Anunțul BOR în privința „controversatului” card de sănătate. Sfântul Sinod a luat o decizie

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Anunțul BOR în privința „controversatului” card de sănătate. Sfântul Sinod a luat o decizie
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îndeamnă clerul și credincioșii să cultive mai întâi sănătatea sufletească, prin rugăciune și fapte bune, și să decidă rațional, nu emoțional, totdeauna cu calm și înțelepciune, în tot ceea ce privește cardul național de sănătate, anunță Patriarhia Română.

Îndemnul este adresat în contextul disputelor provocate de organizații religioase ai căror reprezentanți susțin că cipul cardurilor ar conține numărul 666 și subliniază totodată că termenul „card”, citit invers, devine „drac”.

Astfel, Sfântul Sinod a decis, în ultima ședință din decembrie 2014, formularea unui punct de vedere al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) despre cardul național de sănătate.

La solicitarea Patriarhiei Române, Ministerul Sănătății a precizat avantajele generale, pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ale cardului național de sănătate, arată Patriarhia Română. În plus, BOR precizează că a luat act și de punctul de vedere al Colegiului Național al Medicilor din România (CMR), potrivit căruia, din puct de vedere etic, nu mai există nicio rațiune de a respinge cardul de sănătate. „Singura problemă care trebuie rezolvată este elaborarea unei soluții alternative pentru acei pacienți care din motive de conștiință și religie refuză cardul, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate a promis că pentru astfel de persoane va căuta și va propune o metodă alternativă”, mai spune instituția religioasă .

Totodată, în urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale și sociale, Sfântul Sinod, luând act de punctele de vedere ale președintelui CMR, Vasile Astărăstoaei, și ale ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a aprobat ca ierarhii să îndemne clerul, monahii și credincioșii ca, în contextul tulburării provocate de opiniile confuze și contradictorii din mass-media cu privire la cardul național de sănătate, să rămână statornici în credința în mântuitorul Iisus Hristos, să cultive mai întâi sănătatea sufletească prin rugăciune și fapte bune și să decidă rațional, nu emoțional, totdeauna cu calm și înțelepciune.

Hotărârea Sfântului Sinod a fost comunicată tuturor eparhiilor din țară și străinătate, în vederea adoptării măsurilor necesare pentru punerea în aplicare, a mai spus Patriarhia Română.

Poșta Română a anunțat că peste 8.000 de persoane au refuzat cardul național de sănătate. Mai multe organizații religioase au cerut autorităților să găsească alternativă la cardul național de sănătate, întrucât nu pot accepta „un document al diavolului care le poate pune în pericol existența”.

Peste 93 la sută dintre cardurile de sănătate au ajuns la asigurați, urmând ca aproape un milion, mai precis cele rămase nedistribuite întrucât asigurații nu au fost găsiți la domiciliu, să fie distribuite prin intermediul medicilor de familie care doresc asta sau să fie găsite alte soluții de distribuție.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Pe cine vor vota bucureștenii la alegerile parlamentare. Acum e oficial
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide