Anunț de ultimă oră de la MAI. Cărțile de identitate se schimbă din nou

Anunț de ultimă oră de la MAI. Cărțile de identitate se schimbă din nou
Publicat: 15/01/2020, 09:48

„Pentru a asigura cetățenilor români exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiții similare celorlalți cetățeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021)”, informează un comunicat al MAI.

Ministerul urmărește ca noile acte de identitate românești să respecte standardele stabilite la nivelul Uniunii Europene și se au în vedere mai ales elementele de securitate. „Noile acte de identitate vin cu garanții suplimentare de securitate și întăresc încrederea instituțiilor publice și a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătățiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulație în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricație avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate și, nu în ultimul rând, prin protecția IT oferită de mediile de stocare electronice”, mai menționează MAI în comunicatul respectiv.

Cu ajutorul noului act de identitate, cetățenii români vor putea interacționa online cu autoritățile administrației publice indiferent de locul unde se află, în țară sau în străinătate, având dreptul să solicite prestarea de servicii publice. Totodată, nu va mai fi obligatorie pentru identificare prezența fizică a cetățeanului la ghișeu, acesta putând accesa de la distanță serviciile dorite, cum ar fi înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice, depunerea unor declarații personale etc.

Totodată, în noul act electronic de identitate va fi inclus și cardul de sănătate, ca o noutate adusă.

„Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani și, opțional, sub această vârstă, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali. Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetățenilor români cu domiciliul în străinătate de a obține un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România”, mai anunță MAI.

Pentru cei care nu doresc o carte electronică de identitate, va exista opțiunea de a solicita eliberarea unei cărți de identitate simple; aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.