Arafat:Vrem ca experții ECDC și OMS să ne explice dacă a fost o problemă la lotul de vaccin BCG

Arafat:Vrem ca experții ECDC și OMS să ne explice dacă a fost o problemă la lotul de vaccin BCG
Publicat: 26/11/2012, 14:46
Actualizat: 10/08/2019, 18:05

Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a declarat luni, la conferința Mediafax Talks about Health Reform, că așteaptă de la echipa de experți ECDC și OMS care urmează să ajungă în România să explice dacă a fost o problemă la lotul de vaccin BCG din Danemarca sau dacă este vorba de modul de administrare.

„Vrem să ne explice ce s-a întâmplat, dacă a fost o problemă în lot, dacă a fost o problemă de administrare. Concluziile finale vi le vom comunica”, a spus Raed Arafat la conferința Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenția de presă Mediafax și ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății a precizat că experții de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care cel mai probabil vor veni în România în această săptămână, nu vor face nicio declarație până nu va fi încheiată analiza.

„Nu vor face nicio declarație până nu terminăm analiza. Rugămintea este să-i lăsăm să-și facă treaba. Nu vor face nicio declarație nici când ajung, nici când intră, nici când ies din minister. Cel mai probabil vor sosi săptămâna aceasta, vor lucra cu colegii noștri. O să fie schimb de informație, vor vizita probabil copii, vor analiza datele pe care le avem. Deja au cerut informații despre vaccin și despre lotul respectiv”, a spus minsitrul Raed Arafat.

Ministerul Sănătății a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experți străini de la Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile a situației create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

Ministerul Sănătății a solicitat o expertiză din partea ECDC și OMS pentru evaluarea independentă a situației create în urma vaccinării nou-născuților împotriva tuberculozei.

„Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiștilor privind evoluția după vaccinarea cu BCC și în urma unei prime analize asupra situației create, am decis să solicităm o opinie neutră și avizată. O echipă de experți ECDC și OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanții comisiei de specialiști români care au avut o primă întâlnire și de la care aștept un raport preliminar”, declara ministrul Sănătății, Raed Arafat, după analiza făcută în 22 noiembrie de Comisia MS.

Comisia a analizat situațiile din spitalele în care au fost internați bebelușii cu reacții adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacțiile adverse semnalate de către medici. Până în prezent, informațiile din teritoriu arată că ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reacțiile adverse grave.

Zece bebeluși cu reacții adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internați la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unde în intervalul martie – noiembrie au fost tratați, din același motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebelușii au fost operați, iar în prezent se află sub tratament.

Numai în spitalul bucureștean au fost tratați, anul acesta, 50 de copii cu reacții adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Autoritățile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinați cu produsul danez.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei și se administrează la nou-născuți în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul național de imunizare al MS și este gratuit.

Ministrul Sănătății dezbate problemele din sistemul sanitar, împreună cu toți cei implicați în acest domeniu, la conferința Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenția de presă Mediafax și ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...