Arafat, către directorul Spitalului Jud. Constanța: Nu mai transmiteți declarații eronate în presă

Arafat, către directorul Spitalului Jud. Constanța: Nu mai transmiteți declarații eronate în presă
Publicat: 28/02/2013, 22:46
Actualizat: 29/09/2018, 07:52

Secretarul de stat Raed Arafat îi răspunde directorului Spitalului Județean Constanța, Dan Căpățână, care s-a declarat împotriva deciziei privind achizițiile centralizate pentru spitale, că aceasta a fost luată legal, ordonanța aflându-se în dezbatere publică înainte de a fi aprobată.

„Vă reamintim că ordonanța de urgență este definită de art. 115 din Constituție, capitolul Delegarea legislativă – Ordonanța de urgență poate fi adoptată doar în situații «extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată». Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 71/2012 a fost avizată ca fiind o măsură justificată și prin urmare a fost aprobată în regim de urgență pentru a putea fi aplicată începând cu anul 2013. Vă precizăm că Ministerul Sănătății a respectat toate procedurile legale înainte de aprobarea respectivei ordonanțe de urgență. Astfel, înainte de a fi aprobată în Ședință de Guvern, Ordonanța de Urgență privind achizițiile centralizate a fost postată pe site-ul Ministerului Sănătății la capitolul Transparență decizională”, arată Arafat, într-o scrisoare adresată lui Căpățână și postată pe site-ul Ministerului Sănătății.

În aceeași scrisoare, secretarul de stat îi solicită directorului Spitalului Județean Constanța să nu mai transmită „declarații eronate în presă”.

„Vă asigurăm că prin procedura achizițiilor centralizate, se urmărește, pe lângă schimbarea variațiilor de preț și asigurarea continuității în achiziționarea produselor și serviciilor, calitatea uniformă a produselor și serviciilor, dar și gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate și obținerea unui preț de achiziție scăzut. Se cunoaște faptul că este mult mai fezabil și convenabil să se achiziționeze echipamentele scumpe centralizat decât să fie achiziționate de fiecare spital în parte. În momentul în care licitezi o cantitate mai mare, poți negocia atât service-ul cât și întreținerea aparatului și cu siguranță va fi o competiție mare, ceea ce va duce automat la scăderea prețului în mod semnificativ”, mai spune secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Potrivit lui Arafat, a acuza fără dovezi și cu rea intenție Ministerul Sănătății pentru măsura privind achizițiile centralizate înainte de a-i vedea efectele pozitive denotă faptul că se dorește, în mod intenționat, dezinformarea opiniei publice fără a oferi niciun argument clar și rational.

Prin același demers, Raed Arafat îi comunică lui Dan Căpățână faptul că procedura de achiziții centralizate este susținută de Organizația Mondială a Sănătății, care a trimis în această săptămână doi experți pentru a lucra împreună cu personalul specializat din Ministerul Sănătății în vederea realizării licitațiilor într-un mod corect în favoarea pacientului și a sistemului sanitar.

„Cu siguranță știți la fel de bine ca și noi că centralizarea achizițiilor publice, mai ales pentru materialele sanitare, medicamentele și echipamentele care sunt fie de volum mare, fie de cost mare, este o practică în mai multe țări – Marea Britanie, Danemarca, Franța, Italia și, inclusiv, SUA, unde s-au înregistrat reduceri între 15-30% la medicamente și echipamente în urma aplicării acestei măsuri. În speranța că v-am răspuns la întrebările ridicate în mass-media, așteptăm de la dumneavoastră să aveți o comunicare corectă și transparentă fără a acuza fără dovezi ministerul”, conchide Arafat.

Scrisoarea secretarului de stat vine după ce directorul Spitalului Județean Constanța, Dan Căpățână, a declarat, în 20 februarie, că nu este de acord cu decizia Ministerului Sănătății ca spitalele să preia cheltuielile unităților de primire urgențe și susține că acest lucru s-a întâmplat fără consultarea unităților medicale și a autorităților care le administrează.

„Mi se pare anormal să transfer costuri către o altă entitate, respectiv de la Ministerul Sănătății la spitale, care au încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și lucrează la limita de avarie, deci să transferi niște cheltuieli de întreținere fără a avea niște discuții prealabile, fără a avea vreun impact financiar și fără a face o analiză riguroasă a ceea ce înseamnă în cadrul viitorului contract aceste costuri. Am făcut o socoteală, iar suma pe care trebuie să o suportăm în plus față de costurile pe care le-am avut este de 120.000 de lei pe lună. Să plătim în fiecare lună 120.000 de lei înseamnă scăderea calității actului medical sau datorii către furnizori. Dacă tot discutăm de preluarea acestor costuri, le preluăm pe toate și am terminat cu povestea cu UPU, preluăm și personalul și medicamente, preluăm tot și revenim la o situația dinainte de preluarea unităților de primiri urgențe”, a spus, într-o conferință de presă, directorul Spitalului Județean Constanța.

Dan Căpățână a precizat că această suma reprezintă 20 la sută din banii alocați lunar pentru medicamente și materiale sanitare.

„Suma reprezintă aproximativ 20 la sută din banii pe care îi alocăm lunar pentru medicamente și materiale sanitare. Trebuie să ne organizăm astfel încât cu banii pe care îi avem să acoperim tot”, a mai spus Dan Căpățână.

De asemenea, directorul spitalului a afirmat că ar dori să știe ce se întâmplă cu banii care nu vor mai fi dați de Ministerul Sănătății, unde vor fi investiți.

„Mai am o întrebare publică. Se realizează niște economii, să ni se spună cum sunt folosiți bani, se cumpără incubatoare sau alte lucruri care trebuie. Să ne spună: «V-am luat 120.000 de lei, dar banii ăștia se vor regăsi în ceva ce noi vom cumpăra pentru tine ca să-ți fie mai bine» și atunci sigur că purtăm altă discuție”, a explicat Căpățână.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului