Asociația „Cuțu, Cuțu” face un apel împotriva uciderii urșilor, propunând mutarea lor în rezervație

Asociația Cuțu, Cuțu face un apel împotriva uciderii urșilor, propunând mutarea lor în rezervație
Asociația pentru protecția animalelor "Cuțu, Cuțu" a lansat, joi seara, un apel către Ministerul Mediului și mass-media împotriva uciderii urșilor din Dâmbovița, propunând tranchilizarea și mutarea lor într-o rezervație, cum ar fi cea din Zărnești.
Publicat: 20/09/2012, 22:10
Actualizat: 27/09/2018, 20:08

„Prezentul apel este adresat către Ministerul Mediului si Padurilor și către mass-media pentru protejarea urșilor – după ultimele evenimente din zona Moroieni-Pietroșița, județul Dâmbovița. Dorim ca urșii din această zonă să nu fie împușcați. Ursul (urșii) care a atacat să fie tranchilizat și mutat într-o rezervație (gen rezervația de urși de la Zărnești, care dorește să-l preia”, se arată într-un comunicat al organizației, remis agenției MEDIAFAX

Potrivit sursei citate, împușcarea urșilor nu reprezintă soluția cea mai bună, având în vedere următoarele considerente: „România este printre ultimele state din Europa care mai are urși bruni în libertate (poate ultima); excepție făcând ursul turbat, ceilalți urși nu s-au dovedit a fi bolnavi de turbare; ursul care a fost prins în capcană de către braconier era doar un animal torturat, care s-a apărat, și nu un animal care a atacat; în ultimul caz, ursul nu era turbat”.

Asociația consideră că atitudinea cetățenilor trebuie să fie una constructivă și nu una distructivă, iar obligația Ministerului Mediului este aceea de a proteja mediul.

„Dacă urșii s-au înmulțit prea mult în România și dacă unele state sunt depopulate de urși, în loc să-i împușcăm propunem ca soluție să-i vindem altor țări pentru câteva mii de euro/ursul, în felul acesta populând alte state cu urși liberi și ajutând bugetul statului român. O altă soluție pentru habitatele suprapopulate de urși ar fi relocarea în habitate mai puțin aglomerate din țară. Este de asemenea, foarte important ca ei să aibă la dispoziție spațiu suficient, specific nevoilor etologice (adeseori spațiul lor este insuficient). Mai facem un apel către factorii de răspundere și către cei de control pentru a fi hrănite mai bine animalele de pe fondul de vânătoare. Dacă nu au suficientă mâncare, urșii își părăsesc habitatul și coboară în sate”, arată sursa citată.

Asociația spune cș se așteaptă ca odată cu schimbarea oamenilor politici, să se schimbe și atitudinea oamenilor față de animale.

„Suntem indignați că în loc să se protejeze mediul, se distruge fondul cinegetic. Dorim ca Ministerul Mediului să se implice mai mult în comunicatele transmise mass-media către populație, pentru a nu se mai ajunge la situații în care oamenii înfricoșați prind urșii în laț și apelează la soluții gen sulițe improvizate. Rugăm mass-media să nu mai dea știri panicarde despre ursul ucigaș, promovând frica irațională față de animale”, conchide Asociația „Cuțu, Cuțu”.

Vânătorii au oprit, joi seară, căutarea ursului care a ucis un bărbat de 63 de ani, în zona satului Dealul Frumos, din comuna dâmbovițeană Pietroșița, operațiunea urmând să fie reluată, vineri dimineață, la Moroieni.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băț în vârful căruia era un cuțit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut și s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Accidentul a survenit morții unui alt bărbat, de 71 de ani, care a fost atacat sâmbătă de urs. De asemenea, atunci a fost rănită de animal și o femeie în vârstă de 55 de ani, rudă cu ministrul Mediului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Reapare un produs dispărut de 50 de ani. Reapare un produs dispărut de 50 de...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice