Anunțul Parchetului în cazul lui Robert Turcescu. Reacția lui Ilie Năstase

Anunțul Parchetului în cazul lui Robert Turcescu. Reacția lui Ilie Năstase
Publicat: 02/10/2014, 15:03
Actualizat: 04/10/2014, 01:00

„În ceea ce privește decizia privind declarațiile jurnalistului (Robert Turcescu, n.r.), nu ne-am sesizat din oficiu, întrucât am apreciat că acele împrejurări nu sunt de natură să constituie infracțiuni”, a spus Tiberiu Nițu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă în cazul sesizării parlamentarilor Ilie Năstase și Mădălin Voicu, pe același subiect privind declațiile lui Robert Turcescu, a fost luată vreo decizie, procurorul general a spus că în acest caz nu a fost făcută o plângere, ci i s-a cerut să analizeze situația și să apere siguranța națională.

„O decizie față de sesizarea domnilor nu e de luat. Domnii m-au sesizat și m-au rugat să am grijă să veghez ca siguranța națională să fie apărată și să analizez situația creată. Nu au făcut o plângere și nu mi-au cerut nimic. Pur și simplu, în calitate de parlamentari, mi-au solicitat să verific și să apăr siguranța națională”, a adăugat Tiberiu Nițu.

La rândul său, Ilie Năstase, unul dintre semnatarii sesizării, l-a catalogat pe Robert Turcescu drept „cel mai mare impostor” comentând decizia potrivit căreia Robert Turcescu nu va fi pus sub acuzare de către Parchet. „Eu vreau să îl felicit pe domnul Turcescu că e cel mai mare impostor pe care l-am cunoscut vreodată. Ne-a păcălit pe toți. În primul rând, a păcălit publicul care îi era fidel și a cam păcălit și ziariștii. O să se pună foarte des jurnaliștilor întrebarea dacă sunt ofițeri acoperiți”, a spus Năstase.

„Ar fi trebuit să fie sincer până la capăt. Domnul Turcescu a spus că i s-a aruncat niște acte în brațe. Nu ne-a spus cine”, a mai declarat Ilie Năstase.

Într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, senatorul PC a spus că nu a luat încă o decizie referitor la depunerea unei plângeri la Parchet în această situație. „Să mai lăsam timpul să treacă”, a spus Năstase, precizând că nu vrea să ofere sfaturi privind rezolvarea cazului Turcescu. „Am 68 de ani și nu vreau să mai dau sfaturi nimănui”.

Întrebat de ce Parchetul a închis acest caz, Năstase a răspuns: „Întrebați-l pe domnul Nițu. E judecata dânsului, avem încredere în dânsul. De ce mă întrebați pe mine?”.

Procurorul general al României declara, în 23 septembrie, că Parchetul instanței supreme evaluează situația în cazul lui Robert Turcescu, după ce acesta a dezvăluit că a fost ofițer acoperit, iar dacă aceasta este de natură să constituie sau să ducă la concluzia că sunt indicii în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni, PICCJ se va sesiza.

În 26 septembrie, senatorul PC Ilie Năstase și deputatul PSD Mădălin Voicu au depus, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, o sesizare în cazul lui Robert Turcescu.

În sesizare, Ilie Năstase și Mădălin Voicu îi cer procurorului general al României să le comunice dacă PICCJ a verificat documentele și materialele prezentate de Robert Turcescu.

„Datorită faptului că în ultima perioadă au apărut date și informații legate de declarațiile dl. Turcescu Robert Nicolae, care a făcut un autodenunț în legătură cu calitatea sa de ofițer acoperit, vă rugăm să ne comunicați dacă Parchetul General, pe care cu onoare îl conduceți, a verificat documentele și materialele prezentate de către dl. Turcescu. Considerăm, dl. procuror general, că este nevoie de lămuriri și clarificări pentru a preveni o eventuală încălcare a prevederilor unor legi ce pun în pericol siguranța națională. (…)”, au arătat cei doi parlamentari în documentul citat.

La ieșirea din sediul Parchetului, Ilie Năstase și Mădălin Voicu au declarat că sunt interesați de această situație, care ar putea deveni periculoasă în contextul în care ține de siguranța națională a statului.

Mădălin Voicu preciza atunci că nu au depus o plângere penală la Parchet, ci o sesizare prin care se încearcă să se găsească la Parchetul instanței supreme un răspuns „mult mai aproape de un adevăr palpabil”, pentru că altfel s-ar putea vorbi de oricine că este ofițer acoperit. Mădălin Voicu spunea că nu vor să fie divulgate nume, ci, dacă există o situație, să se verifice dacă ceea ce spune Turcescu este adevărat.

În 21 septembrie, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulată „Mărturise și spovedanie” a fost însoțită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa și două ștate de plată. Pe livretul militar apare ștampila MApN – UM 02515.

„Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ștatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit”, a scris Turcescu pe blogul personal. „Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu și să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în fața lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi și vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugați-vă pentru mine și cu mine să fim iertați și izbăviți. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi și de judecători drepți. Cu Dumnezeu înainte și va fi bine! Vă cer iertare tuturor”, a scris acesta.

În seara aceleiași zile, într-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat că documentele sunt reale, fără a spune al cărei instituții ar fi fost ofițer acoperit. Turcescu a spus că este dispus oricând va fi chemat în fața judecătorului să spună tot ceea ce știe despre aceste documente. Robert Turcescu a anunțat totodată că se retrage din presă.

MApN arăta, în 22 septembrie, că nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu, ministerul precizând că aplică legile țării și că, dacă se vor constata nereguli, alte instituții ale statului sunt abilitate să se pronunțe.

„În legătură cu informațiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spațiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naționale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile țării și consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituții ale statului sunt abilitate să se pronunțe”, se arăta într-un comunicat al MApN.

În anul 2012, Ministerul Apărării Naționale a confirmat că jurnalistul Robert Turcescu primise gradul de locotenent-colonel. Turcescu apărea pe o listă împreună cu politicieni, foști miniștri, primari, președinți, alți jurnaliști. Atunci, Robert Turcescu, a susținut, într-o scrisoare adresată MApN, că pentru el acest lucru reprezintă o „regretabilă eroare” și solicită de urgență „îndreptarea acestei situații prin revenirea la starea de fapt: cetățean român care nu și-a satisfăcut stagiul militar și, prin urmare, nu poate aparține corpului ofițeresc al Armatei Române”. Robert Turcescu spunea, că în situația în care nu i se va anula gradul primit „în mod accidental”, va „acționa în judecată MApN pentru prejudicii grave de imagine și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de acest lucru”.

MApN a dat publicității în august 2012 o listă cu cei cărora le-au fost acordate grade militare în perioada 2010-2012 și pentru care s-au înregistrat nereguli, în care apăreau inclusiv politicieni, sportivi renumiți și în care se regăsea și numele lui Robert Turcescu. Ulterior, ministerul a retras toate aceste grade acordate cu nereguli.

Roxana Alexe, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern