Ambasadorul României la Budapesta, convocat de urgență de MAE ungar după „declarațiile inacceptabile” ale lui Tudose

Ambasadorul României la Budapesta, convocat de urgență de MAE ungar după „declarațiile inacceptabile ale lui Tudose
Publicat: 12/01/2018, 13:34

Recentele declarații făcute de premierul român Mihai Tudose referitoare la autonomia comunității maghiare sunt „total inacceptabile și incompatibile cu valorile europene și cu situația secolului 21”, a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenția MTI.

Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe în legătură cu declarațiile făcute de Mihai Tudose, a precizat Peter Szijjarto.

În interesul comunității maghiare din România, Guvernul Ungariei a încercat permanent să construiască relații bilaterale ungaro-române axate pe încrederea reciprocă. Acest lucru a fost primit cu niveluri variate de reciprocitate de către diversele guverne ale României, a adăugat ministrul maghiar de Externe.

Este dincolo de orice dubiu că declarațiile premierului României, care „practic a amenințat o comunitate etnică națională și pe reprezentanții acesteia cu execuții sunt total inacceptabile”. Este clar că Guvernul României și premierul trebuie să acționeze pentru a rezolva imediat această situație, a spus Szijjarto.

Ambasadorul României a fost convocat vineri dimineață la Ministerul ungar de Externe și vicepremierul Ungariei „i-a prezentat clar poziția Guvernului ungar”.

Ambasadorul român a încercat să ofere „un fel de explicație lingvistică” pentru declarațiile premierului, a spus Szijjarto.

Declarația care a stârnit indignarea Budapestei a fost făcută de Tudose într-o intervenție la Realitatea.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose la Realitatea.