Anchetă penală în Republica Moldova în cazul „evaporării” unui miliard de dolari

Publicat: 25/05/2015, 14:02

Anunțul a fost făcut de procurorul general Corneliu Gurin, în cadrul unui briefing de presă, în care a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

În vizorul Procuraturii vor fi Agenția de Proprietăți Publice, Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiere, Comitetul pentru stabilitate financiară, factori de decizie de prim rang și alte persoane din Guvern, Parlament, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și alte autorități centrale.

Investigațiile vor fi efectuate de un grup din care vor face parte procurori, inclusiv din subdiviziunile care se ocupă de crime grave și excepțional de grave, procurorii anticorupție, dar și ofițerii de urmărire penală.

„S-a constatat necesitatea extinderii și aprofundării investigațiilor în ceea ce privește diverse perioade ale administrării băncii, cât și a persoanelor responsabile, în special activitatea instituțiilor de stat și a persoanelor angajate în aceste instituți de stat. Am dispus prin ordonanță proprie pornirea urmăririi penale pentru îndeplinire și neîndeplinire a obligațiilor de serviciu de către persoane din instituțiile de stat, acțiuni care au cauzat daune în proporții deosebit de mari. Totodată urmărirea penală va fi pe faptul gestionării prejudiciabile a proprietății de stat, pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii (BEM), neintervenirea în vederea stopării devalizăriii băncii”, a declarat procurorul general Corneliu Gurin.

Procurorul general a precizat că urmează o serie de percheziții la instituțiile de stat, ridicări de acte, dar și audieri.

Anunțul procurorului general vine după ce, săptămâna trecută, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, a publicat un raport privind riscurile de devalizare a Băncii de Economii pe care l-ar fi prezentat cu doi ani în urmă comisiei parlamentare de anchetă. În acest raport a explicat în detaliu cum s-a furat până în 2013 și ce se punea la cale pentru perioada următoare, doar că nu a fost ascultat, șeful comisiei, comunistul Oleg Reidman, fiind și unul dintre autorii furtului.

Mai mult, fostul ministru al Finanțelor spune că cel care a condus acest organism creat de Parlament, comunistul Oleg Reidman, ar fi cel care a și pus bazele jafului încă în anul 2005, prin promovarea unor modificări legislative care au făcut sistemul bancar vulnerabil în fața raiderilor.

Negruța a menționat că acesta ar fi acționat în complicitate cu liderul Partidului Comuniștilor (PCRM), pe atunci șeful statului Vladimir Voronin, și foștii colegi ai celor doi, în prezent socialiști, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi.

Într-un interviu oferit acordat ziarului Timpul, fostul demnitar, condamnat recent la trei ani de închisoare cu suspendare, face chiar mai multe precizări. El spune că atacurile asupra BEM au fost realizate în perioada 2011-2014 de grupuri diferite. Ultima schemă, care a implicat acordarea de credite neperformante, i-ar avea în spate pe liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vladimir Filat, și fostul președinte al consiliului de administrație de la BEM, Victor Bodiu. Iar prima etapă, care a constat în preluarea frauduloasă a pachetului de 18,5 la sută din acțiuni, ar fi fost realizată de cunoscuți oameni de afaceri în domeniul bancar și raideri din regiune.

Autoritățile de la Chișinău au plasat anul trecut Banca de Economii, Banca Socială și Unibank sub administrația Băncii centrale, după ce o serie de împrumuturi neperformante au condus la falimentul creditorilor, care reprezintă împreună până la 20% din activele sistemului bancar al acestei foste republici sovietice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni