Aritmetica speranței. Câți români așteaptă în acest moment un transplant

Aritmetica speranței. Câți români așteaptă în acest moment un transplant
Publicat: 01/10/2013, 17:41
Actualizat: 22/05/2015, 04:05

Anul acesta, s-au efectuat cele mai multe transplanturi efectuate cu donator aflat în moarte cerebrală – respectiv 103, iar reprezentanții Agenției Naționale de Transplant spun că intenționează că numărul acestora să ajungă la 150 până la sfârșitul anului. Anunțul a fost făcut marți de dr. Victor Zota, coordonatorul Programului Național pentru Transplant.

În momentul de față, pe listele de așteptare pentru toate tipurile de transplant se află 3.645 de persoane, dintre care 2.688 de persoane pentru transplant de rinichi, 242 pentru transplant de ficat, 850 pentru transplant de măduvă și 21 pentru transplantul de inimă care se efectuază la Târgu Mureș, a mai spus medicul.

Dr. Zota a precizat că există peste 35 de coordonatori intraspitalicești și peste 35 de anesteziști care au lucrat și lucrează în secțiile de anestezie, terapie intensivă și au ca sarcină principală decelarea și urmărirea potențialilor donatori aflați în moarte cerebrală.

„Probabil că vom avea la sfârșitul anului cel mai mare procent de creștere a numărului de transplanturi și a activității de transplant din lume, cel puțin din Europa în mod sigur. România este ca și procent de creștere a activității de departe pe primul loc, marea majoritate a țărilor europene au stagnat, câteva au regresat, iar cele care au avut un progres, progresul este destul de mic și nesemnificativ. Țări cu activitate serioasă, ca de exemplu Portugalia, au mari probleme, nici Spania nu a progresat mult anul acesta. Nici Germania nu are un rezultat foarte bun”, a susținut medicul coordonator.

50 de centre vor să se acrediteze pentru activitatea de transplant

Coordonatorul programului național pentru transplant a explicat că la Agenția Națională de Transplant au depus dosarul pentru acreditare pentru activitatea de transplant 50 de centre, dintre acestea 40 pentru acreditare pentru declararea morții cerebrale, iar 10 pentru activitate de transplant.

Victor Zota a mai precizat că luni a apărut un ordin al ministrului Sănătății prin care au fost nominalizate persoanele care merg să evalueze și să inspecteze cele peste 50 de instituții din țară care și-au depus dosar la Agenția Națională pentru Transplant în vederea obținerii acreditării pentru diferite proceduri de transplant sau de declarare a morții cerebrale.

El speră ca până la 20 octombrie să evalueze cele 50 de centre integrate în programul național pentru transplant, pentru că termenul limită până la care trebuie finalizată evaluarea și trimisă la Ministerul Sănătății este 1 noiembrie.

„Începând de săptămâna viitoare, Agenția Națională de Transplant va demara această acțiune, inspectorii vor trebuie să inspecteze în 10 zile toate aceste spitale”, a menționat dr. Zota, punctând că instutuția pe care o reprezintă nu are dreptul de a face controale și inspecții, ci are dreptul de a evalua în vederea acreditării.

Spitalul „Sf. Maria”, al doilea centru pentru transplant de ficat din România, după Fundeni

Spitalul „Sf. Maria” din Capitală va fi a doua unitate sanitară din România, după Institutul Clinic Fundeni, unde ar putea fi realizat transplant de ficat, fiind deja amenajate, la standarde internaționale, două etaje pentru acest tip de intervenții, a declarat Zota.

„Spitalul ‘Sfânta Maria’ are amenjate două etaje pentru realizarea intervențiilor. Este minunat și, cel mai important, există voință pentru realizarea unor centre de excelență în transplant”, a spus coordonatorul național de transplant.

Potrivit lui Zota, sunt șanse „foarte mari” pentru autorizarea centrului de la „Sf. Maria”. „Sunt șanse foarte mari să fie autorizat. L-am vizitat. Este o investiție impresionantă ce este acolo. Sunt niște condiții absolut minunate. Două etaje dedicate transplantului, ceea ce este minunat. Și, cel mai important, este voință”, a mai spus Zota.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase