ANTONI GAUDI, omagiat de Google la 161 de ani de la nașterea sa. Antoni Gaudi, creatorul Sagrada Familia și Casa Mila

Publicat: 25/06/2013, 19:15
Actualizat: 09/01/2020, 15:46

Astăzi se împlinesc161 de ani de la nașterea lui Antoni Gaudi, iar Google îl omagiază pe arhitectul catalan cu un logo special. Doodle-ul Google prezintă Parcul Guell, interiorul de forma scoicii din Casa Mila, un balcon al Casei Battlo, un horn verde al Palau Guell și soldați romani mascați care apar în arhitectura catedralei Sagrada Familia.

Antoni Gaudi, unul dintre cei mai originali din domeniul lui, este greu de încadrat într-un stil arhitectural, deși mulți l-au asociat cu mișcarea Art Nouveau. Mulți au spus despre opera artistului că pare deprinsă dintr-un tărâm fantastic, al basmului. „Arhitectura este aranjament de lumină, pe când sculptura este joc de lumină”, spuneaAntoni Gaudi. Drept exemplu avem Casa Batllo, realizată de Antoni Gaudi, despre care celebrul pictor Salvadori Dali spunea că îi crează privitorului senzația că admiră „reflexiile norilor din timpul unui apus în apele unui lac”.

Șapte proprietăți construite de Antoni Gaudi au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Acestea sunt Parcul Guell, Palatul Guell, Casa Mila, Casa Vicens, Sagrada Familia, Casa Batllo și Cripta din Colonia Guell.

Antoni Gaudi realiza foarte rar planuri detaliate pentru arhitectura clădirilor sale, preferând să creeze modele tridimensionale la scară mică și apoi să modeleze detaliile pe măsură ce construcția evolua. Multe din clădirile lui Antoni Gaudi reflectă pasiunile sale pentru natură și religie, arhitectul dovedind o obsesie a detaliilor. El a inclus în creațiile sale o serie de elemente meșteșugărești la care se pricepea foarte bine – ceramică, vitralii, fierărie și tâmplărie. Antoni Gaudi a introdus și noi tehnici de tratament al meterialelor, precum trencadis, un mozaic rezultat din bucăți de plăci ceramice distruse.

ANTONI GAUDI: La celebra salamandră din Parcul Guell, Gaudi a folosittrencadis

Antoni Gaudi a fost influențat de religia romano-catolică în creațiile sale, de aceea a fost supranumit „arhitectul lui Dumnezeu”.

Antoni Gaudieste cunoscut în special pentru catedrala Sagrada Familia („Familia Sacră” – trad.) din Barcelona. Acesta este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Spania și din lume. Antoni Gaudi nu a finalizat această operă, începută în 1882, deoarece a murit în 1926, la o zi după ce a fost lovit de un tramvai. La monument se lucrează și astăzi. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție de la începutul secolului al XX-lea, arătau că încheierea lucrărilor va avea loc peste câteva sute de ani.

Antoni Gaudi și-a dedicat ultimii 15 ani din viață exclusiv acestei opere și chiar ar fi spus în glumă: „Clientul meu nu se grăbește”. Această declarație ne aduce aminte de răspunsul dat de Michelangelo Papei atunci când era întrebat când va finaliza Capela Sixtină: „Când voi termina”. În prezent, termenul estimat pentu finalizarea proiectului este anul 2026. Catedrala are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei patru evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central va avea montată pe el o cruce uriașă, astfel că înălțimea totală, de 170m, va fi cu doar un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona. Asta pentru că Antoni Gaudi nu considera că lucrarea sa ar trebui să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Au fost și voci care au criticat chiar cea mai celebră operă a lui Antoni Gaudi. În opinia scriitorului și jurnalistului englez George Orwell, Sagrada Familia era „una dintre cele hidoase clădiri din lume”. Mai mult, istoricul britanic Gerald Brenan spunea că „nicio altă clădire din întreaga arhitectură europeana a perioadei nu poate fi mai vulgară sau mai pretențioasă” decât biserica pe care Antoni Gaudi a ridicat-o în Barcelona.

ANTONI GAUDI:Sagrada Familia

Antoni Gaudia avut întotdeauna o fire explozivă. Chiar el spunea despre sine că singurul lucru pe care nu l-a putut controla în viața sa a fost cumpătul. Pe de altă parte însă,Gaudiera extrem de credincios, de nenumărate ori arătând că doar Dumnezeu și natura îl inspiră să lucreze

Alte opere cunoscute ale luiAntoni Gaudisunt Casa Mila (construită în 1907) sau Parcul Guell (amenajat între 1900 și 1914).

În tinerețe,Antoni Gaudia fost inspirat de arhitectul francez Eugene Viollet-le-Duc, cunoscut în special pentru renovările de clădiri medievale și un susținător al revenirii stilului gotic.

ANTONI GAUDI: Casa Mila

Antoni Gaudis-a născut pe 25 iunie 1852 în satul Riudoms, din Catalonia. A fost al cincelea și ultimul copil al lui Francesc Gaudi i Serra (arămar) și al Antoniei Cornet i Bertran (provenind și ea dintr-o familie de arămari).Antoni Gaudiavea să declare că a descoperit sensul spațiului în atelierul tatălui său, privind țevile ondulate pe care le făcea acesta.

Încă din copilărie, Gaudia avut o sănătate șubredă, fiind afectat de reumatism. Neputând să se joace prea mult cu ceilalți copii,Antoni Gaudia dezvoltat un simț dezvoltat al observației în plimbările pe care le făcea în mijlocul naturii.

Familia luiAntoni Gaudia stat parcă sub zodia morții. Doi dintre frații lui au murit de mici la 2 și 4 ani. Un frate mai mare a murit din cauze necunoscute în 1876, la scurt timp după ce obținuse diploma de medic. La scurt timp a murit și mama luiAntoni Gaudi. Trei ani mai târziu și la un an după ce Gaudiprimea diploma de arhitect, murea și sora lui, Rosa. Fiica acesteia a rămas în grija luiAntoni Gaudi. Acesta s-a mutat împreună cu tatăl și nepoata la Barcelona. Tatăl său s-a stins din viață în anul 1906, la vârsta de 93 de ani, iar nepoata sa, având o sănătate precară, a murit la vârsta de 36 de ani.

În ceea ce privește viața personală, se știe despre o singură pasiune a lui Antonio Gaudi, pentru profesoara Josefa Moreu. Sentimentele nu au fost însă reciproce.

Antoni Gaudia fost susținut încă din tinerețe de Eusebi Guell, un industriaș bogat, pentru care a creat un palat în 1889 (Palatul Guell). Această clădire face parte acum din patrimoniul mondial al UNESCO. Guell l-a susținut financiar pe Gaudipână la moartea industriașului.

Viața și opera lui Antoni Gaudi au făcut subiectul unui film documentar. În anul 1984, regizorul japonez Hiroshi Teshigahara a lansat producția cu numele celebrului arhitect. Întregul film documetar poate fi urmărit aici:

De asemenea, opera lui Antoni Gaudi a fost sursă de inspirație pentru alte filme. Unul dintre acesta este chiar faimosul „Star Trek”, din anul 2009. Scott Chambliss, designerul din echipa de producție a precizat că stilul arhitectural al lui Gaudi l-au ajutat să creeze Narada, nava romulanilor.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern