Aproximativ 300 de persoane au protestat în București față de despăduririle abuzive. „Toate partidele ne-au tăiat pădurile”

Publicat: 16/05/2015, 19:30

După ce sâmbăta trecută mii de persoane au protestat în 26 de orașe din țară, dar și în diaspora, față de despăduririle abuzive, manifestațiile au continuat și astăzi la București și în alte câteva orașe din țară, numărul participanțiilor fiind însă semnificativ mai mic. Aceștia au scandat împotriva partidelor politice care au permis abuzurile și împotriva jandarmilor, dar și-au amintit și de protestele de la Chișinău față de care și-au exprimat solidaritatea, precum și de problemele de la Institutul Cantacuzino.

gândul a transmis LIVE TEXT

UPDATE 19:15 Protestul s-a încheiat dupa aproximativ 2 ore, organizatorii mulțumindu-le celor prezenți pentru participare.

UPDATE 18:41 Protestatarii și-au exprimat solidaritatea față de oamenii care au ieșit în strada la Chișinău, unde peste 25.000 de persoane s-au reunit sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău să ceară unirea Republicii Moldova cu România, la 203 ani de la anexarea Basarabiei de către Rusia. „Chișinău și București două inimi românești”. De asemenea, protestatarii au amintit și de problemele de la Institutul Cantacuzino.

UPDATE 16:18 Protestatarii din Piața Universității scandează și împotriva jandarmilor: „Indignați, nu intimidați”. Prin intermediul unei portavoci se anunță că orice amendă dată astăzi poate fi contestată. „Dacă se dă vreo amendă azi, data viitoare trecem și pe la MAI”. Se strigă „România, stat polițienesc”.

UPDATE 17:53 Aproximativ 300 de bucureșteni protestează față de despăduririle abuzive, în Piața Universității, scandând „Pădurea noastră nu e marfa noastră”, „Toate partidele ne-au tăiat pădurile”, „Codrul verde nu ne mai vede” și „Nu cedăm, pădurea o salvăm”. Protestatarii au pancarte pe care scrie „Stop exportului de lemn”, „Nu corporația face legislația”, „Stop defrișării, stop legislației permisive”.

UPDATE 17:27 Peste 150 de persoane protestează, sâmbătă, la Cluj-Napoca și Timișoara, față de defrișarea pădurilor, manifestări similare fiind programate și în alte orașe din țară, potrivit Mediafax. Deși pe rețelele de socializare și-au anunțat prezența la protest peste 1.000 de persoane, vremea nefavorabilă, dar probabil și alte evenimente organizate în oraș au făcut ca prezența la miting să fie scăzută.

Participanții la protest au afișat pancarte, cu mesaje inscripționate precum „Hoția nu-i modernizare”, „Opriți defișările pădurilor din România” sau „Dă, Doamne, ploaie să ne crească codru mare”.

La Timișoara s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care protestează, de asemenea, față de defrișările ilegale ale pădurilor, în fața Operei Române din Piața Victoriei.

Protestatarii, echipați cu pancarte, dar fără să scandeze, vor pleca în marș până în fața Palatului Administrativ, care găzduiește Consiliul Județean și Prefectura Timiș, deși au primit autorizație de la primărie doar pentru o manifestare în fața Palatului Administrativ. Unul dintre participanții la miting este îmbrăcat cu haine lungi, negre, având o coasă asupra sa, și reprezentând „moartea”.


„Am început în 9 mai și continuăm lupta”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului. „Politicienii ne-au aruncat în față fraze lustruite. Noi nu mai credem în vorbele lor și ieșim în stradă până vom vedea fapte. Vrem să salvăm pădurea de la dispariție. Ne revoltă despăduririle abuzive și faptul că replantările sunt cel mult simbolice. Dacă se continuă în acest ritm, în câțiva ani vom rămâne fără păduri. Pregătim un eveniment special pentru Ziua Internațională a Mediului, 5 iunie, dar până atunci cei ce ne conduc trebuie să ne vadă în stradă, să nu uite că existăm și că nu mai răbdăm”, se mai precizează pe rețeaua de socializare.

În plus, proteste s-au anunțat și la Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sebeș, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. De asemenea, românii din Londra, Madrid, Montreal și Strasbourg vor ieși și ei în stradă, în semn de solidaritate.

Sâmbăta trecută, pe 9 mai, au avut loc proteste în 26 de orașe din țară, dar și în diaspora, față de tăierile abuzive de păduri. Aproape trei mii de manifestanți s-au strâns în Piața Charles de Gaulle, din București, și au plecat în marș către Palatul Victoria, Cotroceni, până în fața Ministerului Mediului, pe parcurs manifestanții ajungând să numere în jur de 5.000.

FOTO: gandul.info

Organizatorii, printre care și comunitatea „Uniți Salvăm”, au susținut că protestul a fost unul apolitic, dar că a fost determinat și de decizia președintelui Klaus Iohannis de a întoarce în Parlament Codul Silvic, folosind, potrivit organizatorilor, argumente de lobby ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie. Aceasta este prezentă în România din 2003 și deține două fabrici de procesare a lemnului la Sebeș și la Rădăuți. Compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața lemnului din țara noastră și a devenit ținta organizațiilor civile care se opun tăierilor pădurilor, fiind acuzată că primește la fabrici lemn tăiat ilegal din parcuri naționale. Compania susține însă, că tăierea copacilor se face cu respectarea legii și a respins acuzațiile.

FOTO: gandul.info

La protestele de weekendul trecut, manifestanții au cerut protejarea pădurilor și încetarea defrișărilor, acuzând companiile străine din industria lemnului că profită de pe urma pădurilor pe care autoritățile nu le protejează. Ei au solicitat un Cod Silvic care să protejeze în mod real pădurea, nu precum cel care a fost adoptat de Parlament.

Tototdată, manifestanții au cerut ca pragul de 30% impus companiilor din industria lemnului la achiziția și procesarea de cherestea din fondul forestier al României să rămână așa cum l-a cerut Parlamentul în lege, lucru contestat de președintele Klaus Iohannis, care a refuzat să promulge legea.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...