ANI a sesizat Parchetul pentru un posibil fals în declarații al deputatului Victor Roman

ANI a sesizat Parchetul pentru un posibil fals în declarații al deputatului Victor Roman
ANI a a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău cu privire la un posibil fals în declarații făcut de deputatul PSD Victor Roman, care nu a menționat că este și administrator - președinte al CA al SC Agroservice Adjud SA și care, în același context, a fost găsit incompatibil.
Publicat: 12/12/2013, 18:22
Actualizat: 04/02/2019, 23:09

ANI a a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău cu privire la un posibil fals în declarații făcut de deputatul PSD Victor Roman, care nu a menționat că este și administrator – președinte al CA al SC Agroservice Adjud SA și care, în același context, a fost găsit incompatibil.

Agenția Națională de Integritate (ANI) informează, într-un comunicat de joi, că Roman s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 septembrie 2012 – 21 mai 2013, întrucât a deținut atât funcția de deputat, cât și pe cea de administrator – președinte al Consiliului de Administrație al SC Agroservice Adjud SA.

Potrivit ANI, Roman a încălcat dispozițiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „calitatea de deputat este incompatibilă cu funcția de […] administrator […] la societățile comerciale”, coroborate cu dispozițiile art. 49, lit. a) și b) din Legea nr. 96/2006, potrivit cărora „constituie abateri disciplinare parlamentare următoarele fapte săvârșite de deputați sau de senatori și dacă, potrivit legii, nu constituie infracțiuni: încălcarea dispozițiilor privind îndatoririle deputaților și ale senatorilor prevăzute de Constituție și de prezenta lege; nerespectarea prevederilor regulamentului Camerei din care fac parte și a Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului” și dispozițiile art. 198, alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaților – Hotărârea nr. 8/1994, potrivit cărora „calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de membru al Guvernului, precum și cu alte funcții stabilite prin lege”.

Tot în cazul lui Roman, ANI precizează că a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută de dispozițiile art. 292 din Codul penal.

„Roman Victor nu a menționat în declarațiile de interese depuse în calitate de deputat funcția de administrator – președinte al Consiliului de Administrație la SC Agroservice Adjud SA și calitatea de asociat în cadrul aceleiași societăți comerciale”, precizează ANI.

Deputatul a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Victor Roman a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit dispozițiilor art. 292 din Codul Penal, constituie fals în declarații „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ sau instituții de stat ori unei alte unități dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește pentru producerea acelei consecințe”.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, ea nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic