Ambasadorii SUA și Marii Britanii au împărțit mâncare caldă oamenilor străzii, la Gara de Nord

Ambasadorii SUA și Marii Britanii au împărțit mâncare caldă oamenilor străzii, la Gara de Nord
Publicat: 17/12/2015, 10:00
Actualizat: 17/12/2015, 16:15

Miercuri la prânz, în fața unor rulote amplasate în zona Gării de Nord din Capitală, într-un perimetru de câțiva metri pătrați, sute de oameni fără adăpost așteptau la coadă să primească o porție de mâncare – supă de pui caldă și o bucată de pâine.

După ce așteptau chiar și câteva ore la coadă, oamenii se așezau la două mese lungi, din lemn, amplasate lângă cele două corturi, și mâncau în liniște porția primită.

Violeta, care de o lună și jumătate locuiește în gară împreună cu băiețelul ei de patru ani, stătea retrasă într-un colț al mesei. Ea a spus că singurul care s-a bucurat de supa caldă a fost copilul și, cu lacrimi în ochi, se uită la el cum mănâncă. A primit un singur ticket de masă și a preferat să știe că micuțul va avea ceva cald în stomac pentru prima dată în ultima săptămână. La ea nu se mai gândește de mult.

„Ieri am terminat ultimii bani, am scos și alocația băiatului, puțini câți au fost, s-au dus. Băiatul are nevoie de multe, el cere, nu pot să nu îi iau de mâncare. Acum, nu știu ce vom face, a venit frigul iar în gară ne va fi aproape imposibil să mai locuim” a povestit femeia.

Astăzi, la Gara de Nord, ambasadorii #HansKlemm (SUA) și Paul Brummell (UK), alături de voluntari din Bucureşti, au oferit o masă caldă persoanelor fără adăpost. Un eveniment organizat de Casa Ioana.

Publicată de U.S. Embassy Bucharest pe Miercuri, 16 decembrie 2015

Mulți dintre cei care s-au așezat la coadă sunt în aceeași situație – trăiesc pe stradă, din mila trecătorilor, iar supa de pui este prima masă caldă de care se bucură în ultima vreme. S-au așezat la rând încă de dimineață, în speranța că vor prinde o porție de mâncare. Pe unii însă, foamea și frigul i-au făcut să-și piardă răbdarea, iar jandarmii prezenți au fost nevoiți să intervină pentru a calma spiritele.

Numărul porțiilor de supă a fost limitat, doar 300 de oameni primind mâncare.

„Anul trecut, din păcate, nu am avut pentru toți, e greu pentru că nu știi exact numărul celor care se vor prezenta, noi încercăm să dăm tuturor care vin, vom încerca anul viitor să facem măcar 350 de porții”, a declarat pentru MEDIAFAX Ian Tilling, unul dintre fondatorii asociației Casa Ioana, care a organizat evenimentul pentru al treilea an consecutiv.

Coada s-a întins pe câteva zeci de metri, iar jandarmii lăsau doar cinci-șase persoane să intre deodată.

Cei care au trecut forțele de ordine au fost întâmpinați de ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA), Hans Klemm, și de cel al Marii Britanii, Paul Brummel, care aveau pe cap căciuli roșii, de Moș Crăciun.

Aflați într-un cort, cei doi ambasadori, cu polonicele în mână, umpleau cu ciorbă casoletele pentru persoanele care așteptau la rând.

Oamenii, deși nu știau exact cine sunt cei doi diplomați, și-au putut da seama totuși că sunt persoane importante, având în vedere numărul mare al forțelor de ordine. Le-au zâmbit și s-au grăbit apoi să-și caute un loc unde să stea să mânânce.

„Cred că această inițiativă a Casei Ioana este ceva bun pentru acești oameni, să le dai supă și haine este un ajutor pentru ei. M-au impresioant condițiile în care trăiesc și deși știu că acest gest este doar unul simbolic, mă bucur că măcar putem face atât”, a declarat ambasadorul Marii Brititanii.

Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a spus că problema oamenilor fără adăpost este prezentă și în SUA și că a dorit să se implice în această acțiune pentru a arăta respect comunității din care face acum parte.

„Am vrut să venim la această acțiune, atât eu, cât și ambasadorul Marii Britanii, pentru a arăta repsect comunității în care trăim acum, am rămas impresionat de cât de gustoasă este supa pregătită”, a afirmat ambasadorul Hans Klemm.

Mai mulți voluntari au mers pe stradă cu câteva săptămâni înainte de această acțiune și au împărțit tickete oamenilor fără adăpost, pe baza cărora aceștia să vină să primească hrană și îmbrăcăminte. Pe tickete puteau fi menționate informații despre persoanele fără adăpost, pentru ca asistenții sociali să aibă o mai bună evidență a acestora.

După ce au beneficiat de câte o porție de mâncare, oamenii străzii au primit și haine și încălțăminte. Cei mai norocoși au plecat cu o geacă groasă și o pereche de încălțăminte care să-i ajute să treacă peste iarnă. Nu e mult, spune unul dintre fondatorii asociației Casa Ioana, dar este un gest care pentru oamenii fără adăpost contează.

„Important este să atragem atenția asupra acestei probleme, deoarece în România nu există suficiente servicii care îi ajută pe acești oameni, trebuie făcut ceva”, a declarat Ian Tilling.

(Serviciul FOTO al Agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ