Angajați ai Primăriei Timișoara, audiați după ce ar fi restituit ilegal o clădire care a ajuns apoi în proprietatea familiei de romi Cârpaci

Angajați ai Primăriei Timișoara, audiați după ce ar fi restituit ilegal o clădire care a ajuns apoi în proprietatea familiei de romi Cârpaci
Publicat: 19/11/2013, 13:10
Actualizat: 07/02/2019, 15:19

Cinci actuali și foști angajați ai Primăriei Timișoara sunt audiați, marți, la Parchetul Curții de Apel Timișoara, fiind suspectați că în anul 2004 ar fi restituit ilegal o clădire care a ajuns apoi în proprietatea familiei de romi Cârpaci, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Poliția Județeană Timiș, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului Curții de Apel Timișoara, audiază cinci persoane, actuali și foști angajați ai Primăriei, suspectate că ar fi restituit ilegal o parte a unui imobil din Timișoara.

Printre cei audiați se numără fostul șef al Direcției de Patrimoniu din Primăria Timișoara Nicușor Miuț, dar și fostul șef al Serviciului Administrare Spații și Terenuri și actualul șef al Serviciului Locuințe.

„În cursul anului 2004, suspecții, în calitate de membri ai comisiei de restituire a unui imobil din Timișoara, ar fi restituit și corpul B al clădirii respective, deși acesta nu fusese dobândit de proprietar printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care viza doar corpul A”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților Poliției Timiș, este vorba despre o clădire de pe Bulevardul Mihai Viteazu, nr. 17.

Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că, inițial, clădirea a fost proprietate privată. Statul român a intrat în posesia imobilului în anul 1960, în urma unui proces cu proprietarul clădirii, care avea datorii foarte mari la Fisc. După anul 1989, Claudiu Cârpaci, un membru al familiei de romi Cârpaci, a obținut corpul A de clădire printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Conform sursei citate, în cursul lunii octombrie polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cu avizul Parchetului Curții de Apel Timișoara, au dispus începerea urmăririi penale în cazul celor cinci persoane, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Totodată, prin ordonanța procurorului, polițiștii vor pune sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ale suspecților.

Familia Cârpaci, care recent a preluat un imobil al Spitalului de Copii din Timișoara, este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraș, având 144 de proprietăți – vile, case, apartamente, terenuri, garaje și diferite spații -, majoritatea în zona centrală a orașului, potrivit unui document al Direcției Județene de Finanțe Timiș, obținut de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, în oraș au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii.

Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Inițial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin amenințări sau șicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub prețul pieței.

Conform presei locale, „romii de catifea” sau „mafia imobiliară țigănească” au pornit, imediat după Revoluția din Decembrie 1989, o adevărată „vânătoare de imobile istorice”. Presa a relatat că, având ajutorul unor funcționari din Primărie, romii sau avocații lor au aflat cine sunt moștenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moștenitorilor, romii îi convingeau pe aceștia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reușeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalități, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preț redus locuințele, până deveneau proprietari pe întregul imobil, scria presa timișoreană.

Presa locală a relatat deseori despre Ionelaș Cârpaci și Vișinel Stancu ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogățit în timpul administrației fostului primar al Timișoarei Ghorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul orașului, în urma unor retrocedări.

Fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu declara corespondentului MEDIAFAX că de-a lungul anilor a făcut anchete interne în Primărie, având plângeri că unii funcționari i-au ajutat pe romi să intre în proprietatea unor imobile istorice, dar că nu a obținut niciodată suficiente dovezi pentru a-i sancționa.

Ciuhandu acuză că „foarte multe falsuri” în acte au fost făcute de funcționarii de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cu complicitatea unor notari sau avocați care au lucrat „mână în mână”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern