Anunț tranșant al BOR. De ce vrea Patriarhul ca în Constituție să scrie că familia este formată din bărbat și femeie

Anunț tranșant al BOR. De ce vrea Patriarhul ca în Constituție să scrie că familia este formată din bărbat și femeie
Publicat: 06/01/2016, 09:24

Patriarhul spune că familia se găsește într-o situație fragilă și dificilă, deoarece modelul însuși al familiei tradiționale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat.

Totodată, el spune că familia trebuie să facă față astăzi multiplelor provocări și crize din societatea contemporană: criza economică (sărăcie, șomaj, nesiguranța zilei de mâine, emigrația ș.a.), criza morală (libertinajul, avortul, divorțul, abandonarea copiilor, violența domestică, delicvența juvenilă, traficul de ființe umane ș.a.), și criza spirituală (sectarismul, fanatismul, prozelitismul religios ș.a.).

„Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creației Sale a fost familia: bărbatul și femeia, care au primit binecuvântarea de a crește, a se înmulți și a stăpâni pământul. Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, spune Patriarhul.

El punctează că „parteneriatele sociale sau de conviețuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiționale și orice atentat la identitatea tradițională a acesteia constituie o inovație artificială care nu poate purta numele realității naturale de care se îndepărtează”.

„Prin urmare, diluarea valorilor familiale tradiționale sau înlăturarea diferențelor între această familie și alte tipuri de uniuni, în numele drepturilor omului și al egalității, subminează familia naturală ca temelie a societății umane. De aceea, familia tradițională are dreptul și datoria de a-și proteja propria identitate, demnitate și continuitate”, mai spune PF Daniel.

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunțat, la sfârșitul slujbei de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, lansarea unei inițiative civice de modificare a Constituției, în sensul de a se preciza că familia este formată din bărbat și femeie.

Mai mulți preoți din județul Iași le-au cerut enoriașilor, după ce au sfințit casele de Bobotează, să semneze pentru modificarea Constituției, astfel încât să fie permise doar căsătoriile între bărbat și femeie.

Inițiativa este susținută de mai multe ONG-uri din Coaliția pentru Familie: Asociația „Părinți pentru Ora de Religie”, Asociația „Alianța Familiilor din România”, Asociația Familiilor Catolice din România „Vladimir Ghika”, Asociația Pro Vita – filiala București, Asociația „Familia Tradițională” etc.

În replică Asociația MozaiQ, care pledează pentru respectarea drepturilor minorităților sexuale, a condamnat implicarea Bisericii Ortodoxe Române „în chestiuni ce țin de organizarea laică a statului român” și a arătat că această încercare de modificare a Constituției nu ar crea noi drepturi pentru cetățeni, ci, dimpotrivă, le-ar restrânge, fiind „bazată pe ignoranță, prejudecăți și excludere”.

În tot mai multe state europene au fost recunoscute familiile formate din persoane de același sex.

Înainte de Crăciun, Grecia a adoptat o lege care permite încheierea de parteneriate civile între persoane de același sex, în pofida protestelor și opoziției unor partide politice și a Bisericii Ortodoxe, relata Reuters în pagina electronică.

Tot mai multe state europene au adoptat legi care permit încheierea unor astfel de parteneriate de către cuplurile de același sex, inclusiv în Marea Britanie, Spania și Cipru, însă subiectul rămâne în continuare controversat în numeroase state membre ale Uniunii Europene (UE).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...