Ancheta la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași vizează două proiecte cu FONDURI EUROPENE

Ancheta la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași vizează două proiecte cu FONDURI EUROPENE
Publicat: 14/05/2012, 15:08
Actualizat: 28/03/2019, 06:59

Ancheta procurorilor anticorupție la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași vizează modul în care s-au derulat două proiecte cu fonduri europene, a declarat, joi seară, unul dintre avocații directorului IBC, Grigore Tinică.

Ionel Nechita, unul dintre avocații directorului IBC Iași Grigore Tinică, a declarat că perchezițiile procurorilor DNA desfășurate pe tot parcursul zilei de joi la această unitate medicală vizează modul cum s-au derulat două proiecte cu fonduri europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nicio persoană din spital nu este pusă sub acuzare. Probabil că învinuirile vor fi prezentate în zilele următoare, în urma unor audieri care vor avea loc la DNA”, a declarat avocatul Ionel Nichita.

Surse din rândul anchetatorilor susțin că printre cei vizați se numără directorul IBC, medicul chirurg Grigore Tinică, directorul financiar Victoria Nedelciuc și medicul chirurg Eduard Dabija.

Ciprian Mitoșeriu, celălalt avocat al directorului IBC Iași, declara, joi la prânz, că ancheta procurorilor DNA se referă la niște achiziții publice, fără însă a preciza dacă acestea au fost făcute în cadrul unor proiecte europene.

„E un fel de pescuit în ape tulburi. Știu că ar fi vorba între altele despre achiziția unei stații de epurare de la o firmă din Piatra Neamț. Nu știu dacă e o furtună într-un pahar cu apă sau o acțiune sub semnul anului electoral”, a afirmat avocatul Mitoșeriu.

Activitatea la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași a fost serios afectată pe tot parcursul zilei de joi, zeci de pacienți fiind nevoiți să aștepte pe holuri timp de câteva ore, pentru a fi preluați de către medicii la care aveau programare. Cei mai mulți veniseră la control în urma unor operații pe cord, însă nu au putut discuta cu medicii întrucât aceștia erau cu anchetatorii. O parte dintre pacienți au fost dirijați către alți medici din cadrul spitalului sau au fost reprogramați.

O echipă de procurori ai DNA Iași, însoțiți de mai mulți jandarmi și polițiști în civil, au descins, joi dimineață, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, solicitând mai multe documente ale instituției.

Purtătorul de cuvânt al DNA Iași, Luminița Merișescu, declara că este vorba despre o percheziție, fără a preciza însă motivul descinderii procurorilor anticorupție, însă surse judiciare afirmau că ancheta i-ar viza atât pe directorul Institutului, medicul chirurg Grigore Tinică, cât și pe alți doi chirurgi.ca.

Doctorul Grigore Tinică este cunoscut drept unul dintre cei mai respectați medici, având la activ câteva mii de operații, multe dintre acestea fiind realizate pe cord deschis. Printre cei pe care i-a operat s-au numărat deputatul PSD Anghel Stanciu și fostul primar al Bacăului Dumitru Sechelariu.

În 13 martie, conducerea Casei Județene a Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași a anunțat declanșarea unei anchete la cinci spitale din municipiu, printre unitățile medicale vizate fiind și Institutul de Boli Cardiovasculare, în condițiile în care existau suspiciuni că s-ar fi raportat mai multe cazuri de pacienți internați în stare gravă decât ar fi existat în realitate, cu scopul obținerii de fonduri suplimentare.

Directorul CJAS Iași, Iulian Șerban, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX că din cele 248 de foi de observație verificate la cele cinci spitale ieșene un număr de 56 au nereguli.

„La Institutul de Boli Cardiovasculare sunt nouă foi de observație cu probleme. Nu știu dacă acțiunea procurorilor DNA are legătură cu acest lucru. Plus că abia am finalizat acțiunea noastră. Totodată, prejudiciul, cel puțin la Boli Cardiovasculare, este de aproximativ 4.500 de lei. Mă îndoiesc că asta ar fi cauza acțiunii DNA, suma e prea mică, posibil să fie altceva”, a afirmat Iulian Șerban, șeful CJAS Iași.

El a spus că toate cele cinci unități medicale ieșene unde au fost făcute controale, respectiv Spitalul „Sfântul Spiridon”, Spitalul Parhon, Maternitatea „Cuza Vodă”, Institutul de Boli Cardiovasculare și Spitalul de Neurochirugie, vor fi sancționate, prin reținerea a 1 la sută din bugetul primit de la Casa de Asigurări.

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) din Iași funcționează în incinta Spitalului Parhon din municipiu, ocupând două etaje ale clădirii. În urmă cu patru ani, Grigore Tinică a solicitat Ministerului Sănătății un proiect de construcție la Iași a unui sediu nou, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 100 de milioane de euro. Construcția nu a fost însă demarată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer