Angajații TVR au obținut în instanță majorarea salariului lor de bază

Angajații TVR au obținut în instanță majorarea salariului lor de bază
Publicat: 02/02/2016, 11:12

Acest proces a vizat obligarea Televiziunii Române la majorarea salariului de bază cu indicii de creștere a prețurilor de consum, comunicați de Institutul Național de Statistică, raportați la salariul de bază. Indicii sunt aferenți anilor 2008 – 2011 și primului trimestru din 2012, după cum a relatat agenția MEDIAFAX în anul 2014, când a început acest proces.

Astfel, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București, Secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, pe 17 aprilie 2014, reclamanții în acest proces fiind Sindicatul pentru Unitatea Salariaților TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Televiziunea Română, dar și un număr de peste 720 de angajați, care sunt reprezentați de același sindicat.

În cazul acestui dosar, Tribunalul București a admis, în martie 2015, cererea de chemare în judecată și a dispus obligarea Televiziunii Române la majorarea salariilor de bază ale acestora începând cu 7 aprilie 2012, cu indicii prețurilor de consum comunicați de INS aferenți anilor 2008-2011 și primul trimestru al anului 2012. La momentul respectiv, decizia instanței nu a fost însă definitivă.

Pe 29 ianuarie, Curtea de Apel București, care a judecat apelul în acest dosar, a dat însă câștig de cauză angajaților TVR. Astfel, instanța a respins apelul SRTv, ca fiind nefondat, decizia fiind definitivă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din televiziunea publică.

În urma pronunțării instanței în acest caz, luni, la sediul TVR, a avut loc o întâlnire între reprezentanții SPUSTV și conducerea Televiziunii Române (instituția este condusă de directorul general interimar Irina Radu, n.r.). În cadrul întâlnirii, SPUSTV a solicitat conducerii TVR să pună cât mai rapid în aplicare deciziile definitive ale instanțelor în dosarele deschise de sindicatul reprezentativ pentru acordarea indicilor de creștere a prețurilor de consum, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din televiziunea publică.

În acest sens, SPUSTV a cerut administrației TVR majorarea imediată a salariilor angajaților SRTv care au câștigat definitiv aceste procese cu indicele de creștere a prețurilor de consum în perioada 1 ianuarie 2008 – 7 aprilie 2012, indice comunicat oficial de Institutul Național de Statistică. Totodată, SPUSTV a solicitat administrației Televiziunii Române să calculeze de urgență și transparent sumele datorate salariaților îndreptățiți de deciziile judecătorești și să inițieze un dialog real și corect pentru plata drepturilor restante acumulate în perioada 7 aprilie 2012 – 1 februarie 2016, au mai spus sursele citate.

În anul 2014, când a început acest proces, Dragoș Bocanaciu, președintele SPUSTV, a declarat pentru MEDIAFAX că această acțiune în instanță nu este un demers de îmbogățire a angajaților TVR.

„O perioadă de trei ani de zile, conducătorii Televiziunii Române nu au respectat ceea ce era prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă și anume indexarea salariilor cu rata inflației”, a spus Dragoș Bocanaciu. „Aș vrea ca oamenii să înțeleagă că nu este neapărat un demers al sindicatului pentru a-i îmbogăți pe angajații TVR, pentru că, în momentul de față, în ciuda a ceea ce se spune despre TVR, sunt peste 900 de angajați, adică mai mult de o treime, care au salariul minim pe funcție”, a explicat atunci Bocanaciu.

El a mai spus că în TVR există angajați care nu au mai beneficiat de o majorare de salariu din anul 2005. „Și atunci întreb și eu: «Ce prețuri erau în 2005 și ce prețuri sunt în 2014?» Eu nu cred că nu au existat majorări de salarii în celelalte instituții media în acești ani”, a mai spus, la momentul respectiv, Dragoș Bocanaciu.

Până la momentul difuzării acestei știri, reprezentanții TVR nu au prezentat un punct de vedere al Televiziunii Române pe acest subiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Tânăr din Mehedinți, găsit fără suflare în locuința în care creștea ilegal șerpi. Anchetatorii au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Rusia retrage trupele. S-a ajuns la un acord. Kremlinul a confirmat
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Cine este femeia care nu se dezlipește de căpătâiul marelui actor, Florin Piersic. A fost...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Vrei să trăiești mult și bine? Adrian Artene și Andreea Liptak îți dezvăluie SECRETUL |...