Anunțul ELCEN, după ce Romgaz a spus că va lăsa furnizorul de căldură al Bucureștiului fără gaze, dacă nu își plătește datoriile

Redactor:
Alina Oprea
Anunțul ELCEN, după ce Romgaz a spus că va lăsa furnizorul de căldură al Bucureștiului fără gaze, dacă nu își plătește datoriile
ELCEN și Romgaz Mediaș (SNG) au convenit ca livrarea de gaze către furnizorul de energie termică al Bucureștiului să nu fie sistată la 15 octombrie, astfel că bucureștenii vor beneficia în această iarnă de apă caldă și căldură la parametri normali, a anunțat marți ELCEN.

Datoriile ELCEN către Romgaz, de 362 milioane lei, vor fi eșalonate pe o perioadă de doi ani.

Directorul general al ELCEN București, Marcel Nicolaescu, estimează că până la 10 octombrie compania va semna protocolul cu Romgaz.

Compania din Mediaș a anunțat luni că va sista livrările de gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de energie termică al Bucureștiului, dacă societatea nu prezintă până la 15 octombrie un program ferm de stingere a datoriilor pe care le are față de Romgaz.

Consiliul de Administrație al Romgaz a decis prelungirea până la 15 octombrie a contractului de furnizare de gaze naturale către ELCEN, se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori București (BVB). Contractul în derulare, în baza căruia se derulează relațiile comerciale între Romgaz și ELCEN, expiră la 30 septembrie.

„Neprezentarea programului menționat (de stingere a datoriilor restante, n.r.) va conduce la sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu data de 16 octombrie 2015”, se arată în raportul Romgaz.

Conducerea Romgaz notează că va notifica Electrocentrale București și va informa acționarul majoritar Electrocentrale București în raport cu această decizie a Consiliului de Administrație al Romgaz.

ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureștiului și este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat joi că autoritățile discută două variante privind RADET și ELCEN, transferul unei părți din ELCEN către primărie, respectiv falimentul regiei și constituirea unui „RADET 2”, fără datorii. Ministrul a asigurat că bucureștenii nu vor avea probleme la iarnă cu căldura.

„Am avut, ieri (miercuri, n.r.), o discuție cu primarul interimar al Capitalei și conducerile RADET și ELCEN, în urma căreia putem da asigurări că, în această iarnă, bucureștenii vor avea agent termic la parametrii corespunzători. Apreciez colaborarea tot mai bună dintre cele două societăți și, pentru prima dată, va fi constituit un comandament de iarnă și un dispecerat unic, care să acționeze astfel încât Capitala să nu sufere de sincope în furnizarea agentului termic”, a afirmat Gerea la o conferință pe teme energetice.

El a afirmat că Guvernul vrea să redimensioneze și să reabiliteze producția de energie termică în sistem centralizat.

În ceea ce privește finanțarea investițiilor în domeniu, ministrul a afirmat că este nevoie de folosirea fondurilor europene disponibile pentru infrastructură mare.

RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în București, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și agenți economici).

Regia administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori și 5.429 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

RADET este principalul datornic al ELCEN.

ELCEN București a înregistrat anul trecut afaceri de 1,9 miliarde de lei (428 milioane euro), în creștere cu 19% față de 2013. Compania de stat a avut în 2014 un profit net preliminat de 30 milioane de lei, mai mic cu 41% față de câștigul de 51 milioane de lei din 2013.

Tags:
Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Bianca Drăgușanu s-a întors la milionarul turc! Cum s-a dat de gol?
Inchide