Arafat: Ne gândim să se efectueze mai multă muncă la domiciliu şi nu la faţa locului. Acest lucru poate să devină imperativ

Arafat: Ne gândim să se efectueze mai multă muncă la domiciliu şi nu la faţa locului. Acest lucru poate să devină imperativ
Arafat: Sunt activităţi pe care ne gândim să le trimitem, imperativ, la domiciliu / Sursă FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 26/10/2020, 07:17
Actualizat: 06/04/2021, 15:32

Există posibilitatea ca munca de acasă să fie obligatorie, acolo unde se poate, spune Raed Arafat, precizând că autoritățile iau în calcul această măsură în vederea limitării contactului între persoane. În contextul creșterii accelerate a numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus, șeful DSU spune că se pregătesc noi măsuri de gestionare a pandemiei.

Raed Arafat a precizat că una dintre măsurile luate în calcul este readaptarea sistemului sanitae. În același timp, secretarul de stat atrage atenția asupra importanței lucratului la domiciliu, care ar putea contribui la limitarea contactului între oameni.

Arafat: Poate că sunt activităţi care trebuie analizat dacă să rămână sau nu în forma actuală, sau să se efectueze mai multă muncă la domiciliu

„Vor fi măsuri de readaptare a sistemului sanitar, astfel încât, dacă sunt creşteri semnificative, să facă faţă fluxului de pacienţi cu COVID. În ceea ce priveşte alte măsuri, poate că sunt activităţi care trebuie analizat dacă să rămână sau nu în forma actuală, sau să se efectueze mai multă muncă la domiciliu şi nu la faţa locului. Noi am implementat aceste măsuri, cu încurajarea unei părţi a personalului să lucreze de acasă. Acest lucru poate să devină imperativ dacă observăm o creştere continuă, pentru a limita contactul şi mişcarea”, a declarat Raed Arafat la Antena3.

Întrebat dacă măsura lucratului la domiciliu ar putea fi implementată și la Stat, Arafat a dat exemplul Departamentului pentru Situații de Urgență, unde unii angajați lucrează de acasă:

„Deja este implementată (la stat, măsura lucratului la domiciliu). La mine în Departament sunt persoane care petrec zile din săptămână muncind la domiciliu. Un jurist poate lucra la domiciliu: îi trimiţi documentele, lucrează, le dă înapoi. Există posibilitatea ca o parte din angajaţi să lucreze la domiciliu şi aplicăm acest lucru.

Raed Arafat: Până acum avem 1200 de paturi la ATI

Întrebat care este capacitatea maximă de patrui la ATI în România, Arafat a răspuns:

„Până acum avem 1200 de paturi. Acest număr poate fi crescut. Spitalele de urgenţă care nu sunt spitale COVID s-au angajat să aibă un număr de paturi de Terapie Intensivă, spitalul Malaxa va avea aceste paturi. Există unităţi mobile ATI care sunt operaţionale, avem în plan, săptămâna următoare, să suplimentăm partea modulară şi partea mobilă. La ultima şedinţă de guvern a fost aprobat un memorandum pentru ca spitalele de o anumită categorie să poată crea module fixe lângă spital, aşa cum s-a făcut la Braşov, la spitalul Elias, sau unităţi mobile amplasate o perioadă şi apoi stocate în caz de nevoie”, a declarat șeful DSU.