Asociația Europeană a Numărului de Urgență: Legile privind 112 trebuie schimbate, pentru ca operatorii de telefonie să ofere date precise

Asociația Europeană a Numărului de Urgență: Legile privind 112 trebuie schimbate, pentru ca operatorii de telefonie să ofere date precise
Asociația Europeană a Numărului de Urgență spune că legile privind sistemul 112 trebuie schimbate, astfel încât operatorii de telefonie mobilă să fie obligați să transmită informații despre locația exactă a apelantului, prevedere care, probabil, ar fi dus la intervenția la timp în cazul Apuseni.
Publicat: 09/02/2014, 08:05
Actualizat: 22/02/2019, 13:19

Asociația Europeană a Numărului de Urgență spune că legile privind sistemul 112 trebuie schimbate, astfel încât operatorii de telefonie mobilă să fie obligați să transmită informații despre locația exactă a apelantului, prevedere care, probabil, ar fi dus la intervenția la timp în cazul Apuseni.

Directorul executiv al Asociației Europene a Numărului de Urgență (EENA), Gary Machado, a trimis o scrisoare prin care sprijină sistemul românesc 112, spunând că acesta este considerat de mulți ca fiind un punct de referință în Europa, iar experți ca dr. Raed Arafat sunt consultați pe plan internațional pentru expertiza și calitățile lor.

În cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, Gary Machado spune că „EENA nu crede că această campanie împotriva sistemului românesc 112 este echilibrată sau echitabilă și românii ar trebui să fie conștienți de faptul că înlocuirea mai multor miniștri și directori nu vor schimba situația”.

Gary Machado susține că nu sistemul românesc 112 este de vină pentru accidentul aviatic din Apuseni, ci legislația și modul în care 112 este reglementat, care trebuie să fie schimbat.

„Pe parcursul celor cinci ani de mandat, Vice-Președintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a refuzat să reglementeze operatorii de rețele de telefonie mobilă pentru a-i forța să trimită informații sistemului 112 despre locația exactă a apelantului (cum ar fi informații GPS). Dacă ar fi făcut acest lucru, este foarte probabil ca supraviețuitorii teribilului accident de avion să fi fost salvați la timp. Acesta este mandatul domniei sale și este responsabilitatea domniei sale să facă acest lucru în conformitate cu legislația UE (articolul 26.7 din Directiva privind Serviciile Universale)”, a precizat directorul executiv al EENA.

Acesta a menționat că Guvernul României a trimis deja o scrisoare, în 2013, vicepreședintelui Neelie Kroes, îndemnând-o să ia măsuri privind localizarea apelantului în cazul apelurilor de urgență 112.

„Cerem președintelui României, prim-ministrului și fiecărei autorități implicate în serviciile 112 să ceară în mod public Comisiei Europene reglementarea operatorilor de rețele mobile pentru a oferi date precise și fiabile privind localizarea apelantului. Autorității Naționale de Reglementare ANCOM și altor autorități responsabile din România ar trebui să le fie, de asemenea, cerut să propună un regulament privind operatorii de rețele mobilă cât de curând”, a adăugat Gary Machado.

Directorul executiv al EENA, mai spune că a primit o scrisoare de la Raluca Cojocaru, operatoare 112 în România, și a fost impresionat de mesajul transmis de aceasta.

„În acest moment, ne-ar dori să-i transmitem sprijinul nostru deplin pentru activitatea sa și a colegilor ei care contribuie la salvarea de vieți omenești, în fiecare zi. A fi operator 112 este unul dintre locurile de muncă cele mai dificile și stresante, în care operatorul 112 răspunde, fără teamă sau favoruri, întotdeauna cu profesionalism, empatie, dedicare și, mai presus de toate, răspunde întotdeauna. Operatorii merită tot respectul pentru ceea ce fac, fiind aici 24 x 7 x 365 poate în momentul cel mai stresant din viața noastră, răspunzând la apelurile despre moarte și disperare. Operatorii 112 sunt, de multe ori, eroii ascunși care fac legătura dintre durere și suferință, pe de o parte, și ajutor și asistență, pe de alta. Ei sunt puntea dintre întuneric și lumină, dintre disperare și speranță. Blamarea operatorilor 112 pentru eșecuri în alte domenii este calea cea mai ușoară pentru unii oameni. De multe ori, adevărul se află în altă parte, dacă privim cu atenție”, spune Gary Machado.

Raluca Cojocaru a trimis o scrisoare asociației după accidentul aviatic din Munții Apuseni, în care a arătat că, după acest tragic eveniment, a trăit „cea mai dificilă și mai amară perioadă din activitatea profesională”.

„Nimeni, niciodată, din câte cunosc, nu și-a pierdut viața pentru că o operatoare 112 nu a făcut imediat legătură, în câteva secunde, la dispeceratele colegilor noștri de la ambulanță, poliție, jandarmerie, SMURD sau pompieri. Fiindcă pentru asta sunt pregătită și asta fac: triez miile de apeluri zilnice și le direcționez. Nimic altceva. Cunosc exact cât de importantă este munca mea pentru oamenii acestei țări, fie ei bogați sau săraci, fie ei politicieni, jurnaliști, profesori sau muncitori. Și mai știu cât de periculoasă este, nu numai în aceste zile, dar pe termen lung incitarea la ură împotrivă noastră, a operatoarelor 112, și decredibilizarea acestui serviciu care funcționează de zece ani fără erori, pentru că fiecare minut irosit cu un apel fals înseamnă un minut furat omului aflat într-o reală situație de urgență”, a scris Raluca Cojocaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Macron pune în alertă toată Europa. România e direct vizată
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern