Amenzi uriașe în Gara de Nord, pentru condițiile mizerabile de pe peroane și din trenuri

Amenzi uriașe în Gara de Nord, pentru condițiile mizerabile de pe peroane și din trenuri
Publicat: 22/07/2015, 20:51

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București – Ilfov a efectuat un control cu privire la condițiile de transport pe căile ferate, precum și serviciilor de alimentație oferite consumatorilor.

Controlul a urmărit atât condițiile de pe peroane, din vagoane, cât și din unitățile de alimentație publică din incinta Gării de Nord și din vagoanele restaurant.

Au fost controlate șase garnituri de tren, de diferite ranguri, cu plecare din Gara de Nord, cu diferite destinații. Pentru aceste nereguli au fost aplicate sancțiuni în valoare de 100.000 lei și măsuri complementare de remediere a deficiențelor.

Principalele abateri constatate pe peroane au fost: lipsa surselor de apă potabilă, lipsa unor grupuri sanitare, lipsa scaunelor în zona de așteptare, scaune rupte, deteriorate, murdare sau imposibil de utilizat, coșuri de gunoi nedebarasate, resturi alimentare aruncate, marginile deteriorate ale peroanelor existând riscul accidentării, lipsa hidranților sau dezafectarea acestora și lipsa panourilor antifonare pentru zonele adiacente B-dul Dinicu Golescu și Calea Griviței).

În gară, comisarii ANPC au găsit grupuri sanitare insalubre, fără amenajări pentru persoanele cu dizabilități, paviment cu porțiuni deteriorate, cu denivelari în zonele gurilor de canalizare și a gurilor de scurgere, unde erau aruncate și diverse resturi solide.

Totodată, informarea călătorilor privind plecările și sosirile la stația de amplificare se făcea numai în limba română, și numai pentru trenurile internaționale, și în limba engleză.

În ceea ce privește condițiile din trenuri, s-a constatat că vagoanele erau murdare la exterior, cu geamuri crăpate, treptele de acces nu respectau înălțimea maximă de 20 cm, unele având cauciucul antiderapant desprins, existând pericolul accidentărilor, interioarele erau neigienizate, podeaua era murdară, plină de praf, cu urme de lichide uscate, pereții laterali și geamurile erau murdare cu urme de praf, grasimi, funingine, banchetele erau acoperite cu pluș, greu de curățat, deteriorare și murdare (urme de alimente, pete de grăsimi, insecte), grupurile sanitare erau urât mirositoare, lipsind cu desăvârșire substanțele dezinfectante, fără săpun lichid cu dispozitiv de dozare, instalația de apă din unele grupuri sanitare era deficitară în unele cazuri sau nefuncțională, geamuri ale vagoanelor erau blocate, cu defecțiuni ale sistemului de închidere, sistemul de ventilație era necurățat, introducând praf în compartimente, nu era aer condiționat în toate vagoanele, iar într-un vagon restaurant erau spații frigorifice neigienizate, veselă din dotare neigienizată, cântar fără verificare metrologică.

Comisarii ANPC au mai verificat și 10 comercianți de produse alimentare, cărora le-au aplicat 10 amenzi în valoare totală de 71.000 de lei.

Au fost oprite definitiv de la comercializare produse alimentare în cantitate de 116 kg ca având data limită de consum depășită, 21 litri de băuturi răcoritoare ca produse nesigure și 50 kg de preparate culinare nesigure neâvand data limită de consum.

Totodată, a fost oprită temporar activiatea de comercializare și prestare de servicii la un număr de patru unități.

Au fost constatate: modificări organoleptice la produse (unt rânced, ciocolată topită), depozitare necorespunzatoare (nerespectarea vecinătăților, a regimului termic), prezența unor produse expirate, folosirea unor denumiri incorecte pentru unele băuturi răcoritoare și produse de patiserie în raport cu ingredientele folosite, neafișarea unor prețuri, utilizarea unor mijloace de măsură neverificate metrologic, prezența unor insecte pe produse și în incinta unității, prezența la vânzare a unor produse culinare care figurau ca scoase de la comercializare, lipsa apei curente în grupul sanitar și lipsa documentelor de înregistrare sanitar-veterinară/ sanitară.

O farmacie aflată în Gara de Nord cormecializă produse farmaceutice (creme) expirate, mai spune ANPC.

„Respectul pentru consumatori, pentru drepturile acestora trebuie sa fie prioritar. Lipsa apei potabile, condițiile de transport improprii, mizeria din vagoane, lipsa aerului condiționat, lipsa scaunelor în zonele de așteptare a trenurilor nu trebuie să mai existe în România”, a declarat președintele ANPC, Marius Dunca.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Ea este noua iubită a lui Pepe. Şi-au făcut publică relaţia cu un sărut pătimaş
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Răspunsul lui Francisc Doboș, după ce IPS Teodosie a spus că la ortodocși „vine lumina”...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Horoscop. Cei mai încăpățânați nativi din zodiac: nu ascultă pe nimeni, indiferent de greșeli
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Cutremur în lumea medicală
Explozie uriașă la 6:30 A.M. Primul bilanț: 11 morți
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...