Anunțul SRI despre cetățeanul tunisian declarat indezirabil, care „desfășura activități de recrutare de adepți ai Jihadului”

Anunțul SRI despre cetățeanul tunisian declarat indezirabil, care desfășura activități de recrutare de adepți ai Jihadului
Publicat: 22/08/2013, 19:19
Actualizat: 07/10/2018, 00:30

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, referitor la cetățeanul tunisian suspectat de terorism declarat indezirabil pentru 15 ani de către Curtea de Apel, că „desfășura activități de promovare a unor curente extremist-teroriste, precum și activități de recrutare de adepți ai Jihadului”.

Sorin Sava a precizat, pentru MEDIAFAX, că SRI a întreprins pe profil antiterorist măsuri specifice complexe de monitorizare și documentare a activităților derulate în România de un cetățean străin începând cu anul 2012. Datele și informațiile relevante obținute de SRI în acest caz, în urma cooperării internaționale și a complexului de măsuri specifice au fundamentat decizia Curții de Apel București din 22 august, prin care cetățeanul străin a fost declarat persoană indezirabilă în România pe o perioadă de 15 ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, „s-a stabilit că străinul, în calitate de student, desfășura activități care, potrivit legii, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale” în problematica antiteroristă.

„Concret, cetățeanul străin, în calitate de membru de rang înalt al unor mijloace de informare online aflate sub influența grupării Al-Qaida desfășura activități de promovare a unor curente extremist-teroriste, precum și activități de recrutare de adepți ai Jihadului. Acesta deținea materiale cu privire la mijloacele și metodele de realizare a unor atacuri teroriste, ce conțineau inclusiv schițe și documentare video cu practicile de confecționare a unor dispozitive explozive improvizate. În timpul prezenței în România, cetățeanul străin, adept fervent al ideologiei Al-Qaida și susținător al activităților teroriste derulate de grupările afiliate care acționează în Orientul Mijlociu și nordul Africii, a adoptat un comportament de tip «lup singuratic». Acesta a inițiat și permanentizat legături cu elemente teroriste aflate în exteriorul României în mod conspirat și folosind tehnici complexe de criptare a comunicațiilor”, a declarat Sava.

Potrivit sursei citate, acesta a fost reținut în urma deciziei Curții de Apel și luat în custodie publică cu sprijinul MAI, în speță al Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul național.

De asemenea, SRI are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri și amenințări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu partenerii din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, precum și cu partenerii externi.

Un tunisian suspectat de terorism a fost declarat indezirabil pentru 15 ani de către Curtea de Apel București, în urma unei sesizări a Serviciului Român de Informații (SRI), și va fi expulzat, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

În urma unei propuneri formulate de SRI, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a sesizat, miercuri, această instanță, cu privire la declararea ca indezirabil a tunisianului, pe considerente de securitate națională, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi, de Parchet.

Sursa citată arată că „în cauză au rezultat indicii temeinice că cetățeanul tunisian desfășura activități de natură să pună în pericol securitatea națională”, fiind vorba despre sprijinirea ori inițierea de acte teroriste sau de organizații care se ocupă cu astfel de activități.

Curtea de Apel București a admis, joi, sesizarea procurorilor și a dispus declararea ca indezirabil a tunisianului și luarea acestuia în custodie publică până la îndepărtarea lui de pe teritoriul României, a mai precizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete