Anunțul ministrului Aurescu despre cazurile românilor din Malaysia arestați și condamnați pentru trafic de droguri

Redactor:
Catalina Mihai
Anunțul ministrului Aurescu despre cazurile românilor din Malaysia arestați și condamnați pentru trafic de droguri
Anunțul ministrului Aurescu despre cazurile românilor din Malaysia arestați și condamnați pentru trafic de droguri

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, joi, pe Dato Nik Mustafa Kamal Ahmad, ambasadorul Malaysiei în România, în vizită de rămas bun, cu prilejul încheierii mandatului acestuia.

În cadrul întrevederii, Aurescu a exprimat preocuparea părții române cu privire la cazurile cetățenilor români aflați în detenție în Malaysia sub acuzația de trafic de droguri, precum și încrederea în derularea corectă a procedurilor juridice care îi privesc.

Totodată, el și-a exprimat speranța că va putea fi evitată pedeapsa capitală.

În prezent, patru români sunt arestați pentru trafic de droguri în Malaezia: unul a fost achitat, dar cazul va fi rejudecat, un altul a fost condamnat la 8 ani de detenție, decizia nefiind definitivă, al treilea a fost condamnat la moarte și s-a făcut recurs, iar al patrulea așteaptă începerea procesului.

Cel mai cunoscut caz este al lui Ionuț Alexandru Gologan, în vârstă de 23 de ani, arestat în 2012.

Procesul său a avut loc în perioada septembrie-octombrie 2013, iar în prima instanță Gologan a fost condamnat la moarte prin spânzurare.

Decizia a fost atacată cu apel de către avocatul românului, dar în 16 februarie 2015 Curtea de Apel a menținut decizia de condamnare. Avocatul tânărului a făcut recurs, această ultimă cale de atac putând dura și până la nouă luni, potrivit practicii judiciare locale.

În cazul în care și instanța de recurs va menține decizia, singura cale de evitare a execuției este grațierea. Actul de clemență poate viza înlăturarea executării pedepsei sau comutarea acesteia în închisoare. Demersurile privind grațierea pot fi făcute doar de către avocat, iar decizia aparține sultanului din statul federal malaezian unde a avut loc infracțiunea, după emiterea unui aviz consultativ de către un comitet de grațiere. Procesul de grațiere poate dura până la cinci-șase ani.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Malaysiei au avut un schimb de opinii privind principalele teme de interes de pe agenda bilaterală, în perspectiva dezvoltării dialogului politic și a schimburilor economice dintre România și Malaysia, „inclusiv în alte domenii în care există un potențial deosebit de colaborare, precum educația – mai ales în domeniul medicinei și respectiv al explorării și exploatării petrolului și gazelor, domenii de tradiție pentru România în care studenții malaysieni sunt interesați”, precizează sursa citată. De asemenea, domeniul turismului a fost identificat ca având perspective de dezvoltare în plan bilateral. Ministrul român de externe a propus crearea unei Comisii Mixte bilaterale economice în vederea impulsionării schimburilor comerciale și a investițiilor, având în vedere potențialul existent și interesul companiilor malaysiene.

A fost subliniată și buna colaborare dintre România și Malaysia în foruri internaționale, inclusiv în cadrul ONU. Ministrul român a exprimat apreciere pentru rolul jucat de Malaysia în regiunea Asiei de Sud-Est, precum și în exercitarea mandatului de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, înclusiv în calitate de președinte în exercițiu al forului onusian. Cei doi diplomați au avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de securitate din Orientul Mijlociu și au fost de acord asupra necesității combaterii fenomenului terorist. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea abordării cauzelor proceselor de radicalizare din Vecinătatea Sudică a UE și a prezentat inițiativa și conceptul lansat de țara noastră de creare a unei Curți internaționale pentru crima de terorism, primite cu interes de diplomatul malaysian, ca modalitate de combatere, cu instrumentele dreptului, a terorismului.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
Pepe, primele declarații! De ce a agresat-o pe Raluca! E ireal, va ieși un scandal...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul...
OZN sau operă de artă? Controversele unei descoperiri ciudate din mijlocul deșertului
Pepe, primele declarații! De ce a agresat-o pe Raluca! E ireal, va ieși un scandal...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Cum au reușit cercetătorii, de fapt, să găsească vaccinul miraculos. Ce descoperire uriașă au făcut
Pensii MAI MARI cu 46% și alocații DUBLATE! Anunțul oficial al ministrului Economiei
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Anca Serea, primele declarații după ce s-a zvonit că a rămas falită: „Nimeni nu este...
Inchide