le-a spus Bogdan Popa judecătorilor.

Anchetatorii susțin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obținerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activității pentru mărirea mitei, structura și funcționalitatea grupului au suferit modificări, „culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (șeful autorității publice locale executive), crearea unui eșalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere și fostul lider), dar și a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituții.

„Suma totală primită din mită în circa doi ani a fost de 400.000 de euro, i-am cheltuit pe toți pe vacanțe, ceasuri și prostii. Oprescu cred că a primit în jur de un milion de euro, 300 de mii Constantinescu, Stanca vreo 300 de mii, Bengalici și-a oprit comision de 15 %, Șupeală și Pietroi câte 25.000 euro, Niță 8,5% din valoarea sumelor. Lui Albu i-am dat 5.000 de lei lunar din mita primită de mine. Oprescu nu mi-a cerut niciodată să îl împrumut cu bani. Cred că dacă nu îi dădeam mită lui Oprescu, aș fi fost dat afară. Expresia ” ne vedem pe câmp” am stabilit-o cu Oprescu. Însemna că mergeam la el acasă, la Ciolpani. Am stabilit așa ca să nu existe înregistrări în care să fie menționată localitatea Ciolpani”, a mai declarat fostul șef al Administrației Cimitirelor.

Bogdan Popa a precizat că în anul 2013 Cristian Stanca a fost angajat la Administrația Cimitirelor pe post de muncitor necalificat după ce anterior fusese șoferul lui Sorin Oprescu. Acesta a precizat că Stanca a fost angajat la cererea fostului edil al Capitalei.

„Aceste activități nu se puteau derula însa fără Oprescu. Îmi tot spunea „Haide, fă, haide, da!”. Revin și arăt că în cursul lui 2014 și 2015, când am dat mită lui Oprescu, de față era și Stanca. Lăsam telefoanele în bucătărie, intram în living și banii erau într-o pungă de plastic de cadou pe care o puneam sub o pernă a unei canapele”, a precizat Bogdan Popa.

Fostul șef al Administrației Cimitirelor le-a spus judecătorilor că a denunțat faptele de corupție în care ar fi fost implicat din conștiință civică.

„Nu mi-a spus nimeni să fac denunț, nu am fost amenințat. Am făcut-o din conștiință civică care nu a funcționat de la început pentru că am fost un dobitoc. Nu mai țin minte cu câte zile înainte de septembrie 2015 am anunțat parchetul. Suma de 25 de mii de euro am primit-o de la procuror. Nu știu dacă avea inscripționată mențiunea mită. În ziua respectivă mi-a murit bunicul și l-am anunțat pe Oprescu. Ne-am întâlnit la Palatul Mogoșoaia și am stabilit că ne întâlnim pe câmp la Ciolpani. I-am remis suma de 25 de mii de euro”, a spus Popa.

Bărbatul le-a spus judecătorilor și că în seara în care au fost duși la DNA a avut o discuție cu fostul edil pe holurile parchetului.

„În seara de 5 septembrie, eu și Oprescu, pe holurile DNA am discutat. Oprescu m-a întrebat dacă am informații că suma de 25 de mii de euro ar fi fost marcată. Am zis că nu știu. În aceeași discuție, Oprescu mi-a indicat să nu dau declarații. Mi-a sugerat să spun că am fost acolo la Ciolpani cu motivul de a rezolva o groapă pentru cineva. Precizez că pe 5 septembrie chiar s-a pus în discutie rezolvarea unei gropi pentru o persoană, dar rezolvasem deja. În momentul în care Oprescu ridica banii, eu doar precizam suma și proveniența. Oprescu nu verifica banii. Doar spunea mulțumesc. Sumele de bani date lui Oprescu erau în euro. De schimbul valutar se ocupa Albu”, se arată în declarația dată de Bogdan Popa în fața judecătorilor.

Următoarele audieri vor avea loc marți, 12 iulie.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.
În aceeași cauză sunt judecați Bogdan Popa, fost șef al Administrației Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost șef al Direcției Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, Florin Șupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comerciale, Ion Niță și Romeo Albu.

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Primul satelit din lemn. Țara care îndrăznește să îl lanseze pe orbită
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
RCA 2021. Anunț crunt pentru șoferii români. Decizia e oficială
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Când este Izvorul Tămăduirii 2021? Prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi...
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Catastrofă la graniţa cu România: Moartea şi degradarea sunt omniprezente. Oraşe întregi părăsite, obloanele trase,...
Inchide