Arhiepiscopul din Eger către pelerinii veniți la slujba de pe Șumuleul Mic: Stăruința lângă Biserică dă forța secuilor să reziste

Arhiepiscopul din Eger către pelerinii veniți la slujba de pe Șumuleul Mic: Stăruința lângă Biserică dă forța secuilor să reziste
Publicat: 18/05/2013, 19:55
Actualizat: 01/04/2019, 09:17

Peste 100.000 de persoane au asistat, sâmbătă, la slujba de Rusaliile Catolice oficiată pe muntele Șumuleul Mic, din județul Harghita, arhiepiscopul din Eger, Ternyák Csaba, spunându-le pelerinilor că „stăruința lângă Biserica Catolică dă și azi forța națiunii secuiești să reziste”.

La slujba de Rusalii de pe muntele Șumuleul Mic – la care au asistat peste 100.000 de pelerini – arhiepiscopul din Eger, Ternyák Csaba, i-a sfătuit pe credincioși să se roage Sfintei Fecioare ca să-i conducă la pacea și bucuria interioară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ternyák Csaba i-a sfătuit pe pelerini să se roage Sfintei Fecioare ca să-i conducă la pacea și bucuria interioară, să le dea forță ca să își păstreze credința strămoșilor și să nu se rupă de ea niciodată.

„Stăruința lângă Biserica Catolică a catarterizat națiunea secuiască și asta îi dă și azi forța să reziste ca minoritate etnică. Am dori ca generația tânără să înțeleagă acest lucru și să-l accepte pe Dumnezeu cu sufletul deschis. Îi rog din inimă pe frații mei secui să rămână credincioși Sfintei Fecioare de la Șumuleu și pământului strămoșilor lor, le doresc să nu-și piardă curajul din cauza greutăților și să aibă credință în Bunul Dumnezeu. Să nu vă fie frică să îl primiți pe Isus Cristos în sufletele voastre și lăsați-L să vă conducă gândurile, dorințele și faptele”, a spus IPS Ternyák Csaba.

Arhiepiscopul din Eger a adăugat că a constatat cu bucurie că nu numai secuii și ceangăii își păstrează tradițiile, ci la Șumuleu s-au aflat mulți maghiari din „patria mamă” și din multe alte țări.

Slujba de Rusaliile catolice oficiată pe muntele Șumuleul Mic s-a încheiat cu intonarea imnului maghiarilor și al secuilor.

Sâmbătă seară, vor avea loc slujbe religiose la Catedrala Franciscană, în timp ce noaptea va fi una de priveghi.

Pelerinii din Ungaria vor vizita, duminică, localitatea Ghimeș-Făget, fosta graniță de est a Imperiului austro-ungar, și vor participa la o slujbă la biserica cea mai veche din localitate.

Președintele Ungariei, Ader Janos, vicepremierul Semjen Zsolt și alți parlamentari din țara vecină au participat la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc.

Sâmbătă dimineață, din Catedrala Franciscană a fost scos drapelul localității Șumuleu, numit „Laborum”, care are o greutate de 25 de kilograme și a fost purtat de cel mai merituos elev al Liceului Romano Catolic „Segito Maria”, din Miercurea Ciuc. Acesta a fost momentul debutului procesiunii de după slujba religioasă, oficiată în Catedrala Franciscană, de unde pelerinii au pornit către Altarul Triplu de lângă Capela Salvator, de pe Muntele Șumuleul Mic, unde a fost oficiată slujba de hram de Rusaliile Catolice.

Credincioșii cei mai fervenți au urcat în genunchi și pe coate pe coasta abrubtă a muntelui, pe „Drumul Crucii”, marcat de 14 cruci, care simbolizează popasurile făcute de Iisus spre Dealul Supliciului.

La slujba de hram au avut posibilitatea să participe și persoanele cu dizabilități, care au fost aduse pe deal cu trei microbuze speciale puse la dispoziție de Asociația Handicapațilior Fizic din Harghita, care îi va și duce înapoi la casele lor.

Peste 700 de polițiști, jandarmi și pompieri, de două ori mai mulți decât anul trecut, au fost mobilizați pentru asigurarea pazei și ordinii în timpul desfășurării tradiționalului pelerinaj de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc.

Pentru buna desfășurare a pelerinajului de Rusalii, Primăria Miercurea Ciuc a dispus restricții de circulație de vineri până duminică.

Motto-ul pelerinajului de Rusalii de la Șumuleu Ciuc din acest an este: „Fericită ești tu, care ai crezut!” și provine din Evanghelia după Luca (Luca 1,45).

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Șumuleu Ciuc este considerat drept cel mai mare din Europa Centrală și de Est și își are originea în vremuri străvechi.

În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioșilor din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin religia unitariană. Credincioșii adunați la Șumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. După respingerea atacului, împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbații s-au întors la Șumuleu și împreună cu ceilalți s-au rugat la Dumnezeu și la Sfânta Fecioară, exprimindu-și astfel recunoștința pentru obținerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, sute de mii de oameni din toate colțurile lumii vin anual în pelerinaj la Șumuleu Ciuc și participă la procesiunea religioasă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
De ce a fost mutat Florin Piersic la un spital din București. Vești nu tocmai...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări