Ambasadorul SUA la București: Lumea se confruntă cu amenințări din TOATE DIRECȚIILE

Ambasadorul SUA la București: Lumea se confruntă cu amenințări din TOATE DIRECȚIILE
Publicat: 26/02/2016, 11:35

Hans Klemm a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), că Rusia a devenit extrem de inovatoare în privința utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea.

„Trăim vremuri nesigure și periculoase. Pericolele cu care ne confruntăm în prezent sunt mult mai complexe decât au fost în orice altă perioadă a istoriei recente. În lumea actuală, ne confruntăm cu amenințări din toate direcțiile. La est, avem de-a face cu o Rusie revanșardă, care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privința utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informațional, cibernetic și hibrid”, a declarat Klemm.

Potrivit acestuia, în conformitate cu doctrina militară a Federației Ruse, elaborată în 2014, Kremlinul evidențiază NATO drept „principalul pericol militar extern”, susținând că amplasarea și dislocarea sistemelor de apărare împotriva rachetelor strategice, cum este cazul celui de la Deveselu, ar submina stabilitatea globală.

„Această afirmație este culmea duplicității. Ei știu, fără îndoială, că etapa a doua a Abordării Europene Adaptive în Etape, care va deveni operațională în luna mai la baza de la Deveselu, nu constituie o amenințare la adresa capacității lor de descurajare nucleară. Cu toate acestea, prin declararea acestui sistem drept o amenințare strategică, Federația Rusă preferă să ignore legile fizicii și dovezile evidente referitoare la superioritatea numerică și capacitățile tehnologice”, a menționat diplomatul american.

Acesta a dat asigurări că SUA sunt ferm angajate să respecte Articolul 5 al Tratatului NATO, prin care se consideră că un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre.

„Acest fapt ar trebui să fie suficient pentru a descuraja Rusia să întreprindă acțiuni militare împotriva unui stat membru al NATO. Oricât de mult și-ar întări forțele armate ale Rusiei propriile capacități, ele nu pot egala capacitățile militare ale SUA și aliaților său din NATO. SUA înțeleg nevoia de a întări prezența în statele din flancul estic, pentru a furniza un grad sporit de reasigurare a aliaților, pentru a descuraja Rusia de la orice gând că ar putea cuceri ușor orice teritoriu NATO și pentru a-i apăra pe aliați în cazul scenariului celui mai puțin fericit”, a mai spus Klemm.

Ambasadorul a mai arătat că SUA vor continua să aducă echipament militar pe continentul european, vor întreprinde îmbunătățiri ale infrastructurii sale militare și vor sprijini întărirea capacităților militare ale aliaților din cadrul NATO.

„România ar trebui felicitată pentru că își îndeplinește angajamentul asumat la Summit-ul NATO din Țara Galilor în privința creșterii bugetului apărării. În acest an, Parlamentul a alocat 1,7% din PIB pentru apărare și se îndreaptă spre obiectivul propus, de 2% din PIB, în 2017. Acesta este un prim pas foarte bun și sper că este un exemplu pe care toți membrii NATO îl vor urma”, a mai spus Hans Klemm.

Diplomatul american a precizat că, în afară de amenințările Rusiei, există amenințări și în sud, în special sub forma terorismului extremist islamic, dar și amenințări care vin dinspre Europa, cum ar fi ascensiunea ideologiilor extremiste, Brexit-ul, criza financiară din Grecia, precum și presiunea din zona Schengen și UE ca urmare a sosirii în Europa a sute de mii de refugiați.

Ambasadorul american a participat, vineri, la dezbaterea organizată de Grupul de Reflec’ie „Citadel” la Facultatea de Studii Europene a UBB cu tema „Amenințări de securitate actuale în spațiul euro-atlantic”, alături de fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu. La dezbatere au mai asistat ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, și fostul negociator-șef al României cu UE, Vasile Pușcaș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...