ANUNȚ OFICIAL: IMPOZITUL PE ȘMECHER, probabil cel mai mare impozit din România

ANUNȚ OFICIAL: IMPOZITUL PE ȘMECHER, probabil cel mai mare impozit din România
Publicat: 13/03/2013, 09:08
Actualizat: 29/07/2014, 16:38

Este oficial: Guvernul va da o lovitură dură samsarilor imobiliari, care au făcut milioane de euro în ultimii ani cumpărând drepturi litigioase.

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, că proiectul privind despăgubirile va fi conturat pe 3 principii, referitoare la faptul că restituirile în bani se vor face pe 7 ani, clădirile retrocedate își vor păstra 20 de ani destinația actuală, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%.

Ponta a spus că primul principiu prevede că se restituie în natură tot ceea ce se mai poate restitui în natură pe acea procedură în care timp de doi ani se fac restituirile în natură, iar în al treilea an se fac restituiri în echivalent pentru terenuri de la ADS sau din alte zone de unde mai pot fi găsite.

„Probabil propunerea va fi ca restituirile în bani, în numerar, să se facă pe o perioadă de 7 ani”, a adăugat Ponta.

El a precizat că al doilea principiu se referă la faptul că toate clădirile care vor fi retrocedate în natură, dar care în acest moment sunt folosite ca școli, spitale sau instituții de cultură să fie retrocedate cu obligația ca o perioadă de timp, respetiv 20 de ani, să își păstreze destinația.

Ponta a spus că al treilea principiu are în vedere impozitarea drepturilor litigioase.

„Deci la proprietari se restituie totul, la cei care cumpără drepturi litigioase, ceea ce presupune până la urmă o afacere, o să avem o impozitare de 85%”, a spus Ponta.

El a menționat că proiectul de lege va fi prezentat miercuri în ședința de Guvern.

La rândul său, președintele PNL Crin Antonescu a declarat că în cadrul USL nu a fost acceptată ideea înființării unui Fond Proprietatea 2, fiind totodată imaginate mai multe scenarii în ceea ce privește restituirea proprietăților.

„Noi am discutat atât de mult pentru că – și nu am discutat numai astăzi – este o lege importantă, pentru că am încercat (…) această problemă este o problemă mare și una veche. Am discutat istoricul acestei probleme, am trecut prin legislația care de-a cursul timpului a fost elaborată, ne-am imaginat tot felul de situații, pot să vă asigur atât în ce privește PSD, cât și PNL și PC, UNPR am încercat să facem o formulă pe care Guvernul să o asume, în care să se țină cont de interesele legitime ale proprietarilor, de interesele și posibilitățile bugetului național, deci de toți contribuabilii și de asemenea de tot ceea ce este rezonabil, principial și posibil practic să se facă”, a spus Antonescu.

Guvernul intenționează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foștilor proprietari de imobile naționalizate să aibă loc la 19 martie, anunța recent premierul Victor Ponta.

În luna ianuarie, premierul a anunțat că persoanele care au cumpărat drepturi litigioase pentru imobilele naționalizate, în cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sã achite un impozit pe diferența dintre suma plătită pentru acele drepturi și cea încasată de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

La solicitarea MEDIAFAX de a explica scopul realizării unei distincții între moștenitori și cumpărătorii de drepturi litigioase și cum va fi aplicat impozitul, premierul a arătat că cesiunea de drepturi litigioase este o operațiune comercială profitabilă care trebuie impozitată.

„Nimeni nu poate contesta acum faptul că noi și generațiile noastre plătim ceea ce au confiscat generațiile bunicilor noștri. Înțeleg și respect dreptul de proprietate, chiar dacă, sigur, doar România este singura țară care a restituit în totalitate. Acum, însă, ideea e următoarea: cesiunea de drepturi litigioase este o operațiune, dacă vreți, comercială. Nu are nicio legătură avocatul care a cumpărat drepturi litigioase cu urmașul de drept al celuia căruia comuniștii, în ’46, i-au luat ceva. Și atunci, fiind o operațiune cu scop comercial – eu o gândesc, cu mintea juridică și economică -, trebuie impozitată. E un profit, nu e un drept, e un profit”, a spus Ponta.

El a precizat că impozitul va fi aplicat asupra diferenței dintre sume, pentru care persoana respectivă înregistrează profit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României