ANSVSA avertizează: Cu ce sunt infestate cireșele pe care încearcă să le retragă de pe piață

Redactor:
Dan Straut
ANSVSA avertizează: Cu ce sunt infestate cireșele pe care încearcă să le retragă de pe piață
Detalii în articol

„Ca urmare a celor semnalate în spațiul public, ANSVSA s-a autosesizat și o echipă de inspectori ai DSVSA București a prelevat probe din lotul de cireșe incorect etichetat. În urma analizelor probelor s-a infirmat prezența pesticidelor imazalil și tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise. Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg”, se arată în comunicat.

Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare și dirijare pentru distrugere.

„După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireșe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase și distruse. Până în prezent, din lotul de cireșe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depășirea limitei pentru dimetoat, a fost retrasă de inspectorii ANSVSA și dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acțiunea este în desfășurare la nivel național”, precizează ANSVSA.

În fiecare an, în această perioadă este intensificată acțiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele și legumele de sezon. „Pentru exemplificare, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfășurat acțiuni de control în 320 de unități de depozitare a legumelor și fructelor provenite din țări terțe”, se mai arată în comunicat.

De la începutul anului până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale județene 4.643 de transporturi rutiere de legume și fructe provenite din țări terțe. Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe și legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Potrivit ANSVSA, la 16 dintre probele analizate au fost depistate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveți, ardei și tomate.

„Reamintim că, în data de 16 aprilie 2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot de 19.644 de kg de dovlecei proveniți din Turcia, la care a fost depistată o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil – M. Întregul lot a fost distrus”, a mai comunicat Autoritatea Sanitar-Veterinară.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, marți, că a amendat un distribuitor care a introdus pe piață cireșe din Turcia despre care s-a spus că ar fi infestate. ANPC a aplicat amenda pentru „neconformitatea etichetării produsului”.

„Urmare a apariției pe rețelele de socializare a unei fotografii potrivit căreia cireșele preambalate în caserole a 500 gr, având origine Turcia, sunt tratate cu Imazalil și Thiabendazole, coaja nefiind recomandată pentru consum, ANPC s-a autosesizat și a desfășurat – prin Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor București – controale la două puncte de lucru ale unui comerciant și la distribuitorul fructelor”, se arată într-un comunicat al Autorității.

Verificările la cele două puncte de lucru ale comerciantului nu au relevat prezența la vânzare a acestor produse, care fuseseră deja scoase din circuitul consumului, motivația înscrisă în Fișa de retragere a produsului fiind „Neconformitate etichetare”, a menționat ANPC.

Potrivit ANPC, din controlul desfășurat la distribuitor, respectiv a documentelor aferente produsului cireșe, au rezultat următoarele:
– din factura fiscală, declarația de conformitate și declarația pe propria răspundere a administratorului firmei a rezultat că produsul în cauză nu este tratat cu Imazalil și Thiabendazole și că sunt în conformitate cu legislația română în vigoare, nefiind modificate genetic;
– din documentul redactat în limbă engleză și provenind de la producătorul din Turcia, care a însoțit produsul, rezultă că produsul cireșe furnizat în România nu este tratat cu Imazalil și Thiabendazole, fiind apt pentru consumul uman;
– tot în limba engleză s-a prezentat și Certificatul fitosanitar din care rezultă că fructele în cauză nu au fost supuse vreunui tratament chimic, sunt libere de boli de carantină.

„Pentru abaterea privind informarea consumatorilor s-a aplicat o amendă în cuantum de 10.000 de lei, potrivit OG 21/92 privind protecția consumatorilor, cu modificările ulterioare, și s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării acestui produs până la intrarea în legalitate privind asigurarea unei informări corecte, complete și precise”, se mai arată în comunicatul ANPC.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Calendar ortodox 2 octombrie 2020. Sărbătorim un sfânt care înlătură vrăjile
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide