Angajații din penitenciare amenință cu proteste, nemulțumiți de condițiile de muncă

Angajații din penitenciare amenință cu proteste, nemulțumiți de condițiile de muncă
Publicat: 08/01/2014, 15:30
Actualizat: 12/02/2019, 07:12

Angajații din penitenciare amenință cu acțiuni de protest dacă nu vor fi îmbunătățite condițiile de lucru, reclamând că lipsesc cele mai elementare dotări, cum ar fi mijloacele de imobilizare și atenționând că numărul insuficient de personal reprezintă un risc major pentru siguranța unităților.

„Sistemul penitenciar este cronic subfinanțat, lipsesc cele mai elementare dotări, iar condițiile din penitenciare sunt în continuare – în pofida angajamentelor politice – cele pentru care România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în aceste condiții desfășurându-și activitatea întreg personalul”, arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă remis, miercuri, agenției MEDIAFAX.

Federația solicită Guvernului alocarea urgentă a fondurilor necesare investițiilor în îmbunătățirea condițiilor de muncă, conform celor asumate prin Acordurile Colective și raportat la asigurarea unor condiții cel puțin decente pentru personalul din penitenciare.

„Rapoartele asupra stării de sănătate a personalului dezvăluie situația dramatică și evidențiază nevoia de a interveni rapid pentru a fi respectate normele privind sănătatea la locul de muncă”, susțin reprezentanții FSANP.

Aceștia precizează că există situații în care peste 50 la sută din personalul unui penitenciar suferă de boli cauzate de mediul de lucru, printre acestea fiind bolile cardiovasculare, afecțiunile neurologice, bolile cronice pulmonare, afecțiunile dermatologice, afecțiunile gastrice și hepatice.

Potrivit FSANP, cauza acestei situații este „lipsa de interes”, în condițiile în care un fond de 15 la sută din bugetul penitenciarelor ar trebui asigurat pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru.

Totodată, reprezentanții FSANP atrag atenția că 14 penitenciare din cele 45 au, conform rapoartelor oficiale, posibilitatea tehnică de a efectua corespunzător controlul accesului în penitenciar, restul aparaturii fiind nefuncțională.

„Un risc major pentru siguranța locurilor de deținere îl reprezintă lipsa personalului, cele peste 300.000 de ore lucrate suplimentar și neacordate fiind numai o parte a efortului depus. Lipsesc dotări elementare precum mijloacele de imobilizare, iar uniforme pentru personal au fost achiziționate și distribuite ultima dată acum șapte ani. Și acestea sunt numai o mică parte a problemelor cu care ne confruntăm”, potrivit sursei citate.

FSANP a mai arătat că mai puțin de 100 de lei pe lună sunt alocați, conform bugetului ANP, pentru reparații curente la nivelul unui penitenciar.

„Banii pentru utilități și cheltuieli de funcționare se speră că vor fi asigurați cu prilejul viitoarelor rectificări, iar situații de genul celor în care s-a dispus paza la transformatoarele de energie electrică, pentru ca acestea să nu fie oprite de către furnizor, sperăm să fie eliminate”, susțin sindicaliștii.

Ei spun că dacă Guvernul continuă să-și ignore obligația de a îmbunătăți condițiile de lucru în penitenciare și de a asigura condițiile necesare bunei desfășurări a activității, începând cu luna februarie vor fi inițiate acțiuni de protest și vor fi notificate organismele internaționale cu privire la sabotarea de către Guvern a actului de justiție prin „incapacitarea intenționată a sistemului penitenciar”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia