ANPC a aplicat Amenzi de peste 800.000 de lei pentru nereguli la ștranduri, piscine și parcuri de distracție. Ce nereguli au găsit inspectorii

ANPC a aplicat Amenzi de peste 800.000 de lei pentru nereguli la ștranduri, piscine și parcuri de distracție. Ce nereguli au găsit inspectorii
Publicat: 07/08/2015, 15:21
Actualizat: 07/08/2015, 17:14

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, în perioada 1 – 17 iulie, modul de respectare a conformității, calității, condițiilor de comercializare și etichetare a alimentelor vândute în chioșcurile și unitățile de alimentație publică din incinta ștrandurilor, a piscinelor, a bazinelor de înot, precum și în zonele de agrement, parcuri de distracție, debarcadere, precum și respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta acestor unități.

Astfel, pentru neregulile constatate în perioada menționată au fost aplicate 241 de amenzi, în valoare totală de 805.150 de lei.

Pentru a verifica modul de respectare a calității, condițiilor de comercializare și etichetare a alimentelor comercializate în chioșcurile și unitățile de alimentație publică din incinta ștrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum și în zonele de agrement, parcuri de distracție, debarcadere, au fost fost controlați 401 operatori economici – 338 unități de alimentație publică și 63 de unități din rețeaua comercială.

Potrivit ANPC, în cazul a 263 dintre operatorii economici verificați (aproximativ 66 la sută) au fost constatate probleme.

„A fost verificată, în total, o cantitate de peste 33 de tone de produse alimentare, din care aproximativ trei tone (adică 9,2 la sută) nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare”, se arată în comunicatul transmis, vineri, agenției MEDIAFAX.

Inspectorii au dispus oprirea definitivă și scoaterea de la utilizare sau comercializare a 290 de kilograme de produse alimentare în valoare de 4.099 lei, din cauza faptului că erau improprii consumului, oprirea temporară de la comercializare sau utilizare a 1.102 kilograme de produse alimentare, în valoare de peste 21.300 lei, până la remedierea problemelor constatate și aplicarea a 297 de sancțiuni – 150 de amenzi însumând 468.750 de lei și 147 de avertismente.

Principalele abateri constatate se referă la utilizarea de materii prime sau vânzarea de produse expirate, la lipsa informațiilor obligatorii (lipsa listei meniu, a ingredientelor și a cantității nete a produselor preparate, lipsa prețurilor/unitate de măsură, lipsa afișării prețurilor și a traducerilor), dar și la depozitarea necorespunzătoare a produselor vândute și a materiilor prime, precum și lipsa monitorizării temperaturilor în spațiile de depozitare.

În ceea ce privește respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta ștrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, unităților de închiriere echipamente de agrement, în parcurile de distracție, debarcadere, au fost verificate 442 de puncte de lucru ale operatorilor economici, constatându-se abateri în cazul a 220 (50 la sută).

„Au fost aplicate 91 de amenzi în valoare totală de 336.400 lei și 155 de avertismente pentru nerespectarea legislației în domeniul protecției consumatorilor. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului la 38 de operatori economici până la remedierea neconformităților constatate”, precizează reprezentanții ANPC.

Principalele abateri constatate au fost: lipsa barei de susținere la bazin, lipsa inscripționării sau inscripționarea ștearsă a adâncimii piscinei, lipsa recomandărilor și avertismentelor privind eventuale riscuri, neafișarea listei tarifelor într-o formă lizibilă, la loc vizibil, neafișarea într-un loc vizibil a regulamentului de funcționare a sălii de sport sau cel puțin a unui anunț care să conțină un minimum de informații cu privire la echipamentul obligatoriu pentru accesul în sală, modul de utilizare, măsuri de securitate, riscuri previzibile.

Au mai fost aplicate sancțiuni și pentru neinscripționarea cu datele de identificare a importatorului în Uniunea Europeană, cu principalele caracteristici tehnice, limita de vârstă, de greutate, număr maxim de utilizatori simultan, marcaj european de conformitate CE a echipamentelor de agrement destinate copiilor, pentru lipsa dovezilor dezinfectării obiectelor de joacă pentru copii, dar și pentru lipsa regulamentelor de funcționare, lipsa panourilor de avertizare și a modului de utilizare a echipamentelor.

„Modalitatea de petrecere a timpului liber trebuie să respecte câteva reguli clare. Noi, consumatorii trebuie să ținem cont de regulamentele de funcționare, de indicațiile cu privire la limita de vârstă, greutate, de numărul maxim de utilizatori, de modul de utilizare, dar și de măsurile de securitate și de riscurile previzibile. Ne dorim ca puținul timp liber de care dispunem să fie unul petrecut în siguranță alături de cei dragi”, a declarat președintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

Totodată, el a precizat că sfătuiește consumatorii să sesizeze eventualele probleme la ANPC sau la structurile teritoriale din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU