Ambasada SUA: Implementarea sistemelor de interceptori în România se desfășoară conform calendarului

Ambasada SUA: Implementarea sistemelor de interceptori în România se desfășoară conform calendarului
Publicat: 20/03/2014, 12:20
Actualizat: 02/02/2019, 07:28

„Angajamentul SUA referitor la sistemul de apărare antirachetă (EPAA) este ferm. Implementarea sistemelor de interceptori în România și Polonia se desfășoară conform calendarului și este complet bugetată pentru orizontul de timp 2015, respectiv 2018”, a declarat misiunea diplomatică.

Totodată, Ambasada a subliniat că după instalarea componentelor se vor realiza „continuu îmbunătățiri”.

Un raport al Government Accountability Office (GAO) arată că estimările Pentagonului privind planificarea amplasării scutului antirachetă în România și Polonia sunt „optimiste” și că vor exista întârzieri în livrarea unor componente și capabilități.

Government Accountability Office a făcut o evaluare a programului de apărare antirachetă în Europa, apreciind că raportul Departamentului Apărării referitor la acest subiect oferă informații insuficiente, iar estimările privind achiziționarea și livrarea unor echipamente pentru Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA) sunt optimiste.

Cu toate acestea, Departamentul Apărării intenționează să declare faza a doua și a treia a EPAA „apte din punct de vedere tehnic” în 2015, respectiv 2018, se arată în raportul publicat săptămâna trecută.

Pentru faza a doua (la care participă și România), GAO a notat că versiunea 8.2 a soft-ului folosit pentru lansarea unui interceptor va fi disponibil abia din 2017. Totodată, și alte capabilități care erau programate pentru livrare în 2015 ar putea fi amânate pentru 2017.

Întârzieri ar putea apărarea și în ceea ce privește contribuția radarului la capabilitățile integrate ale scutului din Europa.

Autorii raportului mai precizează că problemele apărute la o componentă cheie a rachetei SM-3 Block IB au fost rezolvate, dar la un test recent au fost observate noi probleme la aceeași componentă. Totodată, producția anuală de rachete SM-3 Block IB trebuie să crească pentru a îndeplini capabilitățile necesare pentru 2015.

Government Accountability Office este o agenție independentă, care face evaluări, audit și investigații pentru Congres.

La 17 septembrie 2009, președintele SUA a anunțat dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA – Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa), care să protejeze mai bine forțele desfășurate în Europa și în teatrele de operații, atât americane, cât și ale Aliaților, precum și teritoriul SUA și al aliaților lor.

Potrivit Raportului privind revizuirea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apărării la 1 februarie 2010, erau avute în vedere patru faze de realizare.

Faza I viza protejarea unor porțiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfășurarea unui sistem radar înaintat (destinat detectării rachetelor lansate, încă din faza ascendentă a traiectoriei acestora) și a unor interceptori SM3-IA amplasați pe nave. Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei USS Monterey, echipate cu sistemul Aegis, respectiv prin operaționalizarea unui radar în Turcia, la Kurecik.

Faza a II-a are ca orizont de timp 2015 și are în vedere extinderea protecției aliaților NATO prin operaționalizarea unei noi generații de interceptori SM3-IB (care să poată fi lansați de la sol), amplasați la Deveselu, România. Se prevede ca sistemul care va fi amplasat la Deveselu să atingă capacitatea operațională în trimestrul IV 2015.

Faza a III-a prevede extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin introducerea în exploatare a unei noi versiuni a interceptorului SM3, care urmează a fi amplasat într-o bază terestră, în nordul Europei (Redzikowo, în Polonia).

În martie 2013, SUA a decis să renunțe la Faza a IV-a, care presupunea extinderea protecției la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea în continuare a rachetelor SM3 și a sistemelor radar, cu amplasarea în Polonia a unei noi clase de interceptori (SM3-IIB), până în 2020.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?