Ambasada Ungariei: Reînmormântarea lui Nyiro Jozsef va fi organizată conform legislației românești

Ambasada Ungariei: Reînmormântarea lui Nyiro Jozsef va fi organizată conform legislației românești
Publicat: 25/05/2012, 00:48
Actualizat: 26/05/2012, 19:50

Reînmormântarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc va avea loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislația românească, organizatorii modificând programul și renunțând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, precizează Ambasada Ungariei la București.

„Organizatorii înțeleg faptul că partea română nu este de acord cu programul reînmormântării cum a fost programat, din cauza aceasta au modificat programul și au renunțat la mai multe evenimente. Partea maghiară cere părții române să respecte principiile de bază ale moralei creștine. Organizatorii speră că partea română acceptă că evenimentul este un act de pioșenie, în cursul căruia totul se va desfășura conform legislației românești. Organizatorii evenimentului nu vor utiliza evenimentul pentru scopuri politice împotriva României, numai vor ca, conform ultimei dorințe a lui NyírÅ‘ József, el să se odihnească în pământul din care s-a născut”, se arată într-o precizare transmisă MEDIAFAX de Ambasada Ungariei la București.

De asemenea, în poziția transmisă de Ambasada Ungariei se menționează că evenimentul nu a fost amânat, va avea loc duminică, 27 mai, de la ora 14.00, într-un cadru privat, „în conformitate cu legislația românească”.

„Va avea loc o slujbă în amintirea lui NyírÅ‘ József de la ora 14.00, pe teren privat din Odorheiu Secuiesc, pe strada Rozei (în Papkert), după care va avea loc reînmormântarea”, se arată în precizarea transmisă de Ambasada Ungariei.

De asemenea, se subliniază că „prin definiție, orice înmormântare sau reînmormântare, deci și cea a lui NyírÅ‘ József va fi una privată”. „Organizatorii nu au emis invitații de participare pentru nimeni, vor participa toți cei care au stimă pentru scriitorul NyírÅ‘ József”, se mai arată în răspunsul transmis MEDIAFAX de Ambasada Ungariei.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că duminică va avea loc reînhumarea sciitorului Nyiro Jozsef, precizând că Parlamentul Ungariei a găsit o „cale amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată și de partea română”, dar că autoritatea ungară este singura abilitată să ofere „detalii tehnice” despre eveniment.

„Reînhumarea va avea loc duminică, dar detalii tehnice nu suntem abilitați să dăm presei. Sigurul abilitat este Parlamentul Ungariei, el este cel care a găsit calea amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată și de partea română pentru aducerea în țară a sicriului cu rămășițele pământești alea scriitorului Nyiro Jozsef”, a spus Molnar.

MAE și-a exprimat dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfășurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirmă că „țelurile politice” ale lui Nyiro Jozsef trebuie separate de activitatea scriitoricească a acestuia, subliniind că el nu a aruncat volumele lui Eliade „pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier”.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, joi, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că se află în Transilvania „în primul rând ca persoană fizică și ca președinte de onoare al PCM” și că dorește să se facă o distincție între campania electorală la care participă și „actul de pioșenie” legat de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, la care urmează să participe, duminică, la Odorheiu Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Joi, în conferința de presă de la Târgu Mureș, Kover Laszlo a precizat că vizita sa are legătură cu două evenimente legate de sărbătoarea de Rusalii – pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, „care este o sărbătoare sufletească pentru toți maghiarii din Bazinul Carpatic”, și reînhumarea osemintelor scriitorului Nyiro Jozsef „în pământul natal, la Odorheiu Secuiesc, în duminica de Rusalii, pe 27 mai”.

Kover a subliniat că, în momentul când s-a programat ceremonia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef, s-a stabilit programul și că el va participa personal la eveniment, alegerile locale din România „erau programate pentru toamnă, comasate cu alegerile generale”.

El a susținut că acțiunile de campanie nu trebuie „să coincidă” cu reînhumarea lui Nyiro Jozsef și că el „va face demersuri” în acest sens.

„Această coincidență nu a depins de noi și nu noi am făcut ca alegerile locale să cadă pe această perioadă. Tocmai de aceea noi credem că nici nu ar fi bine să coincidă cele două acțiuni, campania este una și actul de pioșenie pe care l-am organizat pentru duminică are un caracter religios. Din partea mea, sunt pentru această diferențiere și voi face demersuri în acest scop. Am speranța că, și în continuare, campania va avea un caracter pașnic și nimeni nu va face probleme din acest motiv”, a spus el.

Kover Laszlo a subliniat că „țelurile politice ale lui Nyiro Jozsef trebuie despărțite de activitatea scriitoricească” și că el nu a aruncat volumele lui Eliade „pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier”.
„Țelurile politice ale lui Nyiro Jozsef trebuie despărțite de activitatea scriitoricească. În România, și în momentul de față, mai multe școli poartă numele lui Nyiro Jozsef, înseamnă că organele abilitate nu au pus nicio piedică și au fost capabile să facă această separare (distincție – n.r.), între scriitorul Nyiro și politicianul Nyiro. Asta este o normalitate. Și eu am pe rafturi volume de Mircea Eliade și nu le-am aruncat la coșul de gunoi pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier. Domnul Nyiro nu mai trăiește din 1953, de atunci a trecut multă vreme, probabil că a fost judecat de Dumnezeu de atunci și treaba noastră este să ținem cont de testamentul lui Nyiro și să-l aducem acasă, în pământul natal”, a spus Kover.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat că pentru el este o onoare că a fost invitat să participe la campania electorală a „colegilor” săi din PCM, că a venit în primul rând ca persoană fizică și în calitate de președinte de onoare al PCM, însă reprezintă și partidul din care face parte în Ungaria (FIDESZ), al cărui program este foarte apropiat de cel al PCM, având aceeași orientare politică.

„Sunt aici cu același scop cu care am fost și în urmă cu patru ani, când am participat – și atunci – în campania PCM. Sunt aici cum sunt prezenți și politicienii români în Republica Moldova, ca să sprijine acolo pe concetățenii lor, cum politicienii români merg în Spania sau chiar în Italia ca să-i ajute pe concetățenii lor în țările respective. Sunt aici și datorită faptului că orice politician care aparține unei familii politice din Europa unită are dreptul și poate să fie în campania colegilor săi din celelalte țări, dacă fac parte din aceeași familie politică și au orientări apropiate din punct de vedere ideologic”, a conchis Kover.

Cenușa poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 a fost adusă în Ungaria la inițiativa Parlamentului de la Budapesta.

Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziția României față de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria dorește să știe dacă poziția României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc”, declara Laszlo Veress, șeful de cabinet al președintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureștiului era așteptat până luni.

Veress a precizat că, dacă România va interzice reînhumarea, Ungaria va găsi o soluție conformă cu legislația românească și cu „așteptările spirituale” ale simpatizanților lui Jozsef Nyiro. Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat „invitarea”, miercurea trecută, a ambasadorului Ungariei la București, pentru consultări în legătură cu intenția reînhumării poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc.

Potrivit MAE român, NyirÅ‘ József s-a născut în 1889, la Jimbor, județul Brașov și a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicații de limba maghiară din Transilvania și a publicat mai multe nuvele.

În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta și s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-șef la două ziare de extremă dreapta („Magyar ErÅ‘” și „Magyar Ãœnnep”).

După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 și-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislație antisemită. În această calitate, NyirÅ‘ József a susținut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincția „Coroana Corvin”, înființată de către Miklos Horthy.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee