Amenajarea spațiilor verzi și monitorizarea video din sectorul 6 ajung la firma unei foste consiliere a președintelui Ion Iliescu

Amenajarea spațiilor verzi și monitorizarea video din sectorul 6 ajung la firma unei foste consiliere a președintelui Ion Iliescu
Publicat: 03/12/2013, 08:18
Actualizat: 05/07/2016, 21:39

Primăria sectorului 6 a acordat două contracte în valoare totală de 11,8 milioane de euro unei firme de amenajări peisagistice deținută de Iuliana Madlen Lazăr, o fostă consilieră prezidențială a lui Ion Iliescu. Lazăr și partenerul său de afaceri, Ion Olteanu, sunt abonați la contractele privind amenajarea spațiilor verzi și a mobilierului urban din București, dar și din alte orașe, încasând zeci de milioane de euro de la primării. Printre realizările lor se numără panseluțele lui Andrei Chiliman, dar și dinozaurii și minerii din frunze aprobați de Cristian Popescu Piedone în sectorul 4.

Pe 30 noiembrie, Firma Ro-Verde Landscaping SRL, din Corbeanca, județul Ilfov, a câștigat două contracte în valoare totală de 53,4 milioane de lei cu Primăria sectorului 6, condusă de Rareș Mănescu (PNL). În schimb, firma trebuie să amenajeze spațiile verzi din cartierele Drumul Taberei și Militari, precum și să se ocupe de modernizarea urbanistică a străzilor, trotuarelor și parcărilor din aceleași cartiere. Totodată, firma respectivă trebuie să se ocupe și de sistemul de monitorizare video din sectorul 6, destinat „siguranței publice”. Pentru această acitivitate, firma nu are nicio experiență care să reiasă din acte publice, obiectul său de activitate fiind acela de întreținere peisagistică.

Firma Ro-Verde Landscaping a fost înființată în 2011, are 8 angajați și o cifră de afaceri de doar 45.000 de euro în 2012, conform datelor de la Ministerul Finanțelor. Este deținută de Iuliana Madlen Lazăr (90%) și de Marius Cătălin Vișan (10%). Lazăr a fost consilier prezidențial în mandatul președintelui Ion Iliescu, ea fiind chiar decorată de acesta, în 2002, cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alți consilieri din Administrația Prezidențială. Deținătoarea unui doctorat în litere, pe tema argumentării în comunicarea politică, Iuliana Lazăr s-a remarcat însă mai ales prin afacerile cu amenajarea spațiilor verzi și a mobilierului urban, desfășurate la firma partenerului său de afaceri, Ion Olteanu.

Acesta este primul mare contract cu statul al Ro-Verde Landscaping, restul fiind achiziții directe care au implicat sume mici, sub 30.000 de euro, acordate de Administrația Lacuri Parcuri Agrement din București sau de primăriile din Bragadiru (Ilfov) și Rovinari (Gorj) în anul 2013.

Olteanu, părintele spațiilor verzi din București

Mult mai cunoscut decât Iuliana Madlen Lazăr și firma sa este însă partenerul ei de afaceri, Ion Olteanu. De altfel, cei doi sunt asociați într-o altă firmă, Eco Distribution. Olteanu și firmele sale – Eco Horticultura și Garden Center Grup, sunt binecunoscute prin contractele pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din Capitală, dar și din alte orașe. Iuliana Lazăr face parte și din conducerea Garden Center Grup.

Firma lui Olteanu, Eco Horticultura, figurează cu nu mai puțin de 67 de contracte cu statulîn Sistemul Electronic de Achiziții Publice, printre ele numărându-se toate primăriile de sector din București, mai puțin cea a sectorului 3. Ion Olteanu este asociat la această firmă cu Adrian Cobzacu, afacerist implicat de asemenea în multe afaceri cu primăriile din București, inclusiv cu cea a Capitalei, condusă de Sorin Oprescu.

Firma lui Olteanu a făcut, în 2009, obiectul unui Control al Curții de Conturi la Administrația Domeniului Public sector 1, care a constatat că firma Eco Horticultura a umflat prețurile, iar ADP-ul din subordinea primarului Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pe spațiile verzi al căror buget de amenajare s-a ridicat în 2009 la aproximativ 23 de milioane de euro.

Curtea de Conturi recomanda atunci „extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de S.C. GECA IMPEX S.R.L. și S.C. ECOHORTICULTURA S.R.L. în anul 2009 pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor prețuri mai mari față de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate și achitate„.

O altă realizare peisagistică a Eco Horticultura în București sunt dinozaurii și minerii din tuia, amplasați în sectorul 4 și achiziționați de primăria lui Cristian Popescu Piedone în 2008.

Garden Center Grup, cealaltă firmă a lui Ion Olteanu, este și mai implicată în afacerile cu spațiile verzi ale statului decât Eco Horticultura, ea figurând cu 144 de contracte câștigate cu statul, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

O investigație incognito făcută de „România Liberă” a arătat că reprezentanții firmei Eco Horticultura erau dispuși să umfle prețurile pentru produsele achiziționate de o primărie de sector, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului, care se cifrează la 10% din valoarea contractului, în timp ce intermediarii afacerii ar fi urmat să primească 15-20% din bani. Mama lui Ion Olteanu, Gica, le-a spus ziariștilor că a făcut înțelegeri de acest gen cu „sute de primării”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Ce probleme apar?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere