Aplicația Uber, „spaima taximetriștilor”, riscă să fie interzisă prin lege. Ce impact are Uber în România, la două luni de la lansare

Publicat: 04/08/2015, 13:42

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege cu 298 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și 16 abțineri, scrie Agerpres.

Practic, decizia din Camera Deputaților înseamnă că aplicația Uber, prin care orice șofer poate deveni „taximetrist”, ar putea fi scoasă în afara legii.

Contactați degândul, reprezentanții Uber România au declarat că momentan compania nu vrea să facă niciun comentariu.

„Spaima taximetriștilor” vine la ICEEfest 2015. Ce impact are Uber în România, la două luni de la lansare: „Cei care conduc mașini galbene suferă”

Unul dintre cele mai viralizate articole din ultimele zile de pe internetul românesc are ca temă sosirea în țara noastră a Uber, serviciul prin care orice șofer poate deveni „taximetrist”.

„Ani la rând, patroni lacomi (n.r. de firme de taxi) și șoferi puși pe japcă au făcut fără să vrea (…) marketing gratuit pentru o companie americană de transport urban alternativ. Îi spune Uber, abia a venit în România, dar a găsit aici nesperat de mulți clienți care o așteptau. Taximetriștii, care s-au trezit cu clienții luați, au sărit repede cu scandal, că cică Uber ar fi ilegal sau măcar imoral”, se arată într-un articol din revista Vice, intitulat „M-am angajat șofer la Uber, ca să înțeleg de ce vor dispărea taximetriștii”.

În articol, autorul povestește că, după ce a umblat după tot felul de acte, a devenit șofer Uber și, într-o lună de activitate, a înțeles cum trebuie tratați clienții. „Senzația că îți plătești impolitețea cu bani din buzunarul tău te face să tratezi fiecare client ca pe un semizeu (…) Trebuie să păstrăm mașina impecabil de curată, să întrebăm întotdeauna clientul pe ce traseu preferă să meargă, ce post de radio vrea să asculte, să ținem muzica la un nivel mediu, să ne îmbrăcăm decent. Nu avem voie să cerem bacșiș”, se arată în articolul din Vice, care se încheie cu următoarea concluzie: „De când s-a lansat Uber în România, cei care conduc mașinile galbene suferă. Iar șoferii de taxi și-au instalat aplicația Uber de client ca să îi localizeze pe șoferi și să se ia de ei”.

Uber s-a lansat de două luni în România și, dacă acum are destui clienți, începutul a fost anevoios. „Serviciul este într-o fază incipientă și aproape inutilizabil în acest moment, după cum am aflat în cele șase ore în care am încercat să mă deplasez prin București cu o mașină Uber. Când am reușit, în sfârșit, să comand o mașină prin aplicație, șoferul a ajuns în altă parte, câteva străzi mai încolo”, se arăta într-un articol din Gândul, publicat în februarie.

În orice caz, Uber a devenit o aplicație destul de controversată în lume, ajungând chiar să fie interzisă în orașe din Germania, din cauza protestelor taximetriștilor. Rob Khazzam, International launcher al Uber, va veni la ICEEfest 2015 pentru a vorbi despre cum a fost primită aplicația supranumită „spaima taximetriștilor” în Europa centrală și de est, de care se ocupă el.

Rob Khazzam este numai unul dintre zecile de speakeri deja confirmați pentru ediția 2015 a ICEEfest, care va avea loc în 11 și 12 iunie la Băneasa Shopping City. ICEEfest – Interactive Central and Eastern Europe Festival – e organizat de ThinkDigital, in parteneriat cu Orange. Bilete se gasesc pe site-ul oficial,www.ICEEfest.com.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”