Anchete ale Poliției și DSP în cazul tânărului cu HIV, pentru a se stabili câte persoane au fost infectate și dacă a făcut-o intenționat

Anchete ale Poliției și DSP în cazul tânărului cu HIV, pentru a se stabili câte persoane au fost infectate și dacă a făcut-o intenționat
Publicat: 21/10/2014, 16:14
Actualizat: 22/02/2019, 09:37

Prefectura Dolj a cerut, marți, reprezentanților Direcției de Sănătate Publică să meargă la Segarcea să verifice acest caz, pentru a stabili câte persoane au fost infectate cu HIV de către tânărul de 28 de ani care a murit săptămâna trecută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Prefectul Dolj s-a autosesizat în această dimineață și a luat legătura cu Direcția de Sănătate Publică Dolj și a solicitat să facă o anchetă și să meargă la Segarcea pentru a analiza această situație. Trebuie luată legătura cu medicul de familie, să se discute cu cei de la spitalul din Segarcea, astfel încât să se clarifice aceste dubii. Cei din spital au destule teste prin care să verifice prezența acestui virus”, a declarat Camelia Cazacu, ofițer de realții cu presa al Prefecturii Dolj.

La rândul lor, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj spun că până în prezent nu au primit nicio sesizare din mediul medical din Segarcea cu privire la posibilitatea ca virusul HIV să fi fost transmis de către bărbat altor tineri.

„Nu am primit până în momentul nicio sesizare din partea niciunei unități sau persoane. Orice persoană care are relații sexuale cu persoane necunoscute sau mai puțin cunoscute este obligată să se protejeze. Orice persoană care a avut un contact sexual neprotejat are obligația morală față de prorpia persoană de a se duce și a face o testare. Numai testare poate pune diagnosticul cu HIV”, a declarat Narcisa Dinică, purtător de cuvânt DSP Dolj.

Între timp, zeci de tineri din localitatea Segarcea așteaptă rezultatele analizelor pentru a afla dacă au fost infectați cu virusul HIV, majoritatea acestora apelând la clinici particulare din Craiova.

„La policlinica noastră a crescut numărul de cereri pentru testele HIV, iar majoritatea cererilor au venit dinspre tineri și din localitatea Segarcea, asta numai în ultimele două săptămâni”, a declarat Nicolae Dura, reprezentantul unei clinici particulare din Craiova.

De asemenea, Poliția Dolj verifică dacă tânărul cu HIV a încercat în mod voit să transmită virusul și dacă persoane aspropiate acestuia știau despre boală.

„S-a declanșat o anchetă cu privire la stabilirea cu exactitate a elementelor constitutive ale infracțiunii de transmitere a sindromului imuno-deficitar în mod voit, pentru a se vedea dacă tânărul a transmis virusul fie voit, fie din culpă altor persoane, iar ancheta va stabili dacă în urma contactelor sexuale s-au infestat alte persoane. Orice persoană care are cunoștiință de săvârșirea unei infracțiuni are obligația să anuțe unitatea de poliție. În situația în care vor fi descoperite persoane care aveau cunoștiință că tânărul ar fi încercat în mod voit sau din culpă să transmită acest sindrom, atunci se vor lua măsurile legale față de aceste persoane. Se vor lua măsurile legale împotriva mamei tânărului, dacă aceasta a avut cunoștiință că fiul său a transmis virusul altor persoane, în mod voit sau din culpă,” a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Poliției Dolj, Alin Apostol.

Tânărul de 28 de ani a murit în urmă cu câteva zile, iar ulterior autoritățile au aflat că acesta era infectat cu virusul HIV și ar fi întreținut relații sexuale cu mai multe tinere din orașul Segarcea, care, la rândul lor, ar fi putut transmite apoi boala.

„Eu am avertizat, dar din momentul în care s-a zis să nu mai zic nimic, nu am am zis nimic. Eu nu sunt surprins, pentru că el frecventa mult femeile”, a declarat Cornel Stanciu, medicul de familie al tânărului.

La rândul său, primarul orașului, Nicolae Popa, spunea că tânărul era infectat cu HIV de trei ani și jumătate și că „întreaga comunitate este stupefiată”.

„E o situație delicată acum, că s-a aflat că acest tânăr care a murit și care se pare că era purtător de HIV a avut relații sexual cu mai multe fete și ar fi avut colegi care sunt acum poate într-o situație ca el. Totul este confidențial, însă, noi nu știm care este situația. Eu cred că de vină este familia, pentru că familia știa că acest virus îl are de la trei ani și jumătate. Când veneau pe la el prieteni, ar fi trebuit să explice că băiatul este purtător de o boală și ar fi de evitat anumite lucruri. Întreaga comunitatea este stupefiată”, afirma primarul din Segarcea.

Potrivit autorităților locale, în ultimele zile, după ce au aflat că tânărul decedat era infectat cu HIV, câteva zeci de tineri din oraș au mers la diverse laboratoare medicale pentru a-și face analize. Pacienții care fac testele HIV beneficiează de confidențialitatea medic-pacient, ca și persoanele care sunt purtătoare ale acestui virus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste