Amenzi pentru medicii de la Spitalul Bârlad, care au lăsat un bătrân să plece din spital și acesta a murit pe stradă

Amenzi pentru medicii de la Spitalul Bârlad, care au lăsat un bătrân să plece din spital și acesta a murit pe stradă
Publicat: 18/03/2015, 21:46

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au decis ca trei medici de la Spitalul de Urgență Bârlad, care erau de serviciu în după-amiaza în care bătrânul de 83 de ani a murit pe stradă la jumătate de oră de la plecarea din unitatea medicală, unde i s-a refuzat internarea, să fie amendați cu câte o mie de lei.

Sancțiunile au fost aplicate după ce autoritățile sanitare au constatat, în urma controlului făcut la unitatea medicală, că nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului în Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU).

„Pacientul a fost adus la CPU cu ambulanța, unde a fost evaluat medical și diagnosticat cu pneumonie interstițială acută. Ulterior, medicii l-au direcționat către Secția de Pneumologie, unde i s-a dat o recomandare de tratament și apoi retrimis către CPU, unde a fost lăsat într-un salon de supraveghere pentru o nouă evaluare medicală. Aici, nu l-a mai văzut niciun medic, deși exista această obligativitate, motiv pentru care bătrânul, nefiind supravegheat, a plecat din spital. Astfel, nu s-au respectat circuitul pacientului în unitatea medicală și procedura de evaluare”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIFAX directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Tot cu o mie de lei a fost sancționat de către DSP Vaslui și Spitalul de Urgență Bârlad.

Corpul de control al DSP Vaslui nu a găsit nici dovada că medicii de la CPU ar fi eliberat o rețetă pe numele bătrânului, așa după cum afirmase conducerea Spitalului de Urgență Bârlad după incident.

Autoritățile sanitare vasluiene au sesizat Colegiul Medicilor pentru a analiza cazul din punct de vedere profesional.

Bătrânul de 83 de ani a murit, în 9 martie, pe o stradă din Bârlad, la jumătate de oră de la plecarea din spital, unde ajunsese în aceeași zi cu ambulanța, după ce, în urma investigațiilor, medicii au refuzat să-l interneze pe motiv că nu ar reprezenta o urgență.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgență Bârlad, bătrânul a ajuns la unitatea medicală la ora 11.40, după ce fusese transportat cu o ambulanță, solicitată prin numărul de urgență 112 de către medicul de familie din sat. Investigat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU), Gheorghe Covalic a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstițială, motiv pentru care a fost trimis la Secția de Pneumologie a aceleiași unități medicale. Aici, bătrânul a fost consultat de către specialist, care a confirmat diagnosticul și a trecut medicația necesară pe foaia de observație. Fără a fi internat pe motiv că nu reprezintă o urgență medicală, Gheorghe Covalic a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-ar fi prescris o rețetă și a fost trimis pe jos acasă.

„Din ceea ce mi-au comunicat medicii, nu erau criterii de internare a pacientului. Avea saturație bună (n.r. – cantitatea de oxigen din sânge), electrocardiograma a ieșit bună și, în consecință, nu constituia o urgență clinică și investigativă. De altfel, bătrânul s-a îmbrăcat singur și a părăsit staționarul spitalului, plecând pe jos ca să se întâlnească cu fiul său, care făcea dializă la o clinică privată din altă zonă a orașului, acolo unde, de altfel, a și fost găsit decedat. Noi am demarat o anchetă pentru a vedea dacă un astfel de incident putea fi prevenit”, declara directorul medical al Spitalului de Urgență Bârlad, Gabriela Daniș.

După ce a ieșit pe poarta spitalului, în jurul orei 17.10, bătrânul a plecat pe jos spre celălalt capăt al municipiului Bârlad, cu intenția de a se întâlni cu fiul său pentru a merge acasă. Când a ajuns însă în fața clinicii unde fiul își făcea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prăbușit la pământ, un trecător solicitând ambulanța la numărul de urgență 112.

„Apelul a fost înregistrat la ora 17.40, iar echipajul medical a ajuns la caz în patru minute. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, fiind constatat decesul, fără a se mai impune efectuarea manevrelor de resuscitare”, spunea managerul Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, Aurora Popa.

Echipajul medical a sesizat Poliția Bârlad, care a declanșat o anchetă, fiind vorba de moarte suspectă.

Medicii legiști au stabilit, în urma autopsiei, că bătrânul a murit din cauza unei insuficiențe respiratorii acute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?