Anchetă după ce un bărbat din București a decedat pentru că timp de 30 de minute nu a fost niciun echipaj liber la SABI sau SMURD

Anchetă după ce un bărbat din București a decedat pentru că timp de 30 de minute nu a fost niciun echipaj liber la SABI sau SMURD
Publicat: 25/03/2014, 15:03
Actualizat: 23/05/2015, 05:17

Apelul pentru trimiterea unui echipaj medical în zona Piața Gorjului, în cazul unui bărbat cu probleme cardiace, a fost primit la numărul 112 luni, la ora 18.39. Un echipaj de la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, de tip B, cu asistent medical, a ajuns la caz la ora 19.12, după mai bine de 30 de minute. Acesta a încercat să îl resusciteze pe bărbat și, totodată, a chemat și o altă ambulanță de tip C, cu medic, care a ajuns la ora 19.24. Bărbatul nu a mai putut fi însă salvat.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat a spus că marți, cu avizul ministrului Sănătății și ministrului de Interne, s-a aprobat analiza cazului, pentru a se stabili tot ce s-a întâmplat, cauza pentru care nu a existat niciun echipaj disponibil de la primul apel și până la sosirea primului echipaj de Ambulanță.

„Vom analiza ceea ce s-a întâmplat la fiecare caz la care erau trimise echipajele SMURD și Ambulanță și, totodată, dacă a fost bine gestionat cazul. Din datele pe care le avem de la 112 rezultă că primul apel a fost primit la ora 18.39, apoi au fost mai multe apeluri, iar un echipaj al Ambulanței era la fața locului de la ora 19.12, dar suna cerând, așa cum prevede regulamentul în astfel de cazuri, un echipaj de tip C, cu medic. Vorbim despre o întârziere de 15 minute peste maximul de 15 cât este prevăzut pentru intervenția la o solicitare de cod roșu. Altfel spus, timpul maxim pentru o intervenție la un caz de urgență este de 15 minute. Luni seară, prima ambulanță a ajuns la aproape 30 de minute”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat a adăugat că, după discuțiile cu reprezentanții Ambulanței și SMURD, a rezultat lipsa resurselor umane la momentul la care s-a făcut apelul la 112.

„Acesta este motivul pentru care am convocat o ședință de analiză, cu reprezentanții Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, SMURD și alți experți”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că primul echipaj care a ajuns la bărbat, la ora 19.12, era unul de tip B, cu asistent medical și cu toate echipamentele necesare.

„Acesta a început resuscitarea pacientului, dar în același timp a solicitat, potrivit uzanțelor, o ambulanță de tip C, cu medic, iar la ora 19.24, aceasta a ajuns la fața locului. A fost o întârziere, motivele acesteia le vom ști după ce vom termina analiza. Este clar că serviciile de ambulanță se confruntă cu un număr mare de solicitări, mulți dintre solicitanți exagerând simptomele pentru ca ambulanța să ajungă mai repede la ei. Este important pentru că orice tip de ambulanță B sau C, respectiv cu asistent și ambulanțier sau cu medic asistent ambulanțier, sunt mașini care se folosesc la intervenții de cod galben și roșu, aceste mașini au tot echipamentul necesar pentru intervenția în caz de urgență. Solicitarea făcută de asistentul medical a fost corectă”, a mai spus Raed Arafat.

El a ținut să precizeze că, împreună cu Ministerul Sănătății, MAI discută de trei săptămâni posibilitatea creșterii numărului de echipaje la SMURD cu cinci-șase echipaje pe tură. Totodată, pentru Serviciul de Ambulanță București-Ilfov se analizează posibilitatea de a plăti mai multe gărzi pentru asistență, ca să convoace mai multe echipaje.

„În prezent, SMURD lucrează cu 20-22 de echipaje pe tură, iar ambulanța cu 50-60 de echipaje. Din păcate, din cele aproape 70 de echipaje pe tură, în cazul din Piața Gorjului nu era niciunul liber”, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii