Apple se opune unui ordin al justiției prin care este obligată să deblocheze un iPhone: „Această portiță este prea periculoasă”

Apple se opune unui ordin al justiției prin care este obligată să deblocheze un iPhone: „Această portiță este prea periculoasă
Publicat: 18/02/2016, 19:17

Un judecător al US District Court din Los Angeles a decis că Apple trebuie să ofere FBI „asistență tehnică rezonabilă” în deblocarea smartphone-ului lui Syed Rizwan Farook, care, împreună cu soția sa, Tashfeen Malik, au atacat anul trecut cu arme de foc San Bernardino County Department of Public Health, 14 persoane fiind ucise, iar 22 rănite grav. Cei doi atacatori au fost uciși de polițiști într-un schimb de focuri.

Ordinul nu îi impune companiei să oprească criptarea pe smartphone, ci să dezvolte un software capabil să evite caracteristica de securitate prin care toate datele de pe telefon sunt șterse dacă parola este introdusă incorect de 10 ori. Astfel, FBI ar putea folosi metode precum atacul prin forță brută pentru a afla parola. Acestă metodă constă în verificarea sistematică, cu ajutorul unui soft special, a tuturor combinațiilor posibile, până când este găsită parola corectă.

Cook, la fel ca și alți executivi din industria tehnologică, se tem că presiunea din partea autorităților pentru a slăbi criptarea pe dispozitive și în aplicații ar putea duce la pierderea credibilității companiilor, mai ales după dezvăluirile făcute în 2013 de fostul consultant NSA Edward Snowden. De asemenea, ei cred că s-ar putea stabili un precedent, iar autoritățile din țările cu regimuri autoritare, precum China, ar putea să le ceară același lucru.

Atitudinea lui Cook a fost salutată de organizațiile care militează pentru confidențialitatea datelor personale, dar și criticată. De exemplu, Donald Trump, candidat din partea Partidului Republican la președinția SUA, a susținut decizia justiției.

FBI avertizează de ceva vreme că noile metode de criptare le permit teroriștilor să își ascundă informațiile, astfel încât acestea să nu poată fi interceptate.

Acesta nu este primul caz în care Apple refuză să colaboreze cu autoritățile pentru a le oferi acces pe dispozitivele și în serviciile sale. Într-o investigație în care erau implicate arme și droguri, Departementul Justiției din SUA a obținut în vara lui 2015 un ordin judecătoresc prin care îi cerea companiei Apple să ofere acces la mesajele text ale suspecților care foloseau iPhone. Răspunsul Apple: serviciul iMessage este criptat, iar mesajele nu pot fi furnizate.

Acesta nu este primul caz în care o mare companie tehnologică refuză să se supună acestor ordine. Google și Microsoft au făcut același lucru, în alte cazuri.

Microsoft vs Departementul Justiției, un caz delicat

Departamentului Justiției se judecă într-un caz similar cu Microsoft. Compania a refuzat în decembrie 2013 să ofere autorităților acces la e-mailurile unui suspect de trafic de droguri. Reprezentanții companiei au transmis că oficialii federali trebuie să obțină un ordin de la justiția din Irlanda, deoarece în țara respectivă se află serverul care găzduiește e-mailurile suspectului.

Citește continuarea pego4it.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata