Anunțul BNR, după ce viceguvernatorul Bogdan Olteanu a fost reținut de DNA

Anunțul BNR, după ce viceguvernatorul Bogdan Olteanu a fost reținut de DNA
Publicat: 29/07/2016, 10:37
Actualizat: 29/07/2016, 12:49

„În legătură cu reținerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Națională a României precizează că ancheta Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție vizează activitatea acestuia desfășurată înainte de încredințarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA. BNR menționează că activitatea instituției se desfășoară normal, atribuțiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalți membri ai conducerii executive”, precizează Banca Națională a României printr-un comunicat de presă.

Procurorii DNA au anunțat vineri dimineața, oficial, reținerea pentru 24 de ore a viceguvernatorului BNR și fost președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, acesta fiind acuzat că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu a fost reținut joi noaptea, după mai multe ore de audieri, fiind acuzat de trafic de influență, urmând să fie prezentat instanței supreme cu propunerea de arestare preventivă.

„În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, explică procurorii anticorupție într-un comunicat de presă.

În dosar sunt cercetate și alte persoane, anunță DNA. Potrivit unor surse, suma totală pe care ar fi primit-o fost președinte al Camerei Deputaților ar fi fost de două milioane de euro, jumătate din bani fiind destinați unui alt politician.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că atât Sorin Ovidiu Vîntu cât și intermediarul au recunoscut că s-au dat sumele de bani. Aceleași surse susțin că la audieri, viceguvernatorul BNR a recunoscut că i-ar fi cerut sprijin lui Vîntu și că s-au întânit, discutând despre numirea în funcția de guvernator al Deltei dar nu a recunoscut că ar fi primit bani.

Joi, Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus de la Penitenciarul Rahova la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a i se prezenta noile acuzații de corupție, acesta fiind suspectat de cumpărare de influență.Ulterior, Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării în perioada 2008-2009, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu a știut de presupusă tranzacție referitoare la numirea sa în funcție.

De la punerea sub învinuire a lui Sorin Ovidiu Vîntu, în spațiul public au apărut informații referitoare la faptul că în dosar ar apărea și numele lui Bogdan Olteanu și Călin Popescu Tăriceanu.

În replică, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: „Nu comentez zvonuri. Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat într-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața Legii și vor rămâne cu banii furați, eventual”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte