Asistenta, către pacientă, într-un spital din Mehedinți: „Vrei să te omor eu?” / Sorina Pintea: Acesta nu a fost un test. Să se ia măsuri – VIDEO

Publicat: 19/07/2019, 12:04

Pintea, despre asistenta care s-a răstit la o bolnavă: Direcția de Sănătate Publică să ia măsuri

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, în contexul în care o asistentă medicală s-a răstit la o fată bolnavă internată la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin, că din păcate, „acesta nu a fost un test”. Ea a făcut prin această referire, trimitere la măsura „pacientului misterios”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, vineri, după ce o asistentă medicală a Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin s-a răstit la o fată bolnavă internată acolo și la mama acesteia, că această întâmplare „ nu este un test, din păcate”.

Președintele Asociației Pacienților: Modul în care a reacționat asistenta este unul inacceptabil

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a catalogat, vineri, pentru MEDIAFAX, drept neprofesionist și inacceptabil modul în care o asistentă medicală s-a răstit la o fată bolnavă internată la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, după ce o asistentă medicală a Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin s-a răstit la o fată bolnavă internată acolo și la mama acesteia, că modul în care asistenta medicală a reacționat este unul „neprofesionist, inacceptabil”.

„ Aici ea putea să meargă la medicul de garda să-l anunțe că pacienta a depășit pragul durerii cu calmantele pe care i le administra și atunci putea suspecta o afecțiune mai gravă sau o complicație apărută între timp”, spune Vasile Barbu.

El susține că asistenta medical în cauză trebuia să comunice în această speță cu medicul de gardă. „Din păcate, asistentele medicale, de cele mai multe ori, mai ales în orașele de provincie unde un medic de garda face pe tot spitalul garda și de multe ori este din afara spitalului, nu este din spital, comunicarea dintre medicul de gardă și asistentele medicale de pe secție este una foarte proastă, uneori aproape deloc”, a precizat președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, pentru MEDIAFAX.

Unul dintre motivele invocate de Vasile Barbu în sensul apariției unor astfel de cazuri este existența unei comunicări defectuase între asistentele medicale și medicul de gardă, care ar trebui să lucreze împreună. „Medicii de garda se răstesc la asistentele medicale, că de ce îi deranjează. Sau dacă asistentele medicale insist pe un caz, bineînțeles că le descurajează ca pe viitor să mai anunțe când un pacient are o problemă și de multe ori au fost probleme grave, s-au soldat cu decese pentru că nu s-a intervenit la timp”, spune Vasile Barbu.

El a precizat faptul că asistenta medicală surprinsă în timp ce se răstea la o fetiță internată și mama acesteia lucrează într-un astfel de mediu, în care practica comunicării nu este una uzuală.„Asistenta medicală și aici se vedea, că lucra într-un mediu în care se obișnuia ca medicul de gardă să nu comunice cu asistenta medicală”, menționează Barbu.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a concluzionat spunând că o serie de cauze cumulate în timp au dus la creșterea incidenței acestor cazuri de comportamente necorespunzătoare.

„Cauza reală, pe de o parte este indisciplina personalului medical și lipsa de educație profesională în relația cu pacientul direct, pe de altă parte cutuma care s-a creat printr-o gardă și o comunicare defectuasă în timpul gărzii și modul de relaționare între medicul de garda și asistentele de pe secție, Acestea sunt timorate de multe ori”, a conchis Barbu.

Știrea inițială. Incidentul a avut loc în urmă cu două nopți. Fata de 16 ani, internată pentru un consult de ortopedie pediatrică avea dureri, iar mama ei a solicitat în repetate rânduri ajutor de la asistentă. Inițial cadrul medical a anunțat-o pe aparținătoare că o dă afară din spital, iar apoi a strigat la pacientă „alte calmante nu mai am ce să îți fac, copilule, înțelegi? Vrei să te omor eu?”.

Ancheta de la spital a pornit după ce imaginile cu asistenta care țipa la pacientă au fost publicate în presă.

Pe imagini se poate observa cum mama pacientei merge la asistentă și o roagă să vină pentru că îi este rău fetei. „Nu am ce să îi fac și o să chem gardienii să vă scoată afară dacă nu vă potoliți”, este reacția cadrului medical.

Asistenta continuă discuția și îi cere femeii să părăsească spitalul, pe motiv că ar fi agitat toți pacienții internați în acea secție. Când ajunge la patul fetei, asistenta începe să strige la pacientă: „Dacă nu te potolești, o să chem medicul, o să te ducă în terapie, am reclamații, alte calmante nu mai am ce să îți fac, copilule, înțelegi? Vrei să te omor eu?”.

Reprezentanții unității medicale susțin că adevărul este la mijloc și că în momentul în care a întrebat-o dacă vrea să o omoare, asistenta s-ar fi referit la faptul că deja îi dăduse prea multe calmante și exista riscul unei supradoxe.

„A început o anchetă internă, urmează să vedem ce s-a întâmplat de fapt deoarece, ca în toate aceste filmări, adevărul este la mijloc. Pacienta respectivă primise o mulțime de tranchilizante și aparținătoarea insista să i se mai facă pentru că o doare. Era 2 noaptea, vă dați seama, era muncă pe acolo, fiind secție de chirurgie și probabil asistenta a fost puțin mai nervoasă. Și când i-a zis că vrea să o omoare, de fapt nu a fost ideea că să o omoare pe ea, că să îi facă tranchilizante fără recomandarea doctorului, pentru că aparținătoarea a solictat acest lucru vreo două ore”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorului de cuvânt al spitalului, Cristian Jianu.

Potrivit acestuia, a fost începută o anchetă și răspunsul va veni în câteva zile. Tot atunci vor fi stabilite și măsurile care se vor lua.

„Incidentul a avut loc acum două zile, pacienta are 16 ani și urma ca a doua zi să o vadă ortopedul de copii care nu era de gardă, bănuindu-se o afecțiune pe articulația respectivă, coxofemurală dreaptă”, a declarat Cristian Jianu.

Pacienta este în continuare în spitalul din Drobeta Turnu Severin și starea ei nu s-a agravat, susțin sursele citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia