Anchetă la certificatele de revoluționar. Cum a „luptat” la Revoluție un băiețel de doar 5 ani: „Menționez că eram în brațele bunicii”

Anchetă la certificatele de revoluționar. Cum a „luptat la Revoluție un băiețel de doar 5 ani: „Menționez că eram în brațele bunicii
Publicat: 10/02/2016, 12:03

Corpul de Control al Guvernului a investigat în ianuarie 2015 situația plăților făcute către deținătorii de certificate de revoluționar în perioada 1990-2014, rezultatele anchetei fiind făcute publice abia săptămâna trecută de Guvern. În total, din 1992 până în 2014, statul a plătit peste 3,2 miliarde de lei pensii și indemnizații acordate deținătorilor de certificate de revoluționar sau de urmaș al unui erou-martir al Revoluției din 1989. În 2014, numărul beneficiarilor acestor plăți se ridica la 11.433.

Inspectorii Guvernului au găsit însă mai multe nereguli în dosarele persoanelor care beneficiază de aceste titluri de revoluționar, în baza căror primesc mai multe beneficii de la stat.

Un revoluționar cu certificat de luptător avea 5 ani în 1989. Născută în Corabia, persoana respectivă a obținut certificatul în 1991, cu mențiunea că a fost rănită în legătură cu evenimentele din 1989, iar în 1997 a primit certificatul de „luptător pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989 – rănit”.

În declarația pe propria răspundere, de la dosarul de revoluționar, citată de Corpul de Control, persoana respectivă arată însă cum a luat parte la Revoluție: „Pe 22 decembrie 1989 (…) Bunica m-a îmbrăcat și am plecat împreună spre centrul orașului. (…) Din jurul meu se auzea ‘Jos Ceaușescu, Jos dictatorul, Jos tiranul” și ‘victorie”. Am strigat ‘Victorie” și am ridicat două degete în semn de victorie; menționez că eram în brațele bunicii„.

Copilul de 5 ani ar fi suferit vătămări corporale în timpul unei busculade la Craiova, în 22 decembrie 1989. Acest lucru este atestat la dosar cu o adresă a Parchetului Militar Craiova, care specifică însă că nu s-a întocmit certificat medico-legal în acest caz.

Erou-martir, mort la 16 ani după Revoluție

Într-un alt caz, Corpul de Control a descoperit că soția unei persoane care deținea certificat de luptător rănit la Revoluție a obținut preschimbarea calității acestuia în erou-martir, după ce bărbatul a murit în 2005. Prin urmare, ea și fiica sa, născută în 2001, au dobândit certificate de urmașe ale unui erou-martir, deși legea spune că martirii sunt cei care au murit la Revoluție sau în urma ei. Certificatul de deces al bărbatului respectiv atestă însă că rana împușcată de la picior a acestuia nu a provocat decesul acestuia, 16 ani mai târziu.

Într-un alt caz, s-a descoperit că 5 membri ai aceleiași familii dețin certificate de luptători la Revoluție, ca participanți la evenimentele de la Brașov. Actele care dovedesc aceste lucruri sunt identice, ca formă și conținut, arată Corpul de Control.

Grupul de 5 persoane „s-a prezentat la OGA Brașov și s-au interesat de starea apei potabile la Brașov”, însă componența acestui grup diferă de la declarație la declarație, arată Corpul de Control.

Inspectorii au mai descoperit și acte false în unele dosare ale revoluționarilor.

Începând cu 2004, pe lângă indemnizațiile și pensiile speciale primite de la stat, în funcție de calitatea de revoluționar deținută, aceste persoane beneficiază de multe alte facilități din partea statului: prioritate la asigurarea unei locuințe din fondul locuințelor sociale, chirie minimă la aceste locuințe, cumpărarea sau închirierea cu prioritate și fără licitație a unui spațiu comercial de maximum 100 de metri pătrați de la stat, subvenșionarea cu 50% a dobânzii creditelor bancare pentru locuințe de până la 20.000 de euro, acordarea unui teren de maximum 1 hectar în extravilan și maximum 500 de metri pătrați în intravilan, loc de veci gratuit, transport public gratuit și 12 călătorii anuale gratuite cu trenul, la clasa I, scutire la plata taxelor și impozitelor pe locuință, pensionarea cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard.

Corpul de Control a mai descoperit că în perioada 2004-2014, Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor nu a făcut demersurile necesare pentru a transmite Președinției lista cu persoanele cărora le fusese aprobată preschimbarea certificatelor de revoluționar, conform noii legi din 2004. Astfel, certificatele emise după 2004 nu au fost atribuite prin decret al Președintelui, așa cum cere legea. Secretariatul de Stat s-a apărat spunând că până acum nu au fost rezolvate contestațiile adresate Comisiei parlamentare a Revoluționarilor din decembrie 1989.

CITEȘTE AICI NOTA DE CONTROL A GUVERNULUI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală